Institucinių investuotojų grupė klimato kaitos klausimais (IIGCC) ir „Climate Action 100+“, pinigų valdytojų koalicija, valdanti daugiau nei 33 trilijonus dolerių, Europos statybinių medžiagų bendrovių prašo įsipareigoti siekti bendro tikslo – iki 2050 m. sumažinti anglies dvideginio emisijų grynąjį kiekį iki nulio. Grupė išsiuntinėjo prašymą kompanijoms „CRH Plc“, „LafargeHolcim Ltd“, „HeidelbergCement AG“ ir „Compagnie de Saint-Gobain SA“ kartu su laiškais, kuriuose nurodė kiekvienai bendrovei taikytinus veiksmus, kaip to pasiekti.

Kaip ir kitoms pramonės šakoms – nuo tradicinės energijos gamybos iki laivybos ir transportavimo, cemento kompanijoms daromas spaudimas apsivalyti ir padėti sulėtinti visuotinį atšilimą. Remiantis Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, cemento pramonė generuoja 7 proc. viso dirbtinai sukurto anglies dioksido pasaulyje.

„Nepaklususios statybinių medžiagų kompanijos gali rizikuoti pardavimais ir prieiga prie kapitalo, – pabrėžė grupės narys, „Ethos Foundation“ vadovas Vincentas Kaufmannas. – Vis daugiau investuotojų siekia iš savo portfelių pašalinti sektorius, kuriuose daug anglies dvideginio emisijų, kad įgyvendintų savo pačių dekarbonizavimo planus.“

Pinigų valdytojai ragina bendroves sukonkretinti, kaip klimato kaita daro įtaką jų verslui, kad akcininkai galėtų tiksliau įvertinti veiklą tų, kurie nepasiruošę tokiam scenarijui, teigia IIGCC, kuri yra „Climate Action 100+“ atšaka. Ji taip pat paragino bendroves suderinti savo investicijas su pastangomis apriboti visuotinį atšilimą iki mažiau nei 2 laipsnių Celsijaus.

„Jei cemento pramonė būtų valstybė, ji būtų trečioji pagal didumą pasaulio teršėja po Kinijos ir JAV“, – pastebėjo Jocelyn Brown, vyresnioji investicijų valdytoja, atsakinga už tvarią nuosavybę „RPMI Railpen Ltd.“, Didžiosios Britanijos geležinkelių pramonės pensijų fonde.

Cemento gamintojai turėtų nustatyti trumpus, vidutinius ir ilgalaikius tikslus, kad iki 2050 m. būtų pasiektas galutinis tikslas visiškai atsisakyti anglies dvideginio emisijų, teigia IIGCC. Investuotojai taip pat tikisi, kad bendrovės priskirs atsakomybę už klimato kaitą konkrečiam valdybos komitetui ar valdybos nariui.
Cemento gamykla

Kompanija „HeidelbergCement“ jau išsikėlė nulinės emisijos tikslą iki 2050 m., kurį bandys įgyvendinti mažindama anglies dvideginio kiekį klinkeryje, cemente ir betone, taip pat – jį surinkdama ir perdirbdama, remiantis kompanijos atsiųsti el. laišku. „LafargeHolcim“ nuo 1990 m. sumažino grynąjį anglies dioksido kiekį vienai cemento tonai 25 proc. ir toliau domisi naujoviškoms technologijoms, įskaitant anglies dvideginio surinkimą ir naujos rūšies klinkerio ir cemento gamybą, teigė bendrovės atstovas spaudai.

Cemento kompanijos taip pat susiduria su kylančiomis kainomis Europos anglies dioksido rinkoje – nuo praėjusių metų pradžios jos padidėjo keturis kartus. Neskaitant aukštų kaštų, jei išmetamųjų teršalų kiekis nebus sumažintas pakankamai greitai, kompanijos taip pat gali prarasti potencialias pajamas iš perteklinių leidimų pardavimo, nes reguliuotojai griežtina leidimų paskirstymą, paaiškino Stephanie Pfeifer, IIGCC generalinė direktorė ir „Climate Action 100+“ valdymo komiteto narė.

Kaip teigia IIGCC, „Deutsche Bank“ paskaičiavimais, cemento kainos 2020 m. turės padidėti mažiausiai 5 proc., kad kompensuotų anglies dvideginio kaštus. Banko teigimu, kainų augimas 2020 m. turės neigiamą poveikį (1,3–5,1 proc.) Europos cemento gamintojų pajamoms prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją.

Sektorius susidurs su griežtesniais pastatų ir infrastruktūros reglamentų pakeitimais, nes šalys imasi iniciatyvų, siekdamos savo klimato tikslų.

„Cemento sektorius privalo drastiškai sumažinti savo indėlį į klimato kaitą. Vėlavimas arba šio iššūkio vengimas yra nesvarstytini, – pabrėžė S. Pfeifer. – Tai svarbiausias šio verslo klausimas.“

„Climate Action 100+“ taip pat prašo bendrovių laikytis rekomendacijų, kurias teikia Su klimatu susijusios finansinės informacijos atskleidimo darbo grupė (TCFD), vadovaujama Michaelo Bloombergo, „Bloomberg L.P.“ daugumos akcininko.