„Situacija, kai palūkanų normos mažinamos, o ekonominio skatinimo priemonės tęsiamos, greičiausiai reiškia, jog padėtis ekonominiu požiūriu nėra labai labai tvirta; dėl to verslo aplinkos atstovai ima nerimauti, kas bus toliau“, – praėjusį penktadienį interviu Zalcburgo viršūnių susitikime, vykusiame Austrijoje, kalbėjo M. Wallenbergas, kelių didžiausių Švedijos bendrovių valdybų pirmininkas.

M. Wallenbergas yra vienas iš įtakingiausių Švedijos investicinių šeimos verslovių narys. Per kontroliuojančiąją bendrovę, „Investor AB“, Wallenbergai valdo tokių milžinių kaip „Atlas Copco AB“, ABB Ltd.“, „AstraZeneca Plc.“, „Electrolux AB“ ir „Ericsson AB“ didelę akcijų dalį.

Jis kalbėjo praėjus vos dienai po to, kai Europos centrinis bankas (ECB) aiškiai leido suprasti, jog ruošiasi dar vienam pinigų politikos skatinimo raundui. ECB vadovas Mario‘us Draghis praėjusį ketvirtadienį pareiškė, kad ekonomikos perspektyvos tampa vis „prastesnės ir prastesnės“, tuo pabrėždamas, kad politikos formuotojai privalo dar kurį laiką išlikti „kovos su krize režime“.

ECB siunčia galimo papildomo skatinimo signalus

M. Wallenbergo šeimos kontroliuojančiai bendrovei priklausančios įmonės jau dabar turi taikytis prie daug sudėtingesnės verslo aplinkos, ir tai patvirtina jų naujausi ketvirtiniai rezultatai. ABB pardavė mažiau pramoninių robotų automobilių gamintojams, o milžinei „Electrolux“ teko padidinti prietaisų kainas, kad būtų padengtos išlaidos, susijusios su padidintais tarifais. Suomijos elektrinių tiekėja „Wartsila Oyj“, taip pat iš dalies priklausanti Wallenbergams, neseniai perspėjo, jog klientai, reaguodami į ekonominį neapibrėžtumą, vilkina užsakymus.

„Nemaža dalis įmonių, kurių veiklą stebiu, tvirtina, kad situacija kiek sulėtėjo“, – sakė M. Wallenbergas. Jis taip pat pažymėjo, kad nepaisant rimto ECB perspėjimo, „niekas kol kas nekalba apie recesiją“. Bet prieš akis formuojasi „spalvingas“ paveikslas, sakė jis.
Marcusas Wallenbergas

„Matome lėtėjimą tradicinėse pramonėse, bet kartu matome pramonių šakas, kurioms tenka investuoti į skaitmenizaciją ir kitas technologijų rūšis, į tvarumą, yra sričių, į kurias iki šiol investuojama“, – sakė M. Wallenbergas.

Mėginimai iššifruoti signalus, kuriuos siunčia didžiausios pasaulio ekonomikos, vis dar kelia iššūkių, dėl to verslo pasaulio lyderiai neretai patenka į keblią situaciją, kai reikia apsispręsti dėl būsimų investicijų.

„Gaunami skirtingi ekonominiai duomenys iš Kinijos, kaip ir iš Jungtinių valstijų, tad nieko keista, kad žmonės linkę kiek dvejoti, – kalbėjo M. Wallenbergas. – Nemaža dalis jų tęsia mokslinius tyrimus, bet verslo pasaulyje daug kas siejama su prognozėmis ir su tuo, kiek optimistiškai vertinamos ateities perspektyvos, o šiuo metu yra daugybė signalų, dėl kurių žmonės tampa daug atsargesni.“

M. Wallenbergas užsiminė apie prekybos karą tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos kaip apie didžiausią susirūpinimą keliantį veiksnį. Dėl šios priežasties verslovės stabdo investicijas, kurioms, kitu atveju, būtų ryžęsi. „Įmonėms tenka atsižvelgti į susiklosčiusią situaciją ir ieškoti sprendimų, tiesiog taip yra, todėl šiuo metu dalis žmonių renkasi atsargesnį kelią.“

„Mūsų bendrovės yra pasirengusios nuolat prisitaikyti, – kalbėjo M. Wallenbergas. – Dauguma šių bendrovių šiais laikais valdomos pasaulinių struktūrų, turi padalinių Kinijoje ir Jungtinėse Valstijose ir daugelyje kitų vietų. Niekad nežinai, ar esi pakankamai pasiruošęs, bet dabar žmonės geriau suvokia, jog būtina išlikti akyliems.“