„Vyravo kiek per aukštos kainos, tad mes jas pakoregavome“, – teigė Alexanderis Ali, Nile‘o Niami‘o, kino prodiuserio ir prabangių valdų Los Andžele rangovo atstovas. A. Ali prognozėmis, esant mažesnėms kainoms‚ „artimiausią mėnesį galima tikėtis nemažai būstų įsigijimo sandorių“.

Panagrinėkim Los Andželo rinkos naują dinamiką, kuri yra smarkiai priklausoma nuo užsienio pirkėjų.

A. Alis surengė atvirtų durų dieną kviestiniams asmenims šešių miegamųjų N. Niamio pastatytoje valdoje „Londonderry Place“, į kalnelį nuo „Sunset Strip“ bulvaro. Renginyje prie baseino sukiojasi egzotiškos šokėjos ir kupranugaris, – visas renginys kainavo 100 000 JAV dolerių. Tačiau prašoma kaina už nuosavybę vis tiek buvo sumažinta 36 proc. iki 34,95 mln. JAV dolerių. Rangovo portfelį sudaro 44 mln. dolerių vertės namas, kuris, kaip skelbė vietos žiniasklaida, buvo parduotas pirkėjui iš Saudo Arabijos.

„Prieš dvejus metus būta daug užsienio investicijų, bet pasikeitę tarptautiniai įstatymai pakoregavo ir mūsų būsto rinką“, – teigė A. Ali. Tada „galėdavai gauti 100 mln. dolerių už namą.“

Mažiau užsieniečių lėšų

Ir dabar dar galima tikėtis tokios sumos, bet tam turi būti idealus pirkėjo ir namo derinys.

Praėjusią savaitę „Spelling Manor“ valda Holmbio kalvose parduotas už maždaug 120 mln. dolerių, – tai didžiausia kaina, kokia tik sumokėta už namą Los Andžele. 5249 kv. metrų name įrengti 14 miegamųjų ir 27 vonios kambariai, bet rinkoje jis buvo siūlomas net trejus metus, o prašoma kaina siekė 200 mln. JAV dolerių, kaip skelbiama vietos žiniasklaidoje.

Regis, tokie pardavimai dabar sudarys mažesnę rinkos dalį, iš dalies dėl to, kad dosnių užsieniečių pastebimai sumažėjo.

„Šiais metais 14-os namų už maždaug 20 mln. dolerių pirkėjai – daugiausia amerikiečiai, jie sudaro 64 proc., – apie parduotus namus kalbėjo Jerry‘is Joltonas, nekilnojamojo turto bendrovės „Coldwell Banker“, įsikūrusios Los Andžele, agentas. – Kiti pirkėjai buvo iš Kataro, Bulgarijos, Kinijos, Anglijos ir Saudo Arabijos.“

Superturtuoliai skaičiuoja kiekviena centą, remdamasis savo patirtimi teigia vienas iš „Hathaway Home Services“ agentų Drew Giltinas, pardavinėjęs „Chartwell“, prancūziškos pilies stiliaus valdą Bel Ere. Keturių hektarų valda su 12 000 butelių numatytu vynų rūsiu dabar įvertinta 195 mln. dolerių, – gerokai mažiau nei prieš dvi savaites, 245 mln. JAV dolerių.
Nekilnojamasis turtas

„Vienas multimilijardierius, kurį konsultavau dėl vieno sandorio, paskambino man pakeliui į Davosą ir stačiai aprėkė mane dėl 1500 dolerių sąlyginio deponavimo sąskaitos, – pasakojo D. Giltinas. – Šis vyrukas per dieną uždirba tris milijonus dolerių, įskaitant savaitgalius. Manyčiau, jis skrido savo privačiu lėktuvu, o sąskaita už pokalbį telefonu kone prilygo tai sąskaitai.“

Meridith Bayer, kurios bendrovė parduoda apie 150 namų per mėnesį visų Jungtinių Valstijų mastu, teigia, kad pirkėjai dabar labiau vertina ne ryškius blizgučius ir panašaus pobūdžio išskirtinumą ar idealų vaizdą, o rafinuotumą ir patvarumą, lyg rinktųsi meno kolekciją.

„Norint parengti ir parduoti namus taip, kad jie sulauktų atgarsio iš aukštesnio, elitinio pirkėjų sluoksnio, būtina rinktis tarpinį variantą tarp greito nekilnojamojo turto pardavimo ir jo ilgo užsibuvimo rinkoje, sakė ji.

Niujorko elito sluoksniuose pastebima ypatinga tendencija: santūrumas ir kartu didingumas.

Per aštuonis kvartalus nuo ten, kur Jeffas Bezoas neseniai už 80 mln. dolerių įsigijo penthausą ir du apartamentus žemesniuose aukštuose Manhatano 212 Penktojoe aveniu, 98 mln. dolerių įvertintas kondominiumas jau apie mėnesį siūlomas rinkoje. 19 815 kv. pėdų valdoje, pavadintoje „Le Penthouse“, puikuojasi atviras baseinas priešais dangoraižį „Empire State“ ir sūkurinė vonia stiklinėmis sienomis privačioje terasoje ant stogo. Tačiau dažniausia čia tuščia. „Mes pardavėme ją tarytum „tuščią dėžę“, – kalbėjo Raphaelis Sitrukas, agentas iš „Keller Willams NYC“.

Niujorkas prieš Los Andželą

„Niujorke žmonės pasižymi vaizduote, – kalbėjo A. Ali. – Los Andžele būtina pastatą galutinai įrengti ir „perrišti kaspinėliu“, kad pirkėjai jį įsigytų.“

Viena iš tokių valdų yra įsikūrusi Beverli Hilse, kuri yra siūloma už 17,8 mln. dolerių.

„Instagrame“ figūruojantis su prierašu „Warhol 90210“ namas parduodamas su klasikiniu Andy‘io Warholo portretu „Campbell’s Soup“, septyniais kitais originaliais A. Warholo kūriniais iš „Revolve Gallery“ Los Andžele ir jo prabangiu 1974 m. „Rolls Royce Silver Shadow“ automobiliu. Be meno kūrinių ir automobilio, statinys kainuotų 15,6 mln. JAV dolerių.

Nuotraukose iš namo atvirųjų durų renginio matyti iki juosmens apsinuoginę, vien tik „Warhol Clavin Klein“ bokseriais vilkintys padavėjai ir „80-mečiai, šokantys su 20-metėmis mitais apipinto Niujorko naktinio klubo „Studio 54“ atmosferoje“.