46-erių metų vicepremjeras paaiškino G. Tria, jog po savo į verslą orientuotos „Lygos“ partijos pergalės rinkimuose jis prisiima naują atsakomybę už Iždo departamento darbą, teigia pareigūnai, susipažinę su susitikimo detalėmis.

Patvirtindamas savo rimtus ketinimus, M. Salvinis pareikalavo informacijos iš G. Tria komandos apie tai, kaip ši ruošiasi ginti Italijos biudžeto politiką prieš Europos Komisiją (EK). Ne tik „Lygos“ koalicijos partneriai iš „Penkių žvaigždžių“ judėjimo pajuto tokios iniciatyvos poveikį. Pareigūnai Briuselyje taip pat pastebi atsinaujinusį M. Salvinio pasitikėjimą savimi.

Šią savaitę Europos Sąjungos (ES) lyderiams visomis išgalėmis stengiantis rasti kandidatą į ES vykdomosios valdžios institucijos vadovo postą, M. Salvinis neslėpė pasitenkinimo galįs drumsti vandenį ir demonstruoti savo įtaką.

„Aš pasakiau premjerui, kad Komisijos pirmininkas negali būti komunistas, socialistas ar kairiojo sparno atstovas. Nejau paskirsime socialistą vadovauti Komisijai, tuo padarydami apslaugą poniai Merkel?“ – per vieną iš savo susibūrimų trimitavo jis savo rėmėjams.

Toks perspėjimas likusiai Europai nuskambėjo gal jau šimtąjį kartą: jeigu Italijai bus daromas pernelyg didelis spaudimas dėl jos finansų, šalis gali tapti sunkiai sukalbama. M. Salvinio nuomone, Italija turi įtakos svertą ir yra pasiryžusi pradėti juo naudotis.

Tačiau finansinės šalies problemos išlieka: po dešimtmetį trukusios krizės ir katarsio daugumoje pietinės Europos šalių įsivyravus finansiniam stabilumui, Italijos skola siekia 132 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), ir tai politikos formuotojams neleidžia ramiai miegoti naktimis.

Pirmadienio vakare vyriausybė, siekdama išvengti sankcijų, sumažino 2019 metų biudžeto deficitą. M. Salvinis ir jo nacionalistinės „Lygos“ sąjungininkai jau senokai nustojo kalbėti apie Italijos pasitraukimą iš euro zonos. Bet jie vis dar turi galimybę nusmukdyti valiutos sąjungą, jeigu jų biudžeto planai taps nebekontroliuojami.

Tad Komisija paskelbė Romai ultimatumą: šalis turi sumažinti biudžeto deficitą, kitu atveju jai grės bauda iki 9 mlrd. eurų.

M. Salvinis yra pasirengęs nepasiduoti. Jis tvirtina, kad 15 mlrd. eurų vertės mokesčių mažinimas, kurį jis suplanavęs, įpūs ekonomikai gyvybės ir tinkama linkme nukreips jos finansus.

Briuselyje baiminamasi, kad, nesiimant priemonių suteikti daugiau lankstumo darbo rinkai ir daugiau konkurencingumo bendrovėms, šalis greičiausiai išliks stagnacijos būsenoje su dar didesne skola. Bet ir stoti į dar vieną mūšį Briuselis nerodo didelio noro, juolab vis dar neišspręsti Komisijos vidaus reikalai. Antradienį numatytas posėdis, kuriame turėjo būti svarstomi Italijos finansai, nukeltas, nes specialiajame viršūnių susitikime derybų maratonas dėl aukščiausių ES postų užsitęsė jau trečią dieną, – dar vienas pavyzdys, kaip glaudžiai persipynę daugelis dalykų Briuselyje.

Kol kas rinkos uždega M. Salviniui „žalią šviesą“. 10-ies metų trukmės obligacijų pajamingumas nukrito žemiau 2 proc. ribos, iki žemiausio lygio nuo tada, kai populistinė koalicija atėjo į valdžią, Europos centriniam bankui (ECB) rengiantis paskelbti apie daugiau skatinamųjų priemonių, o Komisijai atsitraukiant.
Eurai

„ES kol kas neketina „siųsti savo tankų“, – kalbėjo banko „Societe Generale“ Europos palūkanų normų strategijos skyriaus vadovas Ciaranas O‘Haganas.

Prieš imigrantus nusiteikęs, į verslą orientuotas ruporas pasiruošęs pasinaudoti tokiomis dvejonėmis.

Antrojo etapo Italijos populistinė koalicija uoliai ėmėsi gegužės 29 dieną, kai M. Salvinis surinko įstatymų leidėjus į privatų susirinkimą Italijos parlamento žemesniuose rūmuose Romoje apsvarstyti vos prieš tirs dienas vykusių ES rinkimų rezultatų. Deputatai ir senatoriai įdėmiai klausėsi M. Salvinio, kuris, reguliariai griaudėjant ovacijoms, didžiavosi gavęs žinučių iš Izraelio premjero Benjamino Netanyahu ir Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano, taip pat politikų iš Vašingtono, Maskvos, Buenos Airių, praneša du Rūmuose vykusiame susirinkime dalyvavę šaltiniai.

Šiuo metu Italija yra dėmesio centre, sakė M. Salvinis, kaip ir „Lyga“. Savo auditorijai M. Salvinis tvirtino ketinąs įtikinti koaliciją savo mokesčių planais ir perspėjo, kad mūšis su ES gali būti nuožmus. Tam, kad būtų įmanoma pasiekti šių iškeltų tikslų, jis paragino įstatymų leidėjus „nekaitinti situacijos, viešus pareiškimus sumažinti iki minimumo, nekalbėti apie „Penkių žvaigždžių“ judėjimo bėdas. Italijos žiniasklaidoje mirgėte mirga spėlionių, kada M. Salvinis pasinaudos didesnėmis galiomis ir privers surengti pirmalaikius rinkimus. Iš tiesų, tai milijonų dolerių vertės klausimas – bet kol kas M. Salvinis lieka prie patogumu grįstų saitų ir komanduoja.

Tokia nauja valdžios dinamika atsiskleidė po dviejų dienų, per nacionalinės dienos šventę, minimą prezidentinių Kvirinalo rūmų puošniuose soduose. 2018 metais „Penkių žvaigždžių“ judėjimo lyderis Luigis Di Maio‘us po savo pergalės visuotiniuose rinkimuose buvo tikra šventės žvaigždė. Šįmet jis akivaizdžiai ignoruojamas. M. Salvinis su savo drauge stovėjo per porą palmių, laikydamiesi už rankų ir pozuodami asmenukėms kartu su Italijos valdžios aparato atstovais.

Iš pagarbos aplinkai, M. Salvinis iškeitė savo firminį policininko švarką į kostiumą ir kaklaraištį. Abu vicepremjerai nesikalbėjo savaičių savaites, o per skausmingą kampaniją negailėjo vienas kitam užgauliojimų. Tačiau politiniai instinktai nugalėjo, ir M. Salvinis, „Lygos“ lyderis, priėjo prie savo varžovo ir, paplekšnojęs jam per ranką, šūktelėjo čia pat prisistačiusiems fotografams. „Mes pasikalbėsim“, – patikino jis, bet čia pat abiejų vyrų keliai išsiskyrė.

Iš tiesų, išlikęs priešinimasis M. Salviniui Italijoje kyla ne iš jo koalicijos partnerių ar opozicinės demokratų partijos, bet iš prezidento Sergio Mattarella‘os, premjero Giuseppe‘ės Conte‘ės ir D. Tria, finansų vadovo.

Nei G. Conte‘ė, nei D. Tria neturi savo politinės bazės, tačiau jų institucinės galios rodo, kad jie gali spustelėti stabdį ir sustabdyti M. Salvinio manevrus. S. Mattarella primygtinai reikalavo dėl jų paskyrimų, prieš pritardamas populistinei koalicijai. D. Tria reakcija į M. Salvinio reikalavimus atitiko jų tipinę taktiką. Po savo vizito Iždo departamente, vykusio jau po rinkimų, „Lygos‘ lyderis paskelbė pareiškimą, esą jis su D. Tria susitarė dėl „būtinybės laikytis BENDROS pozicijos“ ES atžvilgiu.

Tokiu manevru „Penkių žvaigdžių“ judėjimas buvo, galima sakyti, nustumtas į šalį. Bet, nepaisant D. Tria pažadų, M. Salvinis su laiško turiniu taip ir nesupažindino Komisijos. Be to, buvęs ekonomikos profesorius pasipriešino M. Salvinio siūlymui įvardinti kitą Italijos centrinio banko valdytoją ir naudoti mažų nominalų iždo vekselius atsiskaitymams su kreditoriais ir tiekėjais, – žingsnis, skirtas apeiti biudžeto taisykles, turėtų tapti svarbiu įspėjimu, dėl kurio reiktų skambinti pavojaus varpais Briuselyje ir Europos centriniame banke, Frankfurte. G. Conte‘ės balsas vyriausybėje taip pat skamba vis garsiau, neseniai jis viešai pagrasino atsistatydinti, jeigu M. Salvinis nesušvelnins savo vykdomos politikos.

Kaip ir D. Tria, premjeras naudojasi sekinančia trintimi, kad pristabdytų M. Salvinį. Pasak vieno patarėjo, jis nesileidžia šantažuojamas savo pavaduotojo, nepaklūsta jo ganėtinai aršiam vadovavimo stiliui, ir, remdamasis savo teisinėmis žiniomis be patirtimi, priverčia jį sutikti su nuolaidomis, be to, kone per naktį užsitęsusiuose posėdžiuose užsibūna ilgiau už M. Salvinį.

M. Salvinis sąmoningai siekia įsiterpti į trijų svarbiausių valdžios aparato figūrų diskusijas, idant įtvirtintų savo pozicijas ir užsitikrintų pripažinimą, sakė vienas aukštesnio rango „Lygos“ įstatymų leidėjas.

Svarbiausios Romos bei Briuselio valdžios figūros jau visus metus veikia išvien, stengdamiesi užkirsti kelią M. Salvinio radikalesniems instinktams, ir jiems gali pavykti jį suvaržyti.

Jeigu Komisija pradės drausminę procedūrą prieš Italiją, įtampa gali sugriauti aljansą tarp „Lygos“ ir „Penkių žvaigždžių“ judėjimo, ypač tuo atveju, jeigu skolinimosi išlaidos imtų kilti. Bet net jeigu Komisija kirs iš peties antrą kartą per metus, spaudimas M. Salviniui toliau didės.

Šalies vyriausybės prognozėmis, kitų metų biudžetas bus daugiau nei 40 mlrd. eurų mažesnis nei to reikalauja ES, o Europos rinkimuose nesusidarė dauguma, kad galėtų būti pakeistos taisyklės.

Iš tiesų, kitas Komisijos pirmininkas gali ir nesilaikyti tokio lankstaus požiūrio į biudžeto taisykles kaip tą darė Jean-Claude‘as Junckeris, o kito ECB vadovo gali netenkinti pinigų švelninimo politika, kuri padėjo kontroliuoti Italijos skolinimosi išlaidas per ilgą krizės bei konfliktų laikotarpį.

M. Salvinis nugalėjo „Penkių žvaigždžių“ judėjimą. Bet ateityje laukia dar aršesni mūšiai.