Maisto pristatymo operatorius pasiūlys vyrams mokamas šešių mėnesių vaiko priežiūros atostogas – tokį patį nedarbo laikotarpį, kokį gauna moterys, kai susilaukia vaikų. Vykdantysis direktorius Deepinderis Goyalas sakė, kad vaiko priežiūros atostogų politikos skatinama nelygybė yra viena iš priežasčių, kodėl Indijoje vadovaujančiose pareigose trūksta moterų, o „trumparegiškas pirminės sveikatos priežiūros požiūris“ atstumia pusę darbo jėgos.

Indijoje nuo praėjusių metų tapo privaloma suteikti moterims 26 savaičių mokamas motinystės atostogas – tai viena pažangiausių politikų pasaulyje. Tačiau šis žingsnis taip pat sukėlė susirūpinimą, kad didėjančios verslo išlaidos gali atbaidyti įmones nuo moterų įdarbinimo, o viena apklausa prognozuoja net 1,8 mln. prarastų darbo vietų.

Suteikiant abiem tėvams vienodą galimybę rūpintis naujagimiu, tikimasi, kad moterys nebus nesąžiningai baudžiamos mažesniu atlyginimu.

Tarptautinės darbo organizacijos ataskaitoje apie pasaulinius darbo užmokesčius 2018–2019 m. Indija iš 73 šalių išsiskyrė didžiausiu vidutinio valandinio darbo užmokesčio skirtumu tarp vyrų ir moterų. Ataskaitoje teigiama, kad darbo užmokesčio skirtumas šalyje siekia 34,5 proc. ir yra daugiau nei dvigubai didesnis už pasaulinį vidurkį.

Svarbus „Zomato“ žingsnis gali atkreipti į šią problemą didesnį visuomenės dėmesį ir paraginti kitas įmones sekti startuolio pavyzdžiu, suteikiant tėvams didesnes išmokas.

„Anksčiau ar vėliau šį žingsnį greičiausiai nukopijuos ir kitos bendrovės, – teigė Vidisha Mishra, Naujojo Delio ekspertų grupės „Observer Research Foundation“ asocijuota bendradarbė. – Tik sutarkime, kad teisė į mokamas vaiko priežiūros atostogas dar nereiškia, kad vyrai ja pasinaudos.“ Dar per anksti įvertinti, ar tai gali turėti įtakos moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumui, „tačiau tai yra pirmas žingsnis keičiant dominuojančią organizacinę struktūrą“, – sakė ji.