Vokietijos gamyba šių metų rugpjūtį susitraukė aštuntą mėnesį iš eilės, vargiai kompensuodama vis dar stabilias paslaugų sektoriaus apimtis, rodo „IHS Markit“ duomenys. Bendras verslo pasitikėjimas smuko, o užsakymų apimtys sumažėjo trečią kartą per keturis mėnesius. Pirkimo vadybininkų indeksas (PVI) siekė 51,4 punkto, priartėjęs prie žemiausio lygio per šešerius metus.

Vokietija išlieka dviejų greičių ekonomika, kai vis dar augantis paslaugų sektorius tik nežymiai kompensuoja stabiliai silpną gamybos sektorių, – teigė „IHS Markit“ ekonomistas Philas Smithas. – Nors kiek ir pagerėjo, gamybos apimtys nepakito tiek, kad išsklaidytų nerimą dėl dar vieno galimo nežymaus bendrojo vidaus produkto susitraukimo trečiąjį ketvirtį.“

Vokietijos bendrasis vidaus produktas (BVP) per balandžio–birželio mėn. laikotarpį smuko, ir nuolatiniai šalies, Europos ekonomikos variklio, silpnumo ženklai, – ypač dėl kylančios pasaulinės prekybos įtampos ir lėtėjančios paklausos Kinijoje, – neleidžia tikėtis, kad euro zona atsigaus dar šiais metais.

Europos centrinio banko (ECB) politikos formuotojai jau ruošia dirvą papildomam pinigų politikos skatinimui ir galbūt jau per artimiausių ECB posėdį, vyksiantį po trijų savaičių, sumažins palūkanų normas.

Kaip teigiama ataskaitoje, įmonių, prognozuojančių, kad gamybos apimtys per artimiausius dvylika mėnesių sumažės, skaičius viršija skaičių tų įmonių, kurios mano, kad šis rodiklis padidės pirmą kartą per beveik penkerius metus. Neatliktų darbų apimtis sumažėjo dešimtą mėnesį iš eilės.

Bendrovės sulėtino ir samdos mastą. Nors darbo vietų augimas paslaugų sektoriuje buvo vis dar stabilus, užimtumas gamybos sferoje mažėjo sparčiausiais tempais per septynerius metus.