„BlackRock Inc.“ fondo valdytojas Rupertas Harrisonas įžvelgia riziką, kad „Brexit“ be susitarimo atveju svaras gali nusmukti iki pariteto su doleriu. Toks požiūris sutampa su pastarąja „Morgan Stanley“ prognoze, kad valiuta galiausiai gali nukristi iki vieno dolerio. Kol kas toks požiūris nėra daugumos nuomonė: kaip parodė šį mėnesį atlikto „Bloomberg“ tyrimo skaičiavimai, svaras galėtų nukristi iki 1,1 dolerio, jei Jungtinė KaralystėEuropos Sąjungos pasitrauks be susitarimo.

Naujasis Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas nuolat kartoja, kad šalis ES paliks spalio 31 dieną, nesvarbu, ar su susitarimu, ar be jo, taip didindamas nerimą, jog Didžiosios Britanijos laukia chaotiškas pasitraukimas iš ES, ir kurstydamas pesimizmą dėl svaro. Per pastaruosius tris mėnesius svaras nukrito beveik septyniais procentais – tai prasčiausia situacija iš visų pagrindinių valiutų. Ketvirtadienį svaro kursas siekė maždaug 1,214 dolerio.

„Jau dabar svaras yra smarkiai nukritęs, tačiau aš tebemanau, kad pasitraukimas be susitarimo paskatintų žymų nepastovumą, o viena iš tikrai prastų pasekmių galėtų būti svaro paritetas su doleriu. Rugpjūtį stebėsime, kaip ir toliau tęsiasi šis „Kas pirmas pasitrauks?“ žaidimas, o svarui tai, panašu, bus ne į naudą“, – komentuodamas aklavietėje atsidūrusias „Brexit“ derybas, sakė „BlackRock“ daugiau nei 10 milijardų dolerių turtą valdantis R. Harrisonas.

Anglijos bankas lapkritį galimų blogiausių „Brexit“ scenarijų analizėje teigė, kad svaras gali nusmukti netgi žemiau nei vienas doleris. Pasirinkimo sandoriais paremti skaičiavimai rodo, kad kitais metais svaro pariteto su doleriu tikimybė yra 5,6 procento. Tai žymiai daugiau, nei buvo kovo pradžioje, kai „Brexit“ be susitarimo tikimybė, regis, atrodė apskritai nediskutuotina, prognozuoti 0,2 procento.

Kaip praėjusią savaitę parodė „Bloomberg“ atliktas 13 bankų tyrimas, dabar egzistuoja 30 procentų tikimybė, kad Didžioji Britanija spalį iš Europos Sąjungos pasitrauks be jokio tarpusavio išsiskyrimo susitarimo. Lyginant su panašia vasarį atlikta apklausa, tai yra daugiau nei tris kartus didesnė tikimybė. Naujausioje apklausoje strategai numato tik 15 procentų tikimybę, kad iki numatytos pasitraukimo datos bus atrastas susitarimas.

Ne Jungtinės Karalystės akcijos, o svaras R. Harrisonui iš „BlackRock“ suteikia „švariausią“ būdą pasinaudoti „Brexit“ rizika. Jis daugiau nei du mėnesius yra trumpojoje valiutos pozicijoje ir taip pat naudojasi pasirinkimo sandorių strategijomis, kurioms naudingas nepastovumo padidėjimas. Svarbiausias jo numatomas Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos išsiskyrimo variantas – kai aklavietė, kurioje atsidūrė abi pusės, išlieka.
Svarai

„Vertėtų nerimauti“

Pasirinkimo sandorių kainos ir svaro prekybos svertinis santykis rodo, kad rinka vis dar tinkamai neįkainoja „Brexit“ be susitarimo rizikos, teigia „Allianz Global Investors“ portfelio valdytojas Mike‘as Riddellis, tvirtinantis, jog tai verčia jį baimintis dėl valiutos perspektyvų. Numanomas šešių mėnesių svaro ir dolerio poros tarpusavio nestabilumas tebėra artimas praėjusių metų vidurkiui.

„Pagrindinis mano požiūris toks, kad bus kažkoks pratęsimas ir tai labiausiai tikėtinas variantas, tačiau esu gerokai mažiau dėl to tikras nei metų pradžioje. Iki kovo pabaigos maniau, jog egzistuoja tik nuo penkių iki dešimties procentų „Brexit“ be susitarimo tikimybė, dabar galvoju, kad ji yra netoli 50 procentų“, – sakė M. Riddellis.

Pasak jo, jei iki spalio 31-osios susitarimo nebus, svaras gali nukristi 10 procentų. Politinė suirutė, kuri gali kilti, padidintų tikimybę, kad kitu Jungtinės Karalystės premjeru taptų opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas. Dėl to svaras galėtų nusmukti iki vieno dolerio, pridūrė M. Riddellis.

Nuo 2018-ųjų pabaigos ir pirmąjį šių metų ketvirtį M. Riddellis svaro klausimu buvo nusiteikęs optimistiškai, tačiau jo požiūris pavirto į „vis didesnį susirūpinimą“ dėl griežto požiūrio, kurio laikėsi kandidatai, pretenduojantys tapti Theresos May įpėdiniais.

R. Harrisonas taip pat ėmė kalbėti apie svaro smukimą prieš du ar tris mėnesius, kai tikėjosi, kad B. Johnsonas sustiprins savo poziciją dėl pasitraukimo be susitarimo.

Nors labai tikėtina, kad Jungtinės Karalystės valiuta šoktels, jei Bendruomenių Rūmai pritartų susitarimui, R. Harrisonas nusiteikęs skeptiškai ir mano, jog tolesnė eiga yra visiškai neaiški.

„Yra būdų išvengti pavojų, dėl kurių svarui kyla rizika, tačiau nedėčiau į juos daug vilties“, – sakė R. Harrisonas.