Tyrimų grupė teigia, kad ši idėja tebėra pradinėje stadijoje ir susiduria su aktyviu ūkininkų grupių pasipriešinimu, tačiau Vakarų Europoje tendencija jau ryškėja. Jei apmokestinimas bus įgyvendintas, tai galėtų paskatinti daugiau žmonių pereiti prie paukštienos ar augalinių baltymų bei padėti didinti mėsos pakaitalų populiarumą.

„Visuotinis cukraus mokesčių kilimas leidžia nesunkiai įsivaizduoti panašią mėsos pramonei skirtų reguliavimo priemonių bangą“, – svarsto „Fitch Solutions“. Tačiau „labai mažai tikėtina, kad toks mokestis artimiausiu metu būtų įvestas JAV ar Brazilijoje“.

Kai kurie Vokietijos politikai pasiūlė padidinti mėsos produktų pardavimo mokestį, šitokiu būdu finansuojant geresnes gyvulių gyvenimo sąlygos. „Funke“ žiniasklaidos grupės atlikta apklausa parodė, kad dauguma vokiečių, arba 56,4 proc. apklausos dalyvių, šiai priemonei pritarė: daugiau nei trečdalis ją pavadino „labai teigiama“, o maždaug 82 proc. palaikė aplinkosaugininkų Žaliųjų judėjimą. Panašūs pasiūlymai Danijoje ir Švedijoje teikiami nuo 2016 m., praneša „Fitch Solutions“.

Londono Goldsmito universitetas pirmadienį paskelbė, kad, norėdamas prisidėti prie kovos su klimato kaita, nutraukia jautienos pardavimą studentų miestelyje. Šis sprendimas Jungtinės Karalystės Nacionalinės ūkininkų sąjungos buvo sutiktas priešiškai: ūkininkai teigė, kad išskirti vieną maisto produktą kaip atsaką į visuotinį atšilimą – „pernelyg supaprastinta“.

Mėsos ir cukraus mokesčiai ilgą laiką buvo vertinami prieštaringai. Netrukus po to, kai liepos mėnesį pradėjo eiti naująsias pareigas, ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pasiūlė panaikinti Jungtinės Karalystės mokestį cukringiems gėrimams ir pareiškė, kad yra ir geresnių būdų kovoti su nutukimu.

„Fitch“ teigia, kad kiaulienos ir jautienos kainos Vakarų Europoje yra palyginti žemos, taigi bet koks naujas mokestis turėtų žymiai padidinti mažmenines mėsos kainas, kad pakeistų klientų pirkimo įpročius.

Šiuo metu svariausias argumentas prieš mėsą yra grindžiamas ne sveikata, bet klimato kaita. Šio mėnesio ataskaitoje Jungtinės Tautos pranešė, kad žemės ūkis, miškininkystė ir kita žemės panauda yra atsakingi už maždaug ketvirtadalį šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų.

Mėsos pramonė taip pat sulaukė griežtos kritikos po to, kai moksliniai tyrimai susiejo besaikį raudonos ir perdirbtos mėsos valgymą su įvairiais sveikatos sutrikimais, pradedant širdies ligomis ir baigiant vėžiu. „Fitch Solutions“ šį susirūpinimą sieja su sveikatos problemomis, paskatinusiomis cukraus mokesčio įvedimą, teigdami, kad „mėsos mokestis gali tapti cukraus mokesčio broliu, remiantis tuo, kad mėsa išties vaidina svarbų vaidmenį subalansuotoje mityboje, tačiau per didelis jos vartojimas kelia grėsmę visuomenės sveikatai“.