Pasak aukšto rango finansų pareigūno ir informacinių technologijų viceministro, augančių JAV tarifų poveikis šalies ekonomikai yra suvaldomas, tuo tarpu buvęs prekybos ministras tvirtino, kad kinų įmonės yra pajėgios ramiai įveikti netikėtai pagilėjusį prekybos konfliktą.

Nuo gegužės pradžios, kai žlugo prekybos derybos, Kinijos vyriausybė paskatino imtis priemonių susigrąžinti tautos pasitikėjimą ir paruošti ją galimam įtampos su Jungtinėmis Valstijomis atsinaujinimui. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas paragino inicijuoti naują vadinamąjį „Didįjį žygį“, tuo tarpu valstybinė žiniasklaida paskelbė seriją tūžmingų straipsnių, kaltindama Jungtines Valstijas ir proklamuodama Kinijos stiprybę.

Pastaruosius kelis mėnesius pastebimi silpni Kinijos ekonomikos rodikliai gali apsunkinti tokias pastangas, nes, prieš JAV prezidentui Donaldui Trumpui paskelbus apie naujai įvedamus tarifus, eksporto apimtys balandį sumažėjo, o pramonės gamyba bei mažmeniniai pardavimai buvo silpnesni nei prognozuota. Pirminiai gegužės mėnesio duomenys – oficialusis Pirkimo vadybininkų indeksas (PMI), – turėtų būti paskelbti penktadienį, ir iš jų turėtų paaiškėti reali situacija bei įmonių reakcija į atsinaujinusią įtampą.

Jungtinių Valstijų sprendimo įvesti 25 proc. tarifus 200 mlrd. dolerių vertės Kinijos eksportui poveikis bus „suvaldytas‘, sakė Kinijos pramonės bei informacinių technologijų viceministras Wang Zhijun‘as. Taip yra dėl to, kad tarifai paveiks tik 8 proc. Kinijos bendro eksporto, ir daugelis įmonių, realiai pajusiančios tokių tarifų padarinius, yra amerikiečių bendrovės, kurios galiausiai parduoda produktus Jungtinėse Valstijose, sakė jis interviu „Xinhua“ naujienų agentūrai šeštadienį.

Ribotas poveikis

Jo nuomonę bei požiūrį atkartojo ir Guo Shuqingas, Kinijos bankininkystės bei draudimo Komisijos pirmininkas, kuris pareiškė, kad poveikis bus labai ribotas, net jeigu tarifai būtų padidinti į aukščiausią lygį.

Jungtinėms Valstijoms prekyba su Kinija yra labai naudinga, nes JAV importuotojai ir tarptautinės įmonės ženkliai pelnosi iš prekybos deficito, šalies vartotojai džiaugiasi pigesniais produktais, o Kinijos paklausa palaiko kainas pagrindinėse JAV eksporto rinkose, nuo grūdų iki energijos, nuo keleivinių lėktuvų iki laivų, rašė jis savo kalboje, kuri buvo perskaityta šeštadienį Pekine vykusiame forume. Didelė dalis Kinijos pajamų iš jos prekybos pertekliaus sugrįžta į JAV kaip pigus kapitalas, investuotas į iždo obligacijas ir kita, sakė jis.

Tiek Wang Zhijun‘as, tiek Guo Shuqingas pakartojo pažadus toliau stengtis atverti kinų rinką, nepaisant tvyrančios įtampos prekybos sferoje.

Gao Yanas, buvęs Kinijos prekybos viceministras ir Kinijos tarptautinės prekybos plėtros tarybos pirmininkas, sakė, kad vietos įmonės į eksportą orientuotose provincijose „ramiai“ reaguoja į atsinaujinusią įtampą prekyboje ir kad jos gali nesunkiai nukreipti savo produktus į kitas rinkas.

Nauja trintis paskatins Kiniją siekti didesnės nepriklausomybės nuo Jungtinių Valstijų, teigia Wang Zhijun‘as.

„Prekybos konfliktai su Jungtinėmis Valstijomis privertė mus blaiviau įvertinti situaciją ir suvokti, kad mūsų šalis privalo nepaliaujamai stengtis įveikti silpnąsias vietas pagrindinių technologijų srityje, – sakė Wang Zhijun‘as pridurdamas, kad politikos formuotojai suteiks daugiau svarumo inovacijoms ir padidins centrinės vyriausybės paramą esminiams moksliniams tyrimams.