Dar prieš praėjusios savaitės JAV nutarimą sugriežtinti sankcijas Irano rialas prarado du trečdalius vertės dolerio atžvilgiu, o Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozavo, kad bendrasis vidaus produktas šiemet sumažės 6 procentais.

Žvelgiant į šią žalą iš perspektyvos, gilesnius nuosmukius šalies ekonomika patyrė tik karo su Iraku, 8-ojo dešimtmečio naftos kainų kritimo ir ankstesnių JAV sankcijų apogėjaus 2012-aisiais metu.

Sekmadienį TVF pranešė, kad šalyje infliacija gali pasiekti vidutiniškai 50 proc., arba aukščiausią lygį nuo 8-ojo dešimtmečio. Niūrūs statistiniai duomenys primena krizės kamuojamo Sudano situaciją, ir tik Venesuelos bei Zimbabvės – dviejų šalių, kuriose vyksta politinis perversmas – ekonomika patirs dar daugiau sunkumų, rodo TVF prognozės.

„Atsidūrėme nežinomuose vandenyse, – teigia Cyrusas Razzaghi, Teherano verslo konsultacijų bendrovės „Ara Enterprise" prezidentas, dirbantis su užsienio investuotojais. – Buvo revoliucija, buvo karas. Sankcijos buvo taikomos ir anksčiau, bet dar niekada ši šalis nepatyrė tokio didžiulio spaudimo ekonominiu ir tarptautiniu mastu."

Krizė dar labiau padidins spaudimą Irano pareigūnams, konfrontuojantiems su JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir jo sąjungininkais Artimuosiuose Rytuose. Nors D. Trumpas pažadėjo susidoroti su tuo, ką jis vadina Irano destabilizuojančia įtaka regione, jo kritikai teigia, kad tai tik suteiks daugiau įtakos radikaliems politikams, lyginant su nuosaikiaisiais, kurie pasisako už šalies tarptautinės izoliacijos nutraukimą, stiprinant ryšius su Vakarais.

D. Trumpas atšaukė JAV dalyvavimą 2015 m. Branduoliniame susitarime su Iranu ir pakartotinai pritaikė sankcijas, neleisdamas ekonomikai visiškai atsigauti nuo baudžiamųjų priemonių, kurias skyrė B. Obamos ir G. W. Busho administracijos. Nors prezidentui Hassanui Rouhani pavyko suvaldyti infliaciją, jo vyriausybei nesiseka pertvarkyti šalies bankų ir sukurti pakankamai darbo vietų.
Iranas

Dabar JAV žengė naują žingsnį ir padarė galą išimčiai, leidusiai keletui šalių pirkti Irano žaliavą, siekdama sumažinti Irano kritinį naftos eksportą iki nulio.

Kiek tai kainuos ekonomikai priklausys nuo to, kiek iš tikrųjų sumažės Irano eksportas, interviu teigė TVF Artimųjų Rytų ir Centrinės Azijos padalinio vadovas Jihadas Azouras. „Mums reikia daugiau aiškumo, ką reiškia nulis", – sakė jis.

Kinija, Indija ir Turkija – visos pagrindinės Irano žaliavų pirkėjos, kurioms buvo taikoma išimtis – pranešė protestuojančios dėl sankcijų. Iranas teigia, kad nutraukti visą šalies naftos eksportą būtų neįmanoma.

Maistas, vaistai

Tolesnė suirutė gali dar labiau padidinti vidaus kainas. „Aišku, kad yra tikimasi, jog padėtis pablogės", – teigia J. Azouras. Institucijos dalija subsidijuojamą maistą, kad apsaugotų neturtingiausius piliečius nuo bado; pranešama ir apie vaistų trūkumą.

C. Razzaghi teigia, jog diskusijos su vyriausiais Irano politikais atskleidė, kad planuojami įvairūs scenarijai, įskaitant mažai tikėtiną konfliktą.

Dar iki JAV sprendimo paskelbtos prognozės rodo, kad Irano BVP šiemet sumažės 6 proc. – nuo 4 proc. 2018 metais. Numatoma, kad Irano naftos kainos, reikalingos subalansuoti biudžetą, nuo 113,8 dolerių už barelį 2018 metais ir 64,8 dolerių ankstesniais metais pakils iki 125,6 dolerių. „Brent" naftos kaina pirmadienį siekė 71 dolerį.

J. Azouras pabrėžė, kad Iranas turėtų imtis priemonių, kad būtų sušvelnintos trumpalaikės ekonominės kančios, įskaitant oficialaus valiutos kurso suderinimą su rinkos jėgomis ir finansų sistemos trūkumų sprendimą, laikantis kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu įstatymų.

Be to, valdžios institucijos turėtų „pataisyti arba išplėtoti socialinės apsaugos mechanizmus, kurie padėtų spręsti neturtingųjų problemas", – teigė jis.