Maskvoje įsikūrusi bendrovė, kuri praėjusiais metais pristatė beveik 37 proc. dujų Europai, šiuo metu aktyviai pildo regiono saugyklas, siekdama užtikrinti tiekimo žiemos laikotarpiu stabilumą, kalbėjo „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotoja Jelena Burmistrova Sankt Peterburge. Deryboms užsitęsus, Ukraina praėjusią savaitę perspėjo apie galimą krizę.

„Gazprom“ tikisi, kad du vamzdynai, kurie apeina Ukrainą, – Rusiją ir Vokietiją jungiantis dujotiekis „Nord Stream 2“, tiesiamas Baltijos jūros dugnu, ir „TurkStream“ dujotiekis per Juodąją jūrą – bus nutiesti, kaip planuota, iki šių metų pabaigos. Bendrovė yra pasirengusi deryboms su Ukraina dėl dujų tiekimo ir tranzito sutarties, vos tik šalis surengs parlamento rinkimus ir suformuos naująją vyriausybę vėliau šiais metais, sakė J. Burmistrova.

„Turėdama du vamzdynus ir galimybę pasiekti susitarimą su Ukraina dėl dabartinės tranzito sutarties pratęsimo“, „Gazprom“ yra įsitikinusi, kad galės išlikti patikima dujų Europai tiekėja, per spaudos konferenciją žurnalistams kalbėjo J. Burmistrova. „Mes nesame linkę tikėti „apokalipsės scenarijumi“, – pabrėžė ji.

Seni, užsitęsę konfliktai tarp „Gazprom“ ir Ukrainos jau dukart turėjo skaudžių padarinių per pastaruosius keturiolika metų: šaltos žiemos laikotarpiu buvo nutrauktas gamtinių dujų tiekimas Europai. Bendrovės tranzito sutartis su Ukrainos vamzdynų operatore „NJSC Naftogaz“ baigia galioti 2019 metų gruodį, ir derybos dėl jos atnaujinimo stringa, tad baiminamasi, kad scenarijus gali pasikartoti.

Tuo tarpu Danija atvirai priešinasi „Nord Stream 2“ ir neskuba suteikti leidimą tiesti dujotiekį, o Jungtinės Valstijos pagrasino įvesti sankcijas dujotiekio „Nord Stream 2“ projektui. Todėl darbų atidėjimo rizikos auga.

Tačiau Europa dabar yra geriau pasiruošusi bet kokiam rusiškų dujų tranzito per Ukrainą nutraukimui. Kainos siekia beveik trejų metų žemumas, nes tiekiamų suskystintų gamtinių dujų apimtys šoktelėjo, o atsargos po švelnios žiemos laikosi ties normaliu lygiu.

„Gazprom“ yra linkusi atsverti Ukrainos tranzito rizikas, laikydamasi lankstaus požiūrio į derybas su „Naftogaz“, kalbėjo J. Burmistrova.

„Mums tiks bet kokia vidutinės trukmės ar trumpalaikė sutartis, esame pasiruošę aptarti bet kokius variantus, vos tik suprasime, su kuo turėtumėme juos aptarti“, – sakė ji.

Ukraina yra ne taip optimistiškai nusiteikusi dėl derybų rezultatų. Ukrainos parlamento rinkimai numatyti liepos 21 dieną, tad kitas dujų derybų raundas, kuriame dalyvautų ir Europos Komisijos atstovai, panašu, įvyks tik antroje metų pusėje. Praėjusią savaitę Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pareiškė, kad derybų data gali būti nustatyta tik rugsėjį.

Nors dujų tranzito derybos su Rusija yra sudėtingos, „Naftogaz“ turi planą „B“, antradienį feisbuko paskyroje rašė „Naftogaz“ verslo plėtros direktorius Jurijus Vitrenka. Pasak J. Vitrenkos, Ukrainos bendrovė yra pasiruošusi pasirašyti sutartį dėl dujų mainų su „Gazprom“ po 2019 metų. Pagal mainų susitarimą „Gazprom“ perkrautų dujų partiją bendrovei „Naftogaz“, Rusijos-Ukrainos pasienyje, o „Naftogaz“ tą patį kiekį transportuotų į savo pasienius su ES šalimis, sakė J. Vitrenka.

Tuo tarpu „Gazprom“ didina „injekcijas“ į Europos požemines dujų saugyklas, idant tiekimo žiemos laikotarpiu rizikos būtų mažesnės. Bendrovė laikosi strategijos, pagal kurią bent 5 proc. kiekio, numatyto Europos tiekimo sutartyse, būtų nukreipta į regionines saugyklas, siekiant užtikrinti, kad klientų paklausa žiemą būtų patenkinta, sakė J. Burmistrova.

„Gazprom“ nemato būtinybės peržiūrėti savo tikslinių dujų pristatymo rodiklių Europoje ir Turkijoje; anot jos, šiais metais bus pristatyta 194-204 mlrd. kubinių metrų dujų. Palyginimui, šis kiekis yra daugiau nei dvigubai didesnis nei bendras JAV dujų eksportas praėjusiais metais.

„Mūsų tiekimo mastas – apie 200 mlrd. kubinių metrų per metus – yra nauja realija Europos dujų rinkai, ir tik tai yra svarbu“, – sakė J. Burmistrova.