Pagal šį milijardo eurų vertės „Hegyeshalom-Bezenye“ projektą numatyta sukurti miestą, kuris savo plotu prilygtų apie 500 futbolo aikščių ir kuriame būtų įrengta visa būtina infrastruktūra, tokia kaip mokyklos ir parduotuvės, praėjusį antradienį sakė projekto vykdytojai EON SE ir Vokietijos nekilnojamojo turto bendrovė FAKT AG. Daržovės bus auginamos po stiklu ten, kur šiandien styro krūmynai.

Miestas, kuriame bus siekiama išsaugoti anglies dioksido pusiausvyrą, naudos tik saulės bei biodujų energiją ir ketina sukurti apie 5000 nuolatinių darbo vietų šiltnamių versle, telefonu sakė Nikolajus Ulrichas, FAKT įmonės valdybos narys. Nekilnojamojo turto įmonė, vykdydama šį projektą, bendradarbiauja su EON, statybos bendrove „KESZ Group“ ir Vengrijos vyriausybe.

Šiuo plataus masto infrastruktūros bei sodininkystės projektu siekiama pabrėžti, „kaip pasitelkus žemės plotą ir viziją galima sukurti ekologišką verslą ir suburti atitinkamo masto pilietines iniciatyvas“, – sakė N Ulrichas. FAKT ir jos partneriai teigia, kad projektas tarnaus geru pavyzdžiu kitiems panašiems projektams žemyne, įskaitant ir mėginimus pertvarkyti anglies regionus į švarios energijos vietoves.

Įgyvendinus projektą „Hegyeshalom-Bezenye“, čia bus pastatyta apie 1000 namų, restoranas, viešbutis , geležinkelio stotis, parduotuvės, taip pat mokyklos ir mokymų centrai. Pagal projektą tvaria vandens valdymo politika siekiama neleisti, kad sumažėtų vietovės gruntinio vandens lygis, sakė N. Ulrichas. Vėdinimą užtikrins geoterminės elektrinės, pridūrė jis. Tikimasi ne tik padidinti vengriškų pomidorų, paprikų ir baklažanų tiekimą, bet ir kultivuoti vidaus vandenų žvejybą, ypač lašišų, ešerių ir jūrinių karosų, sakė jis.