Į sandorius orientuotų įmonių vertė Suomijoje šiais metais šoktelėjo 400 proc., ir tai didžiausias prieaugis Europos šalyse su bent 1 mlrd. eurų vertės sandorių, rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ surinkti duomenys.

Palyginimui, prieš metus bendras Europos sandorių vertės nuosmukis siekė apie 12 proc., ir tokia tendencija atspindi didėjantį neapibrėžtumą dėl pasaulinio augimo ir prekybos.

„Suomijos bendrovės yra geros būklės, jų balansų duomenys stiprūs, – sakė Petteris Ankila, vadovaujantis „Nordea Ban Abp“ (Suomijoje) įmonių finansavimo ir investicinės bankininkystės skyriui. – Privataus kapitalo investuotojams, gebantiems pasinaudoti svarbiu finansiniu svertu, šios įmonės turi labai gerą nuosavo kapitalo grąžą, ir tokia aplinkybė sandoriams suteikia patrauklumo.“

Suomių bendrovėms, įsikūrusioms šioje Šiaurės Europos šalyje, šiais metais jau pasiūlyta sudaryti sandorių už 5,3 mlrd. eurų, tuo tarpu jos išleido apie 3,2 mlrd. eurų susiliejimo ir įsigijimo sandoriams.

Keli stambaus kapitalo sandoriai bendrą vertę pastebimai pakėlė.

Didžiausias sandoris buvo sudarytas tarp Norvegijos telekomunikacijų operatorės „Telenor ASA“ ir jos konkurentės „DNA Oyi“: Norvegų operatorė šių metų balandį įsigijo „DNA Oyj“ už maždaug 2,8 mlrd. eurų. Praėjusią savaitę Prancūzijos statybos paslaugų bendrovė „Loxam SAS“ įsigijo „Ramirent Oyj“, statybos įrangos nuomos įmonę, už maždaug 978 mln. eurų pinigais.

Praėjusių metų pabaigoje „Amer Sports Oyk“ pateko į pirmuosius spaudos puslapius, po to, kai ją už maždaug 4,6 mlrd. eurų nupirko konsorciumas, vadovaujamas Kinijos „Anta Sports Products Ltd.“.

„Vertinant kai kuriuos neseniai sudarytus stambius sandorius, tokius kaip „Amer Sports“ arba „Ramirent“, marža buvo gera, – telefonu ketvirtadienį kalbėjo P. Ankila. – Negalima būtų teigti, kad įmonės buvo įsigytos pigiai.“

Siūlymas įsigyti „Amer Sports“ mokant po 40 eurų už vieną akciją, buvo 39 proc. didesnis už įmonės kainą iki rugsėjo, kai buvo paskelbta apie sandorį. „Ramirent“ įsigyta už 65 proc. didesnę kainą lyginant su jos verte iki pranešimų apie sandorį.

Šiaurės Europos šalių bendrovės yra „patrauklios“ susijungimų ir įsigijimų (M&A,Mergers &Acquisitions) fronte, visų pirma dėl jų verslo modelių, skaidrumo bei gebėjimo greitai adaptuotis prie naujųjų technologijų, teigė P. Ankila.

„Ekonominiam augimui lėtėjant, geros būklės bendrovės, siekdamos plėsti savo verslą, dairosi įsigijimo sandorių galimybių, – samprotauja P. Ankila. – Likvidumas yra pakankamas tiek bankų, tiek obligacijų sektoriuje, ir tai akivaizdžiai palaiko M&A rinką.“