Botsvana, Zimbabvės, Zambijos ir Namibijos prezidentai, taip pat Angolos aplinkosaugos ministras antradienį susitiko Kasanėje, Botsvanoje, suformuoti bendros politikos dramblių klausimu. Anot jų, įtampa dėl dramblių ir ūkininkų priešpriešos auga. Šiuo metu dramblio kaulo prekybai būtinas tarptautinės bendruomenės pritarimas remiantis Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija (CITES).

Nelegali dramblių medžioklė regione smarkiai šoktelėjo nuo tada, kai buvo uždrausta prekyba dramblio kaulu, o dramblio kaulo atsargos, daugiausia susidariusios dėl natūralių laukinių gyvūnų mirties, toliau auga, sako jie. Gamtosaugininkai tvirtina, esą moratoriumas pakurstė nelegalų dramblių žudymą ir pasisako prieš dramblio kaulo prekybą. CITES atstovai turėjo susitikti gegužę Šri Lankoje, tačiau susitikimas buvo atidėtas po išpuolių šalyje.

„Ryžtingai išsakykime savo poziciją dramblių klausimu ir laikykimės vieningo požiūrio mūsų bendruomenių interesais, – sakė Zimbabvės prezidentas Emmersonas Mnangagwa. Zimbabvė turi antrą didžiausią dramblių populiaciją po Botsvanos. – Tokiu požiūriu į draudimą – „viena taisyklė visiems atvejams“, – kurio laikosi CITES, ignoruojamos mūsų vyriausybės geros pastangos, tokia pozicija nėra nei tvari, nei protinga. Mes negalime jai pritarti.“

Dramblių skaičius Botsvanoje nuo 1991 metų šoktelėjo nuo 55 000 iki 160 000, rodo vyriausybės duomenys, liudijantys, jog konfliktas tarp žmonių bei dramblių auga.

Didesnės populiacijos migruoja tarp penkių minėtų šalių į pasienio regioną, dvigubai didesnį už Jungtinės Karalystės plotą, žinomą kaip Kavango-Zambezi pasienio zona (KAZA), kurią sudaro pelkės, pievos ir upių gyventojų arealai.

„Mes nebegalime toliau ramiai stebėti, kol kiti diskutuoja ir priima sprendimus dėl mūsų dramblių“, – per susitikimą kalbėjo Botsvanos prezidentas Mokgweetsis Masisis. Prezidentas paragino panaikinti medžioklės draudimą Botsvanoje. Kritikai, įskaitant ir jo pirmtaką Ianą Khamą, sako, kad toks požiūris pakenks turizmo pramonei ir kad juo siekiama laimėti kaimo vietovių balsus valdančiajai Botsvanos demokratų partijai per spalį vyksiančius rinkimus.

Afrika per dešimt metų iki 2016-ųjų prarado apie 111 000 dramblių, nes suintensyvėjęs brakonieriavimas rytinėje žemyno dalyje pakurstė didžiausią populiacijos nuosmukį per pastaruosius dvidešimt penkerius metus, rodo Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos duomenys. Didžioji dramblio kaulo dalis parduodama nelegaliai Rytų Azijos valstybėms.

Penkios minėtos šalys taip pat nusprendė atlikti tarptautinių aeronuotraukų apžvalgas, siekiant nustatyti tikslesnius populiacijų duomenis ir suteikti daugiau paskatų bendruomenėms gyvuoti kartu su didžiausiais pasaulio sausumos žyduoliais.

„Šį rytą išklausiau visų mums pamokslaujančių ekspertų ir norėčiau paklausti, iš kur jie kilę, – kalbėjo Namibijos prezidentas Hage‘ė Geingobas. – Jei jie iš Europos ar Jungtinių Valstijų, norėčiau paklausti jų, kodėl sunaikinę visus savo dramblius, jie atvyksta čia mūsų mokyti.“

Dramblių rūšys, tokios kaip Kipro nykštukiniai drambliai ar gyvūnai, artimai susiję su drambliais, įskaitant ir mastodontus, išnyko Šiaurės Amerikoje bei Europoje prieš tūkstančius metų.