Du potencialūs milžiniški sandoriai buvo nutraukti ketvirtadienio rytą: Jungtinės Karalystės maisto produktų mažmenininkas „J Sainsbury Plc“ ir „Walmart Inc.“ priklausanti „Asda“ atsisakė 7,3 mlrd. svarų sterlingų (9,4 mlrd. dolerių) susijungimo plano po to, kai įsikišo antimonopolinės valdžios institucijos, o Vokietijos bankai „Deutsche Bank AG“ ir „Commerzbank AG“ nutarė nebesijungti į vieną struktūrą, nes įvertino pernelyg didelę tokio žingsnio riziką.

Šiuo metu „Walmart“ svarsto „Asda“ IPO galimybę, teigia žmonės, susipažinę su šiuo klausimu.

Investicinės bankininkystės analitikos įmonės „Freeman Consulting Services“ duomenis, „Sainsbury“ ir „Asda“ sandorio konsultantai greičiausiai prarado 60–70 mln. dolerių. Bet kokie išmokėjimai „Deutsche Bank“ ir „Commerzbank“ susijungimo atveju būtų buvę minimalūs, nes tai buvo paskutinė susijungimo galimybė, teigia įmonė.

Nerimas dėl „Brexit“ ir platesnis susirūpinimas dėl žemyno ekonomikos privedė prie staigaus Europos M&A sulėtėjimo. Remiantis „Bloomberg“ surinktais duomenimis, Europos kompanijų M&A sandorių skaičius šiais metais sumažėjo daugiau nei 50 proc. ir siekia 167,1 mlrd. dolerių. Pirmasis ketvirtis M&A atžvilgiu buvo lėčiausias nuo 2012 m., rodo duomenys.

Bankininkai jau skundžiasi dėl didėjančio reguliavimo institucijų, trukdančių sudaryti sandorius, kišimosi. Šių metų pradžioje Europos Komisija užblokavo planuojamą Prancūzijos traukinių gamintojo „Alstom SA“ ir Vokietijos „Siemens AG“ geležinkelių padalinio susijungimą. Kinijos kompanijos taip pat neskuba sudarinėti sandorių Europoje dėl išaugusios institucijų kontrolės. Duomenys rodo, kad kinų pasiūlymai europietiškam turtui įsigyti lyginant su praėjusiais metais sumažėjo daugiau nei 50 proc.

„M&A reikalauja pasitikėjimo, o kai generaliniai direktoriai žiūri į savo kolegas ir mato, kaip šie klumpa ant stambių sandorių, jie nebeskuba priimti sprendimų, – teigia Alison Harding-Jones, „Citigroup Inc.“ vadovė Europos, Artimųjų Rytų ir Afrikos M&A reikalams. – Taip pat stebime sumažėjusį Azijos kompanijų susidomėjimą, nes jų pačių šalyse lėšos senka, ir kai kurios rinkos yra mažiau linkusios jas priimti.“

„China Three Gorges Corp.“ 9,1 mlrd. eurų pasiūlymas įsigyti „EDP-Energias de Portugal SA“ buvo atmestas trečiadienį po to, kai Portugalijos komunalinių paslaugų bendrovės akcininkai nusprendė panaikinti įmonės balsavimo teisių viršutinę ribą, kuri buvo kinų pasiūlymo sąlyga.

Vokietijos bankų sandorio žlugimas kelia grėsmę ir kitų Europos bankų susijungimo perspektyvoms. Nors aukščiausio lygio bankų vadovai atvirai kalba apie tai, kad sektoriuje trūksta M&A, nepavykęs sandoris kels dar daugiau klausimų apie tai, ar verta sujungti stambius Europos bankus, kurie stengiasi įgyti didesnį mastą ir daugiau įtakos, lygiuodamiesi į JAV bankus.