Nesvarbu, ar kalbama apie nuosavybę Niujorke, ar Montanos valstijoje, aukščiausios kategorijos būstams sekasi neypatingai: juos sunkiau parduoti, nebent jie tokie išskirtiniai, kad kaina nebeturi reikšmės. Tačiau tai reiškia, kad tenka suploti priemoką už tobulą derinį: kalnų peizažą leidžiantis saulei, atstumą iki artimiausio miesto, laukinę gamtą ar prestižinę kaimynystę.

Nors per pastarąsias 90 dienų kainą nuleido šešios iš 38 rančų, kurios buvo parduodamos už daugiau nei 10 milijonų dolerių, esama riboto kiekio nuosavybių, kurios apimtų visą funkcijų spektrą, pasak Bilingse, Montanoje, įsikūrusių brokerių „Hall and Hall“.

„Jei norite, kad visi šie dalykai veiktų išvien, turite sumokėti už juos daugiau“, – teigia „Hall and Hall“ generalinis direktorius B Elflandas, kurio vardo inicialas rašomas be taško.

Todėl kai kurie pardavėjai tikina, kad daugiau yra geriau. Mortonas Fleischeris, „Store Capital Corp.“ pirmininkas ir įkūrėjas, savo rančas Arizonoje ir Montanoje parduoda kartu už 50 milijonų dolerių. Telefonu jis pabrėžė, kad šiuo metu į Arizoną plūsta „GoDaddy Inc.“ milijardieriaus įkūrėjo Bobo Parsonso milijonai.

Privatus lėktuvas, arkliai

„Jei būčiau jaunesnis, rančos neparduočiau, – apie savo Skotsdeilio namus sako 82-ejų M. Fleischeris. – Kažkam tai bus gera investicija.“

„Išlipu iš mėsmalės ir varau pajodinėti savo arkliais, – pasakoja jis. – Galbūt kas nors, valdantis rizikos draudimo fondą, pradėjęs 5-ąją dešimtį, norintis gyventi vakaruose ir turintis pakankamai pinigų, kad galėtų ten ir atgal skraidyti lėktuvu, galėtų padaryti tą patį.“

Beveik padvigubinti kainą, kad pritrauktumėte pirkėją, gali skambėti absurdiškai. Imkime kad ir Vakarų užutekio rančą (angl. West Creek Ranch) Kolorado valstijoje, nesulaukiančią pirkėjo nuo tada, kai Johnas Hendricksas 2017 m. paskelbė ją parduodantis už 149 mln. dolerių. Dabar „Discovery Channel“ įkūrėjas prie pasiūlymo pridėjo savo svečių namus ir automobilių muziejų, o kainą pakėlė iki 279 mln., remiantis „Sotheby’s International Realty“ skelbiama informacija.

Taip pat Kolorado rinkoje už 46 mln. dolerių galima įsigyti Henrio Kraviso Vakaržemės rančą (angl. Westlands Ranch). Pagal „Bloomberg“ milijardierių indeksą H. Kraviso grynoji vertė siekia 6,2 mlrd. dolerių. Privataus kapitalo vadovas Charlie Gallagheris už savo Briedžių salos rančą (angl. Elk Island Ranch) prašo 36 mln. dolerių.

Išskirtinė rinka

Nepalyginsi su tuo, ką NFL ir „Premier League“ komandos savininkas Stanas Kroenke sumokėjo 2016 m., kai nusipirko 725 mln. dolerių istorinę W.T. Waggonerio rančą Teksase, kurios plotas didesnis už Niujorką ir Los Andželą kartu sudėjus. Remiantis „Bloomberg“ milijardierių indeksu, S. Kroenke vertė siekia 8 mlrd. dolerių.

Montanoje „2016 ir 2017 m. tik keturi pirkėjai įsigijo 10 mln. dolerių ir brangesnius namus“, – teigia „Hall and Hall“ brokeris Davidas Johnsonas. „Kitais metais jų buvo jau aštuoni. Tačiau paklausa nepadvigubėjo. Padvigubėjo pasiūla.“

„Hall and Hall“ 2018 m. pardavė 16 rančų, kainavusių daugiau nei 10 mln. dolerių, palyginus su šešiomis 2019 m. Nors galima manyti, kad stebimas sulėtėjimas, rančų pardavimų negalima lyginti su didmiesčių karštine.

„Mūsų rinkai nebūdingi tokie dramatiški svyravimai, kokius matome Niujorko ar Kalifornijos gyvenamųjų būstų rinkose“, – teigia B Elflandas.

Turėti gabalėlį rojaus kaimiškoje vietovėje – tai glūdi net didžiausių kapitalistų psichikoje. Amerikietiškos svajonės pažibos kartu yra ir stambiausi šalies žemvaldžiai – Johnas Malone, kurio vertė, pasak „Bloomberg“ milijardierių indekso, siekia 8,6 mlrd. dolerių ir Tedas Turneris, CNN įkūrėjas.

Laiko derinimas

Perkant rančą vertėtų pagalvoti apie laiko derinimą, kartais patikėti darbą autopilotui ir turėti vaikų, kurie norėtų jus tenai aplankyti.

„Laikrodis tiksi, taigi, jei jiems ten patiks, tai paskata sumokėti daugiau“, – pastebi D. Johnsonas.

Naftos magnato ranča

Kai vaikai nustoja lankytis, rančoje gali būti liūdna.

„Pardavėme vieną tokią praėjusiais metais, kuri išbuvo rinkoje dešimt metų, – sako jis. – Kaina sumažėjo dviem trečdaliais, kad tik atsirastų pirkėjas.“