Kadangi miškų mažėja – jie tiekia medieną ir užleidžia vietą komerciniams augalams, tokiems kaip soja, kakavmedžiai ir alyvpalmės, – vis mažiau medžių sugeria anglies dioksidą ir kitas šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Nors Europos verslas padarė tam tikrą pažangą kovodamas su miškų naikinimu, jis vis dar atsilieka nuo išsikelto tikslo pirkti tvariai užaugintas prekes, ataskaitoje teigia Nyderlanduose įsikūrusi IDH.

Miškų nykimas tęsiasi „nerimą keliančiu greičiu“, teigia IDH direktorius Daanas Wensingas. „Europa pavojingai atsilieka, kai reikia vykdyti savo įsipareigojimus dėl atsakingos tiekėjų atrankos ir miškų išsaugojimo.“

Europos Sąjunga nori vadovauti kovai su visuotiniu atšilimu, siekdama apriboti palmių aliejaus naudojimą, nes jo gamyba spartina miškų naikinimą ir klimato kaitą. Tačiau aliejų gaminančios šalys tvirtina, kad šios pretenzijos yra klaidinančios ir kenkia šalims, priklausomoms nuo palmių aliejaus pramonės. Pavyzdžiui, praėjusiais metais palmių aliejaus eksportas Indonezijai atnešė 17,8 mlrd. dolerių pajamų, o ši pramonės šaka maždaug 3,5 proc. prisideda prie bendrojo vidaus produkto.

Keli IDH ataskaitos teiginiai

• Vos 22 proc. 2017 m. Europos maisto pramonės įsigytų sojų atitiko atsakingo tiekimo reikalavimus.
• Mažiau nei trečdalis ES atogrąžų medienos importo buvo tvarus.
• Palmių aliejaus pirkimo rodikliai buvo geresni – 74 proc. importo buvo tvarus, tačiau tikėtina, kad iki 2020 m. 100 proc. tvaraus tiekimo tikslas liks nepasiektas.
• Visame pasaulyje tik 30 proc. kakavos klasifikuojama kaip tvari.

Remiantis Pasaulio banko duomenimis, miškingos žemės dalis pasaulyje nuolat mažėja: nuo 31,6 proc. 1990 m. iki 30,7 proc. 2017 m. Miškų naikinimas taip pat daro poveikį biologinei įvairovei, ardomos gyvūnų buveinės.

Kai kurios šalys kur kas dažniau nei kitos perka tvariai pagamintas prekes. Nyderlandai 83 proc. visos savo sojos įsigijo pagal Europos tvarumo reikalavimus, tuo tarpu Italija, Portugalija ir Ispanija tvarios sojos beveik nepirko. Beveik visi Prancūzijos palmių aliejaus pirkimai buvo sertifikuoti kaip tvarūs, palyginus su mažiau nei puse Italijos ir Ispanijos pirkimų.

2010 m. Vartotojų prekių forumo dalyviai tvirtino, kad stengsis eliminuoti miškų naikinimą, atsakingai rinkdamiesi galvijų, palmių aliejaus, plaušienos, popieriaus ir sojos tiekimo šaltinius. Atskiroje antradienį išleistoje ataskaitoje „Greenpeace“ pranešė, kad nuo 2010 iki 2020 m. dėl komercinės produkcijos bus sunaikinta Ispanijos dydžio teritorija.