Liepos 26 d. didelė ekspertų grupė, vadovaujama Olivier Massono iš Radiacinės ir branduolinės saugos instituto Diuranse, Prancūzijoje, ir Georgo Steinhauserio iš Radioekologijos ir radiacinės saugos instituto Hanoveryje, Vokietijoje, paskelbė straipsnį, galutinai priskyrusį radiacijos debesį, kuris 2017 m. išplito visoje Europoje, nedeklaruotai avarijai, įvykusiai Rusijos pietiniame Uralo regione, greičiausiai branduolinėje elektrinėje „Mayak“, esančioje netoli Čeliabinsko.

Prieš dvejus metus Rusija pažadėjo ištirti, iš kur galėjo atsirasti minėtas debesis, tačiau Rusijos iniciatyva sudaryta komisija taip ir nepateikė aiškios išvados. Tuo pat metu „Mayak“ ir valstybinė branduolinės energetikos įmonė „Rosatom“, kuriai priklauso elektrinė, neigė, kad įvyko kokia nors avarija.

2017 m. rugsėjo gale keliuose Rusijos regionuose, o vėliau ir įvairiose Europos šalyse atmosferoje buvo aptikta didelė radioaktyviojo rutenio-106 koncentracija. Taršai plintant, vis daugiau šalių ją pastebėjo ir paskelbė savo ataskaitas. Po savaitės prabilo Uralo Sverdlovsko ir Čeliabinsko sričių valdžios atstovai – ir atmetė bet kokius įtarimus.

Net po to, kai Rusijos valstybinė oro tarnyba „Roshydromet“ pranešė apie rutenio-106 taršą pietų Urale, „Rosatom“ vadovaujama komisija patikino, kad užteršimas nebuvo avarijos padarinys, ir pareiškė, kad jį galėjo sukelti atmosferoje sudegęs nebeveikiantis palydovas.

Massono-Steinhauserio tyrėjų grupė atmetė palydovo teoriją: toks incidentas būtų sukėlęs didesnes rutenio koncentracijas dideliame aukštyje, o taip nebuvo. Pasak mokslininkų, tokio tipo taršą galėjo sukelti tik branduolinio perdirbimo įmonė.
„Mayak“ elektrinė

Praeityje už rutenio-106 nuotėkius buvo atsakingos kelios Vakarų ir Rusijos branduolinės elektrinės. Išanalizavusi orų tendencijas ir rutenio rodiklius, įskaitant tuos, kuriuos pateikė „Roshydromet“, tarptautinė komanda nustatė, kad taršos šaltinis turėjo būti netoli „Mayak“, kur kadaise jau įvyko didelė branduolinė katastrofa – 1957 m. Kyštymo avarija, privertusi iš teritorijos evakuoti 10 000 žmonių ir sukėlusi ilgalaikes pasekmes gyventojų sveikatai.

Laimei, 2017 m. rutenio nuotėkis niekam nepakenkė – radioaktyvios dujos greitai išsisklaidė, o jokių žymesnių kritulių nebuvo. Tai leido Rusijos valdžios institucijoms lengviau paneigti faktą, kad įvyko avarija.

Tačiau reikia suprasti, kad kaip ir Sovietų Sąjungoje, kuri darė viską, kad Černobylio katastrofa būtų kuo ilgiau slepiama, kol nebuvo įmanoma nei paneigti, nei sumažinti jos padarinių, visko neigimas yra daugmaž oficiali Vladimiro Putino Rusijos taktika, net tada, kai yra aukų.

Pavyzdžiui, Rusijos vyriausybė ir jos propagandos aparatas pateikė visą seriją sudėtingų, bet neįtikinamų 2014 m. Malaizijos oro linijų lėktuvo – kurį numušė rusiška raketa, paleista iš prorusiškų sukilėlių valdomos rytų Ukrainos teritorijos – katastrofos versijų.

Net po to, kai Massono-Steinhauserio komanda paskelbė savo išvadas, fizikas Leonidas Bolšovas, kuris buvo rusų suburtos komisijos vadovas, pareiškė, kad straipsnis „nepaisė“ matavimų, atliktų netoli „Mayak“, „kur rutenio-106 beveik nebuvo aptikta“. Anot L. Bolšovo, naujoji analizė komisijos išvadoms įtakos neturėjo.

L. Bolšovą cituojantis Rusijos propagandos agentūros „RIA Novosti“ pranešimas išėjo su antrašte „Fizikai susiejo rutenio-106 nuotėkį su eksperimentais Italijoje“. Massono-Steinhauserio straipsnis iš tiesų aptaria galimą ryšį tarp avarijos ir „Mayak“ darbo su ceriumo-144 šaltiniu, skirto italų vykdomam neutrino eksperimentui; netrukus po rutenio nuotėkio „Mayak“ užsakymą atšaukė. Tačiau antraštėje rūpestingai vengiama minėti tiek „Mayak“, tiek Rusiją.
„Mayak“ elektrinė

Geriausia, ką galėtų padaryti „Mayak“ ir „Rosatom“, būtų pasidalyti su tarptautiniais ekspertais bet kokiais turimais duomenimis apie minėtą darbą, įskaitant, žinoma, bet kokius įtarimus, kas galėjo sukelti rutenio nutekėjimą. Tačiau tai – taip pat tikėtina, kaip ir sąžiningas filmas apie Černobylį, sukurtas V. Putino Rusijoje.

Praėjusią savaitę į „YouTube“ buvo nutekintas neoficialus rusiško serialo apie Černobylį treileris. Serialo kūrėjas, televizijos kompanija NTV, glaudžiai susijusi su V. Putino vidiniu ratu, nedelsdama jį pašalino ir pagrasino tiems, kas jį paskelbė, bausmėmis už autorinių teisių pažeidimą. Tačiau tie, kas spėjo pamatyti vaizdo įrašą, užtvindė jį neigiamais komentarais; iš tiesų jis labiau primena ašaringą muilo operą be jokios pretenzijos į autentiškumą. Viena siužeto linija, regis, susijusi su JAV šnipais.

Kai serialas pasieks eterį, užsienio, ypač Europos, mokslininkams tai bus dar vienas priminimas, kad ne kas kitas, o jie patys privalo stebėti Rusijos branduolinę pramonę, ieškodami rimtų avarijų požymių. Rusija, kaip ir iki jos egzistavusi Sovietų Sąjunga, nebus pirmoji, kuri praneš pasauliui blogą naujieną.