Investuotojas Warrenas Buffetas per pastaruosius 19 metų rengiamus metinius „EBay“ aukcionus pritraukė iš viso iki 30 mln. JAV dolerių labdaros lėšų San Fransisko reikmėms, ir tai dar ne pabaiga. Aukcionas „EBay. Inc.“ svetainėje prasidėjo sekmadienio vakare nuo 25 000 JAV dolerių sumos. Savaitės trukmės interneto aukcione gautos lėšos bus skirtos fondui „Glide Foundation“, kurio programos skirtos įveikti badą bei skurdą, padėti benamiams.

Technologijų bumas generavo milijardus dolerių asmeninio turto San Fransiske ir Silicio slėnyje, užkeldamas pragyvenimo kainą ir pakurstydamas būsto krizę. Miesto benamių departamentas teigia, kad apie 8000 žmonių gyvena gatvėse. Pasak „Glide“ fondo vadovės Karen Hanrahan, prie labdaros organizacijų durų dabar driekiasi daug ilgesnės eilės skurstančių žmonių.

„Svarbu – ne tik skaičiai, ne mažiau svarbu, kaip keičiasi žmonių, stovinčių tose eilėse, kontingentas, – interviu telefonu skalbėjo K. Hanrahan. – Pastebime, kad daugėja žmonių, kurie turi darbus ir galbūt namus, bet kurie stačiai laikosi už šiaudo, idant pragyventų.“

Benamių skaičius didėjimas skatina fondą inicijuoti eilę „Glide“ paslaugų, įskaitant maitinimą bei gydymą nuo narkomanijos ar psichinės sveikatos ligų. Auganti gerovė didžiuosiuose JAV miestuose kartu kursto benamystę ir socialinę nelygybę, sakė K. Hanrahan.

„Yra žmonių, manančių, jog jeigu šalies ekonomika auga, ji padės daugiau žmonių pagerinti savo padėtį, – sakė ji. – Bet tikrovėje žmonių, atsiduriančių skurde ir nepajėgių susimokėti už būstą, maistą ir kitas pirmo būtinumo prekes, skaičius lenkia gretas tų, kurių gyvenimą auganti ekonomika pakelia į aukštesnį lygį.“

20-asis metinis aukcionas turėtų pritraukti apie 3,46 mln. JAV dolerių, kad viršytų rekordą, pasiektą anoniminio aukciono dalyvio 2012 metais. Pirmasis aukcionas, surengtas 2000 metais, pritraukė 25 000 JAV dolerių, o pernai – virš 3,3 mln. JAV dolerių.

W. Buffetas, investicinio fondo „Berkshire Hathaway Inc.“ generalinis direktorius ir pirmininkas, pareiškė, kad lėšos San Fransiskui nepaprastai reikalingos. „Jos keičia padėtį ir padeda žmogui išvysti viltį savo gyvenime, – teigia 88-erių metų investuotojas savo pareiškime. – Likusi visuomenės dalis galbūt jų ir išsižada, bet „Glide“ suteikia jiems šansą.“

Aukciono nugalėtojas į privačius pietus su garsiuoju investuotoju „Smith & Wollensky“ didkepsnių restorane, esančiame Manhatane, gali atsivesti septynis draugus. Aukcionas turėtų baigtis gegužės 31 dieną 19.30 val. San Fransisko laiku.

Aukcionų nugalėtojai