Tyrimas, šią savaitę paskelbtas medicinos žurnale „Lancet“, parodė, kad šios ligos Kinijoje išstumia iki šiol buvusias pagrindines žudikes – plaučių infekcijas ir naujagimių sveikatos sutrikimus. Analizė suteikia galimybę atidžiau pažvelgti į naujus sunkumus, kuriuos patiria didžiausia Azijos ekonomika. Kinijai grumiantis su sudėtingesnėmis ir ilgiau trunkančiomis ligomis, kurių gydymas yra brangus, didėja ir sveikatos priežiūros išlaidos.

Remiantis ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, iš 3,3 trilijonų dolerių Amerikos kasmetinių sveikatos priežiūros išlaidų maždaug 90 proc. skiriama žmonėms, sergantiems lėtinėmis ir psichikos ligomis.

„Kaip ir daugelis kitų šalių, Kinija per pastaruosius tris dešimtmečius pasiekė ribą, – teigia Maigengas Zhou, Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro, kuris padėjo rengti tyrimą, pareigūnas. – Žvelgiant į priekį, lėtinių sveikatos problemų, ypač senyvo amžiaus grupėje, finansinė našta bus daug didesnė nei infekcinių ligų.“

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, 2016 m. Kinijos sveikatos išlaidos sudarė 5 proc. bendrojo vidaus produkto, lyginant su 17,1 proc. JAV, 11,5 proc. Prancūzijoje ir 9,8 proc. Jungtinėje Karalystėje.

Tyrime teigiama, kad šiuo metu pagrindiniai mirtingumo veiksniai Kinijoje – aukštas kraujospūdis, rūkymas, per didelis druskos vartojimas ir aplinkos tarša.

Tyrimas parodė ryškius sveikatos problemų skirtumus provincijų lygmenyje. Nustatyta, kad rytų Kinijos miestuose, pakrantėse ir turtingesnėse provincijose žmonės yra sveikesni nei kaimo ir skurdesnėse vietovėse vakarų Kinijoje. Tuo tarpu nuo 2000 iki 2017 m. nacionalinis diabeto lygis išaugo daugiau kaip 50 proc. dėl pasikeitusio gyvenimo būdo, įskaitant padidėjusį raudonos mėsos suvartojimą ir sumažėjusį fizinį aktyvumą.

Kinija stengiasi sumažinti spaudimą šalies visuomenės sveikatos sistemai, bandydama nuleisti vaistų kainas ir paskatinti daugiau investicijų į ligonines.

Šalies ekonomikos augimą tris pastaruosius dešimtmečius lydėjo sumažėję motinų ir vaikų mirtingumo rodikliai bei pastangos nacionaliniu mastu kovoti su infekcinėmis ligomis. Tyrimas, kuris yra Vašingtono universiteto Sveikatos metrikų ir vertinimo instituto vykdomo projekto „Pasaulinė ligų našta“ dalis, nagrinėjo 1990–2017 m. duomenis.

Jungtinėse Valstijose 2016 m. pagrindinė mirties priežastis buvo širdies ligos, po jų sekė vėžys, nelaimingi atsitikimai, lėtinės apatinių kvėpavimo takų ligos ir insultas.

Lėtinės obstrukcinės plaučių ligos ir kepenų vėžys buvo pagrindinės mirties priežastys ir Kinijoje.

Lyginant su panašaus ekonominio išsivystymo šalimis, pvz., Rusija, Kinija išsiskiria neįprastai aukštu insulto, lėtinių obstrukcinių plaučių ligų, plaučių vėžio, kepenų vėžio, sprando skausmų ir skrandžio vėžio lygiu, rodo tyrimas.