Senatoriai Marco Rubio, respublikonas iš Floridos, ir Chrisas Van Hollenas, demokratas iš Merilando, paprašė Atstovų rūmų ir Senato ginkluotųjų tarnybų komitetų persvarstyti 2020 m. Nacionalinės gynybos įgaliojimų aktą, įtraukiant kai kuriuos jų pasiūlymus.

„Raginame jus užtikrinti, kad galutinėje konferencijos ataskaitoje būtų įtrauktas skirsnis, kuris ateityje leistų išvengti užsienio vyriausybių ir užsienio veikėjų kišimosi į Amerikos rinkimus, aiškiai nurodant, kad toks kišimasis sukels greitą ir skausmingą atsaką“, – teigė M. Rubio ir Ch. Van Hollenas.

Atstovų rūmai ir Senatas pasiūlė skirtingas 2020 m. gynybos įstatymo projekto versijas, o konferencijos komitetas sieks kompromiso, kurį turės patvirtinti ir vieni, ir kiti rūmai ir kurį pasirašys prezidentas Donaldas Trumpas, kad įstatymas įsigaliotų. M. Rubio ir Ch. Van Holleno projektas į Senato versiją įtrauktas nebuvo.

Senato daugumos vadovų spaudos tarnybos atstovas Mitchas McConnellas neatsiliepė į prašymus pakomentuoti, kurios pataisos galėtų būti įtrauktos į galutinę versiją.

Stipresnis atgrasymas

Atstovų rūmų Nacionalinės gynybos įgaliojimų akto projekte, kuris buvo priimtas anksčiau šį mėnesį, buvo įtrauktas pakeitimas, pagal kurį Jungtinių Valstijų asmenims artimiausius šešis mėnesius būtų draudžiama sudaryti sandorius, susijusius su Rusijos valstybės skola. Tos sankcijos galėtų būti sušvelnintos, jei nacionalinės žvalgybos vadovas nustatytų, kad Rusija ar jos agentai į rinkimus nesikišo.

Vis dėlto senatoriai M. Rubio ir Ch. Van Hollenas teigia, kad jų įstatymo projektas būtų stipresnis atgrasymo būdas, nes įvestų sankcijas kaip būsimo kišimosi pasekmes, užuot skyręs nuobaudas prieš ateinančius rinkimus. Jie taip pat tvirtina, kad sankcijos dėl Rusijos valstybės skolos turės ribotą poveikį, nes skolos obligacijų nėra pakankamai daug.

Senatoriai papildomas sankcijas siūlo taikyti Rusijos energetikos, bankininkystės ir gynybos sektoriams bei „oligarchams ir aukščiausiems politiniams veikėjams“, kurie, nacionalinės žvalgybos vadovo įsitikinimu, galėjo kištis į rinkimus.

Dabartinis nacionalinės žvalgybos vadovas Danas Coatsas ruošiasi atsistatydinti kitą mėnesį, o Donaldas Trumpas į jo vietą planuoja paskirti Atstovų rūmų narį iš Teksaso Johną Ratcliffe'ą. Praėjusią savaitę vykusiame Atstovų rūmų posėdyje J. Ratcliffe'as pakartojo D. Trumpo posakį, kurį šis pritaikė apibūdinti tyrimui dėl Rusijos kišimosi į 2016 m. rinkimus, pavadindamas jį „raganų medžiokle“.

M. Rubio kartu su Ch. Van Hollenu ir senatoriumi Tomu Cottonu taip pat reikalauja Nacionalinės gynybos įgaliojimų akto pataisų, kurios leistų kodifikuoti prezidento Donaldo Trumpo neseniai priimtą vykdomąjį įsakymą dėl „Huawei“, kuriam reikalingas Kongreso patvirtinimas, kad kompanija būtų išbraukta iš Prekybos departamento blokuojamų verslo subjektų sąrašo.