„Jei pažvelgsime į „Amazon“, galbūt ji ir atnešė tam tikros naudos, bet visose Jungtinėse Valstijose sunaikino mažmeninę prekybą, todėl nekyla abejonių, kad jos žingsniai apribojo konkurenciją“, – trečiadienį interviu CNBC pareiškė S. Mnuchinas.

Teisingumo departamento antimonopolinis skyrius atskleidė planus tikrinti technologijų platformas po to, kai Vašingtone pasigirdo kritika, jog kompanijos tapo pernelyg didelės ir galingos. Departamentas nenurodė, kurias bendroves ketina nagrinėti, bet leido suprasti, kad radare atsidūrė „Facebook Inc.“, „Alphabet Inc.“ valdomas „Google“ ir „Amazon“.

Trečiadienį „Amazon“ atstovė spaudai atrėmė S. Mnuchino komentarus, teigdama, kad kompanija „padėjo suklestėti mažoms ir vidutinėms įmonėms“ ir kad nepriklausomi pardavėjai pernai platformoje uždirbo 160 milijardų dolerių. Ji taip pat pabrėžė, kad maždaug 90 proc. JAV mažmeninės prekybos ir toliau vyksta fizinėse parduotuvėse, cituodama Jungtinių Valstijų gyventojų surašymo biurą.

„Amazon“ užima mažiau nei 4 proc. JAV mažmeninės rinkos, teigė kompanija. Atidžiai stebimas tyrėjas „EMarketer Inc.“ jų dalį taip pat įvertino apie 4 proc. Kiti rinkodaros vertinimai parodė, kad bendrovės mažmeninės prekybos dalis JAV yra didesnė, o „Euromonitor International Plc“ duomenimis šis rodiklis siekia net 7,7 proc.

„Manau, labai gerai, kad generalinis prokuroras ketina tai nagrinėti, – sakė S. Mnuchinas. – Manau, šis klausimas yra svarbus, ir laukiu jo ataskaitos prezidentui, noriu išgirsti jo rekomendacijas.“

Niujorke 9.24 val. „Amazon“ akcijos nukrito 1,2 proc. Antradienio duomenimis, šiemet kompanijos akcijos išaugo daugiau nei 30 proc.

Apie „Amazon“ S. Mnuchinas pasakė: „Yra sričių, kuriose jie tikrai kenkia mažoms įmonėms, todėl nemanau, kad tai „vienas dydis tinka visiems“ situacija, ir džiaugiuosi, kad generalinis prokuroras išnagrinės šiuos klausimus – tikiuosi išklausyti jo rekomendacijas prezidentui.“

S. Mnuchinas jau anksčiau yra domėjęsis tuo, kaip elektroninė prekyba žlugdo tradicinius mažmenininkus. Jis buvo „Sears Holdings Corp.“ valdybos narys nuo 2005 iki 2016 m. – tuo metu, kai kadaise galingas universalinių parduotuvių tinklas ritosi į bankrotą. Jo koledžo laikų kambariokas ir ilgametis draugas Eddie Lampertas vis dar vadovauja šiam smarkiai susitraukusiam mažmenininkui.