„Aštuonių savo šeimos kartų, gyvenusių šioje šalyje, vardu pažadu įpilti šiek tiek degalų į jūsų autobusą“, – sekmadienį pareiškė „Vista Equity Partners“ įkūrėjas 56-erių R. F. Smithas, sakydamas kalbą Atlanto koledžo absolventams. „Mano šeima ketina įsteigti stipendiją, kuri padengs jūsų studentų paskolas“, – pasak Morhauzo tviterio žinutės, pridūrė R. F. Smithas.

Beveik trys ketvirtadaliai šio istorinio juodaodžių koledžo studentų naudojasi federalinėmis paskolomis. Remiantis Švietimo departamento duomenimis, Morhauze studijuoja apie 2100 vyrų. Šiuo metu JAV nesumokėtos studentų paskolos siekia 1,6 trilijono dolerių – ši problema dažnai minima atidarymo ceremonijose ir oficialiose kalbose.

Pasak oficialių duomenų, tipinė 73 proc. Morhauzo studentų paskola, paimta koledžo baigimui, siekia 26 000 dolerių. Ši suma neapima privačių paskolų ar federalinių paskolų, suteiktų studentų tėvams. Koledžas „Atlanta Journal-Constitution“ papasakojo, kad padengti šių metų absolventų skolą kainuos apie 40 milijonų dolerių. Šiais metais koledžą baigia maždaug 400 studentų.

R. F. Smithas nepatikslino, kaip bus struktūrizuota dovana, nei to, kaip ji bus naudojama studentų paskoloms sumokėti. Koledžo atstovė spaudai negalėjo iš karto atsakyti, kaip tai vyks, o R. F. Smitho atstovas spaudai į prašymą pateikti komentarą neatsakė.

Vienas iš galimų būdų – R. F. Smitho dotacija mokyklai, kurios finansinės pagalbos biuras turi visus duomenis apie federalines paskolas, teigia Benas Milleris, buvęs Švietimo departamento darbuotojas, kuris šiuo metu yra „American Progress“ (kairuoliškos idėjų kalvės) antrosios pakopos švietimo viceprezidentas. Jis svarsto, kad finansinės pagalbos biuras gali neturėti informacijos apie privačias paskolas, ir įspėjo, kad kai kurios atleidimo nuo paskolos programos baigėsi jų gavėjams pateiktomis mokesčių sąskaitomis.

„Tai nuostabi ir dosni staigmena, kurią dera pasveikinti, – teigia B. Milleris. – Tačiau vietoj to, kad kliautumėmės vienkartiniais dosnumo aktais, Kongresas turėtų padidinti mokesčius patiems turtingiausiems, kad būtų galima finansuoti studijas koledže ir kitas svarbias socialinės paramos priemones.“

Federalinės studentų paskolos yra vienintelis vartojimo paskolos segmentas, kuris nuo pat Didžiosios recesijos nuolat auga. Kadangi mokymosi išlaidos ir toliau didėja, rezultatas – vis didesnė įsipareigojimų nevykdymo krizė, kelianti susirūpinimą Federalinės rezervų sistemos pirmininkui Jerome'ui Powellui. 2019 m. pirmąjį ketvirtį nesumokėtos paskolos siekė 1,6 trilijono dolerių, o 2018 m. pabaigoje uždelstos studentų paskolos pasiekė rekordinę 166 milijardų dolerių sumą.

Skirtingai nei vartojimo paskolų, studentų paskolų beveik neįmanoma atšaukti paskelbus bankrotą – tiesa, federalinės švietimo skolos atleidžiamos mirus.

Mokesčiai už studijas Morhauze siekia apie 27 600 dolerių per metus. Tai neapima papildomų išlaidų, tokių kaip nuoma, maistas, vadovėliai ir transportas.

R. F. Smithas, turtingiausias JAV juodaodis, kurio turtas pagal „Bloomberg“ milijardierių indeksą siekia 4,5 milijardų dolerių, jau paskelbė 1,5 milijono dolerių dovanojantis Morhauzui.

Studentus pradžiugino naujiena, kad jis taip pat atleis nuo paskolų naštos 2019 m. absolventus.

„Jei mokėčiau persiversti kūlio, taip ir padaryčiau. Esu giliai sujaudintas“, – „Journal-Constitution“ sakė Elijah Dormeusas, verslo administravimo magistras, kurio paskola siekia 90 000 dolerių.

R. F. Smithas yra „Vista Equity Partners“, privataus kapitalo įmonės, valdančios 56 mlrd. dolerių, įkūrėjas ir vadovas. Kompanijai priklauso darbo eigos valdytojas „Autotask“ ir bilietų pardavėjas „Vivid Seats“. R. F. Smithas yra baigęs Kornelio universitetą ir Kolumbijos verslo mokyklą.

1994 m. jis prisijungė prie „Goldman Sachs Group Inc.“ kaip technologijų investicijų bankininkas, kurį laiką dirbo Niujorke ir vėliau San Franciske, o 2000 m. įsteigė „Vista“, kurios sritis – įmonių programinės įrangos sektorius. Nuo 2016 m. R. F. Smithas vadovauja „Carnegie Hall“.

R. F. Smithas 2017 m. pasirašė „Giving Pledge“, pasižadėdamas iki gyvenimo galo pusę savo turto investuoti į aplinkosaugą ir kovą už lygias galimybes.

„Potencialas nėra pažangos garantija, – rašė jis savo 2017 m. kreipimesi. – Stulbinantį savo laikmečio potencialą suvoksime tik tuo atveju, jei suteiksime VISIEMS žmonėms lygias galimybes dalyvauti, nepriklausomai nuo kilmės, tėvynės, religinių pažiūrų, lyties ar odos spalvos.“

Pagal paskutinius Nacionalinės koledžų ir universitetų verslo vadovų asociacijos duomenis, Morhauzo labdaros fondas siekia 145 milijonus dolerių. Atlantoje įsikūrusio Emorio universiteto labdaros fondas siekia 7,3 milijardus dolerių.