„Lucara Diamond Corp.“ pranešė, kad deimantą – maždaug teniso kamuoliuko dydžio – iškasė savo Karovės (Karowe) kasykloje Botsvanoje, garsėjančioje didžiuliais brangakmeniais, įskaitant ankstesnįjį antrosios vietos titulo turėtoją.

Vis dėlto kompanija teigia, kad deimantas yra beveik juvelyrinės kokybės, o tai reiškia, kad iš jo nepagaminsi neįtikėtinai vertingų poliruotų deimantų, atitinkančių ankstesniųjų radinių kokybę.

„Lucara“ Karovės kasykla garsėja iškasamais milžiniškais brangiaisiais akmenimis. 2015 m. „Lucara“ aptiko 1109 karatų „Lesedi La Rona“, kuris tuo metu buvo antrasis pagal didumą deimantas, galiausiai parduotas už 53 milijonus dolerių.

Toje pačioje kasykloje buvo iškastas ir 813 karatų akmuo, atnešęs rekordinį 63 milijonų dolerių pelną. Šiedu brangakmeniai buvo žymiai vertingesni IIa tipo deimantai.

Vis dėlto naujausias radinys įrodo, kad Karovės kasykla gali aptikti ir apdoroti didžiulius brangakmenius jų nepažeisdama – o tai yra amžinas galvosūkis, bandant išgauti trapius brangiuosius akmenis iš šimtų tonų atliekinių uolienų.

„Karovė vos per ketverius metus iškasė du didesnius nei 1000 karatų deimantus, patvirtindama, kad kasyklos ištekliai reikšmingi, o tikimybė rasti ir daugiau stambių, kokybiškų deimantų – didelė“, – pažymėjo „Lucara“ generalinė direktorė Eira Thomas.

„Lucara“, įsikūrusi Vankuveryje, Kanadoje, išaugo net 12 proc. – tai didžiausias bendrovės augimas per metus.

Didžiausias kada nors atrastas deimantas yra 3106 karatų „Cullinan“, rastas netoli Pretorijos Pietų Afrikoje 1905 metais. Jis buvo supjaustytas į keletą poliruotų brangakmenių, kurių du stambiausi – „Didžioji Afrikos žvaigždė“ ir „Mažesnioji Afrikos žvaigždė“ – puošia Didžiosios Britanijos karūną.