„Samsung“, kuri šiuo metu pirmauja atminties lustų, naudojamų ir serveriuose, ir išmaniuosiuose telefonuose, rinkoje, praneša planuojanti iki 2030 m. padidinti investicijas į puslaidininkius ir tapti vadinamųjų loginių elementų lydere. Per šį laikotarpį kompanija siekia sukurti 15 000 gamybos ir tyrimų darbo vietų ir tapti pasauline lydere srityje, kurioje iki šiol dominavo JAV konkurentai. Po pranešimo Seule išaugo lustų gamybos įrangos tiekėjų, tokių kaip „Signetics Corp.“ ir „Alpha Holdings Inc.“, akcijos.

„Samsung“, siekianti mesti iššūkį „Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.“ kitoms korporacijoms skirtų lustų kūrimo srityje, prisijungia prie tokių kompanijų kaip „Huawei Technologies Co.“ ir „Apple Inc.“, kurios vis dažniau pačios imasi gaminti kompiuterijos įrenginių „smegenis“. Pietų Korėjos bendrovei sėkmingai sekėsi kurti mikroschemas savo pačios gaminamiems prietaisams, tokiems kaip „Galaxy“ telefonai, tačiau „Intel“ iki šiol pirmauja centrinių procesorių, naudojamų kompiuteriuose ir serveriuose, rinkoje.

„Retas atvejis, kad „Samsung“ išsamiai išdėstytų tokį ilgalaikį planą, – pastebi Yoo Jong-woo, „Korea Investment & Securities“ analitikas. – Tai rodo „Samsung“ pasiryžimą žengti į lustų verslą, kuriame dalyvauja ne tik „Intel“, bet ir įvairūs kiti mikroschemų gamintojai.“

„Samsung“ investavimo planus atskleidė tą pačią savaitę, kai patyrė nesėkmę mobiliųjų telefonų versle. Kompanija neribotam laikui atidėjo balandžio 26 d. numatytą smarkiai išgirto „Galaxy Fold“ paleidimą, kai iškilo problemų su ankstesnėmis bandomosiomis įrenginio versijomis. „Samsung“ pirmasis sulankstomas išmanusis telefonas turėjo pradėti naują mobiliųjų telefonų erą ir atgaivinti sektoriaus augimą.

Numatyta sąmata mikroschemoms gali reikšti pastangas neatsilikti nuo pagrindinių konkurentų. Pavyzdžiui, „TSMC“ vien 2019 m. padidino išlaidas nuo 10 iki 11 milijardų dolerių.

„Tikimasi, kad investicinis planas mūsų kompanijai padės pasiekti tikslą iki 2030 m. tapti pasauline lydere ne tik atminties puslaidininkių, bet ir loginių elementų rinkoje“, – pranešime teigė „Samsung“.

„Samsung“ puslaidininkių padalinys tapo pagrindiniu viso verslo varikliu, atnešusiu tris ketvirtadalius 2018 m. veiklos pajamų. „Gartner Inc.“ duomenimis, pasaulinė ne atminties lustų rinka 2017 m. išaugo iki 290 milijardų dolerių, palyginus su 130 milijardais dolerių, skirtų atmintiems lustams. Praėjusiais metais kompanija išleido 23,7 trilijonus vonų puslaidininkių įrangai, plėsdama galimybes ir siekdama patenkinti išaugusią lustų paklausą, nes juos naudoja ir dirbtinio intelekto, ir automobilių technologijų, ir vadinamojo daiktų interneto kūrėjai.

Tačiau lėtesni užsakymai iš duomenų centrų savininkų, tokių kaip „Amazon.com Inc.“, ir mobiliųjų telefonų kūrėjų, įskaitant „Apple“, pastaraisiais mėnesiais sumažino tiek DRAM, tiek NAND atminties lustų kainas. „Samsung“ preliminariai pranešė, kad jos kovo ketvirčio veiklos pelnas sumažėjo 60 proc. iki maždaug 6,2 trilijonų vonų – tai pirmasis patirtas nuosmukis per daugiau nei ketverius metus.

Pagrindiniai „Samsung“ mikroschemų sektoriaus taikiniai greičiausiai būtų tokios kompanijos kaip puslaidininkių gamintoja „TSMC“ ir mobiliųjų telefonų lustų kūrėja „Qualcomm“, nes konkuruoti su kompiuterių mikroprocesorių milžine „Intel“ šiuo metu būtų beveik neįmanoma, teigė Korėjos puslaidininkių pramonės asociacijos direktorius Ahn Ki-hyunas. „Tai bus svarbus žingsnis siekiant užsitikrinti pirmaujančią poziciją pasaulinėje lustų pramonėje“, – pridūrė jis.