D. Trumpo nenuspėjamumas visu spektru atsiskleidė sekmadienį, kai jis per tviterį staiga pranešė padidinsiantis dabar taikomus muitus Kinijos prekėms dar šią savaitę, jeigu JAV ir Kinijai nepavyks pasiekti prekybos susitarimo.

Jungtinės Valstijos teigia, kad tokią grėsmę pakurstė pats Pekinas, praėjusią savaitę išsižadėjęs kai kurių svarbių per derybas prisiimtų įsipareigojimų. Ar dvi didžiausios pasaulio ekonomikos nugrims į dar gilesnį prekybos konfliktą, galutinai paaiškės per ketvirtadienio bei penktadienio derybas, kai kinų delegacija, vadovaujama vicepremjero Liu He lankysis Vašingtone.

Karingas JAV posūkis privertė investuotojus, daugelis kurių tikėjosi susitarimo jau artimiausiu metu, pakoreguoti savo lūkesčius. „S&P 500“ indeksas nuo D. Trumpo pranešimo per tviterį nukrito daugiau nei dviem procentais.

„Prekybinis susitarimas neišvengiamai įaudrins rinkas, ir dabar mums tenka keisti prognozes, tad visiškai tikėtinas tolesnis nepastovumas rinkose, – sakė Kristina Hooper, „Invesco Ltd.“ vyriausioji pasaulinių rinkų strategė. – Būsime liudininkai, kaip abi pusės žaidžia žaidimą „kas kietesnis.“

Žemiau pateikiami keli galimi šios savaitės derybų scenarijai:

Tarifai didinami, derybos tęsiasi

JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris pareiškė, kad tarifai 200 mlrd. dolerių vertės Kinijos importui bus padidinti penktadienį 12.01 val. nuo 10 iki 25 procentų. Jis taip pat nurodė, kad Jungtinės Valstijos siekia tęsti derybas. Kinija ruošia savo atsakomuosius tarifus JAV importui, jeigu D. Trumpas įvykdys savo grasinimus, nurodė keli šaltiniai, artimai susipažinę su situacija. Bet ji taip pat nesiruošia trauktis nuo derybų stalo.

Vyraujanti pusiausvyra neprognozuojama, bet ji greičiausiai kurį laiką išliks. Nei viena šalis nenori ilgo, traumuojančio prekybos karo, kenkiančio augimui. Akstinas pasiekti susitarimą D. Trumpui, siekiančiam perrinkimo 2020 m. lapkričio rinkimuose, diena iš dienos įgauna svorį.

„Abi pusės iš derybų pasitrauks su pykčiu“, jeigu įtampa dėl tarifų šią savaitę sustiprės, sakė prekybos politikos patarėjas Clarkas Packardas iš „R Street Institute“, ekspertų grupės iš Vašingtono. „Tačiau šios abi šalys yra didžiausios pasaulio ekonomikos. Po kurio laiko įtampai atslūgus, jos sugrįš prie derybų stalo“, – samprotavo ekspertas.

Tarifai didinami, derybos žlunga

Tikimybė kaip niekad didelė, jog abi šalys ruošiasi viena kitai įvesti papildomus tarifus.

Pagal didelio masto prekybos akro scenarijų, metinis bendrasis vidaus produktas (BVP) Jungtinėse Valstijose gali susitraukti 0,6 proc., o Kinijoje – 1,5 proc., rodo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozės.

Kinijos eksporto duomenys jau ir prieš pastaruosius ginčus buvo silpni: balandį, palyginti su analogišku mėnesiu prieš metus, eksporto apimtys netikėtai sumažėjo 2,7 procento. Importo apimtys išaugo 4 proc., prekybos perteklius sudarė 13,84 mlrd. JAV dolerių, – daug mažesnis nei prognozuota (34,56 mlrd. JAV dolerių).

„Pagal labiausiai tikėtiną scenarijų galutinis susitarimas nebus pasiektas, bent jau kurį laiką, – pažymėjo vyriausiasis finansų ekonomistas iš „MUFG Union Bank NA“ Chrisas Rupkey‘is. Jie kalba apie tai, kad kita šalis turėtų keisti savo verslo praktiką. Tai tas pat, lyg kokia kita šalis lieptų JAV liautis būti kapitalistine valstybe“.

Tarifai atidedami

Tarifai nebuvo didinami nuo praėjusių metų gruodžio 1 dienos, kai D. Trumpas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas paskelbė laikinas paliaubas derybose, suteikdami laiko savo pareigūnams paruošti susitarimą. Iki tol abi šalys įvedė tarifus 360 mlrd. dolerių vertės vienos kitos produkcijai. Paliaubos, kaip ir taikinga centrinių bankų taktika, pakurstė JAV akcijų kilimą. D. Trumpas nenorėtų, kad toks rinkų augimas sustotų. Jeigu derybos pasuks tokia linkme, kokios tikimasi, galbūt jis vis dar pristabdys tarifų didinimą.

Susitarimas iš esmės

Dar prieš nuskambėjus grasinimams įvesti tarifus, D. Trumpas optimistiškai pasisakė dėl susitarimo perspektyvų. Preliminarinis susitarimas galėtų būti pasiektas greitu metu, jeigu D. Trumpas nuspręstų jam pritarti, galbūt po pokalbio telefonu su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Susitarimo kontūrai jau keli mėnesiai ryškėja. Greičiausiai bus sutarta, jog Kinija ženkliai padidins JAV produktų, tokių kaip sojų pupelės bei lėktuvai, pirkimus. Pekinas greičiausiai įsipareigos remti JAV intelektinės nuosavybės apsaugą ir susilaikys nuo savo valiutos devalvavimo. Ir be abejonės: kad ir koks susitarimas bus pasiektas, abi pusės garsiai skelbs apie jį kaip savo pergalę. Lieka neatsakytas opiausias klausimas: ar dabartiniai tarifai išliks tokie, kaip buvę.

Tačiau bet kokiam preliminariniam susitarimui greičiausiai turės galutinai pritarti D. Trumpas ir Xi Jinpingas per tiesiogines derybas viršūnių susitikime. Net jeigu susitarimas būtų pasirašytas, gali prireikti ne vienų metų, kol pavyks ištaisyti disbalansą prekyboje. Naujų prekybos karo veiksmų grėsmė neišnyks greitai.

„Svarbesnis klausimas yra: ar galima pasiekti susitarimą ir ar gali toks susitarimas strigti? Būtent tokiame kontekste mes visada laikomės gana skeptiško požiūrio“, – teigia „Raymond James“ analitikas Edas Millsas.