Nors O. Scholzas pažymėjo, kad Vokietijai kol kas negresia būtinybė imtis skubių priemonių, perspėjimo ženklai tiek šalies viduje, tiek pasauliniu mastu didina spaudimą kanclerės Angelos Merkel vyriausybei apsvarstyti galimybę pristabdyti savo „subalansuoto biudžeto politiką“. Tarp minėtų ženklų – ekonomikos susitraukimas antrąjį metų ketvirtį ir prekybos konflikto su Jungtinėmis Valstijomis plitimo rizika.

O. Scholzas minėtą skaičių paminėjo, kalbėdamas apie papildomą skolinimąsi per finansinę krizę, supurčiusią šalį prieš dešimtmetį. „Mano paskaičiavimais, pastaroji krizė kainavo mums 50 mlrd. eurų.“

„Turime rasti galimybių skirti tokią sumą, ir mes galime tą padaryti, - kalbėjo jis, atsakydamas į visuomenės klausimus Berlyne sekmadienį. – Didžiausia problema yra netikrumas, įskaitant ir tą, kurį sukėlė Kinijos-Jungtinių Valstijų prekybos karas.“

Vokietijos automobilių pramonė tampa dažnu JAV prezidento Donaldo Trumpo taikiniu, ir ji gali smarkiai nukentėti, jeigu prezidentas įvykdys grasinimus dėl importo muitų įvedimo Europos Sąjungos mastu. Per neseniai vykusį mitingą Naujoje Anglijoje jis pareiškė, kad Europos Sąjunga yra „blogesnė nei Kinija, tik mažesnė“.

Vokietijos ūkis antrąjį šių metų ketvirtį susitraukė 0,1 proc., smuko ir verslo lūkesčiai. Tokie duomenys didina riziką, kad Vokietija atsidūrė ties recesijos slenksčiu, pirmą kartą per daugiau nei šešerius metus.
Angela Merkel praėjusią savaitę pareiškė, kad ekonomika „žengia į sudėtingą etapą“ ir kad jos vyriausybė reaguos „atsižvelgdama į situaciją“. Tokia jos prielaida, esą gali tekti aktyviau reaguoti, nuskambėjo pirmą kartą, nors ji ir teigė nematanti būtinybės nedelsiant skelbti fiskalinio skatinimo priemones.

Verslo lyderiai ir kandidatai į Vokietijos socialdemokratų partijos, A. Merkel jaunesniosios partnerės, vadovo postą ragina vyriausybę pakratyti piniginę ir atsisakyti nulinio deficito politikos.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Angelos Merkel perėmėja krikščionių demokratų sąjungos (CDU) pirmininkės poste, praėjusią savaitę pareiškė, kad partija palaiko tokią politiką. „Mes ją iniciavome ir toliau žadame ją ginti“, – rašė ji tviterio paskyroje.

O. Scholzas sekmadienį patvirtino spėliones, esą jis kandidatuoja į Vokietijos socialdemokratų partijos (Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) pirmininko postą, dėl kurio bus apsispręsta per gruodį vyksiantį partijos suvažiavimą.

Žurnalas „Der Spiegel“ praėjusį penktadienį pranešė, kad A. Merkel vyriausybė yra pasirengusi atsisakyti savo subalansuoto biudžeto politikos ir plėsti skolinimosi apimtis, jeigu šalies ekonomika nugrimztų į recesiją.

Pasak O. Scholzo, krizės atveju galima fiskalinių veiksmų laisvė, nes Vokietija pastaraisiais metais sumažino savo nacionalinę skolą iki mažiau nei 60 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).