Laurence‘as F. Doudas III, 25-erius metus ėjęs „Rochester Drug Co-operative“ (RDC) generalinio direktoriaus pareigas, ir Williamas Pietruszewskis inicijavo schemą, skirtą skirstyti didelius kiekius oksikodono, fentanilio ir kitų priklausomybę sukeliančių opiatų vaistinėms, žinodami, kad preparatai bus parduodami žmonėms, kuriems nėra medicininio poreikio juos vartoti, pareiškė tyrėjai. 75-erių metų L. Doudas ir kiti vadovai spartino šių preparatų pardavimus, kad padidintų gaunamas pajamas ir pasikeltų sau atlyginimus, teigė JAV.

„Kodėl jie tą darė? Atsakymas: iš godulio“, – per spaudos konferenciją, surengtą Niujorke antradienį, kalbėjo Niujorko federalinis prokuroras Geoffrey‘is Bermanas.

W. Pietruszewskis pripažino savo kaltę balandžio 19 dieną ir sutiko bendradarbiauti su tyrėjais, teigiama teismo posėdžio protokole. Bendrovei, kuri prisistato kaip septinta didžiausia šalies vaistų platintoja, pateikti baudžiamieji kaltinimai suokalbiu, susijusiu su narkotinių medžiagų platinimu. Ji sumokės 20 mln. JAV dolerių baudą; prokurorai sutarė nutraukti bylą po penkerių metų, jeigu bendrovė per tą laiką nebeužsitrauks nemalonumų.

L. Doudas nepripažino savo kaltės per apklausą, vykusią antradienį Niujorke. Jis buvo paleistas už 500 000 JAV dolerių užstatą.

„Ponas L. Doudas apkaltintas nepagrįstai, – sakė jo advokatas Robertas Gottliebas. – Vyriausybė klaidingai interpretavo šią istoriją.“

„Opiatų problema šalyje yra rimta“, ir L. Doudas „ją vertina labai rimtai“, sakė R. Gottliebas, Bet vyriausybė yra manipuliuojama asmenų, „kurie pasielgė neleistinai“ ir dabar tikisi nuslėpti savo nusikaltimus, sakė jis.

„L. Doudas nesiruošia būti atpirkimo ožiu, – kalbėjo R Gottliebas. – Jis kovos iki paskutinio atodūsio.“

Tai ne pirma byla, iškelta opiatų bendrovės vadovui. Buvęs „Insys Therapeutics“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Johnas Kapooras laukia prisiekusiųjų sprendimo Bostone; jis kaltinamas prisidėjęs kuriant gydytojų papirkinėjimo schemą, siekiant pagerinti įmonės geriausiai parduodamo skausmą malšinančio opiato pardavimus.

Nauji kaltinimai

Anot pareigūnų, nauji kaltinimai yra svarbus žingsnis imantis griežtų priemonių Jungtinėse Valstijose prieš tuos, kurie pakurstė šalyje receptinių opiatų epidemiją, dėl kurios per dešimt metų iki 2017-ųjų mirtinų perdozavimo atvejų skaičius šoktelėjo 33 procentais, iki daugiau nei 17 000 per metus, rodo Ligų kontrolės centrų duomenys.

Vis dėlto G. Bermanas sulaukė klausimų, kodėl buvo leista bendrovei pasirašyti susitarimą dėl baudžiamojo persekiojimo atidėjimo, užuot siekus ir reikalavus, kad ši prisipažintų kalta.

„Mes tikėjome, kad RDC sugebės reformuoti savo verslą“, – sakė G. Bermanas, pridurdamas, kad bendrovė įsipareigojo pertvarkyti vadovybės struktūrą ir parengti naują atitikties užtikrinimo programą. Kaltės pripažinimas sukeltų riziką licencijoms, tuomet bendrovė, galimas daiktas, būtų priversta pasitraukti iš verslo, darbo vietas prarastų šimtai darbuotojų, pridūrė jis.

Privataus kapitalo įmonė RDC, įsikūrusi Ročesteryje, Niujorko valstijoje, perka farmacijos produktus iš gamintojų ir parduoda juos vaistinėms- mažmenininkėms. Ji veikia dešimtyje valstijų šiaurės rytinėje šalies dalyje, nuo Meino iki Pensilvanijos, jos metinės pajamos siekia per vieną milijardą JAV dolerių.

Savo svetainėje publikuotame pareiškime bendrovė teigia, kad „klaidoms dirigavo“ buvusi įmonės vadovybė. „Mes sugebame geriau dirbti, mes dirbame geriau ir dirbsime geriau“, akcentuojama pareiškime.
Laurence‘as F. Doudas

Mokėjimai grynaisiais

Prokurorų teigimu, bendrovės pareigūnai neįspėjo JAV Narkotikų kontrolės administracijos (Drug Enforcement Administration, DEA) apie įtartinus užsakymus, kaip to reikalauja įstatymas. Jie ignoravo daugelį faktų, pavyzdžiui: už didelę dalį receptinių vaistų tam tikrose vaistinėse buvo atsiskaitoma grynaisiais, preparatai užsakomi pacientams, gyvenantiems už valstijos ribų, o receptai, išrašyti gydytojų, kurių medicininė praktika neleidžia to daryti. Kaip tvirtina šalies valdžios pareigūnai, bendrovė dažnai vykdė operacijas su vaistinėmis, kurias kiti platintojai yra įtraukę į juoduosius sąrašus.

2012–2016 m. laikotarpiu RDC oksikodono pardavimai šoktelėjo 800 proc., o fentanilio pardavimai padidėjo net 2 000 procentų, teigė prokurorai. L. Doudo atlyginimas 2016 metais išaugo daugiau nei dvigubai, iki per 1,5 mln. JAV dolerių, pridūrė pareigūnai.

Įmonės vadovai nurodė atitikties užtikrinimo departamentui neskelbti apie įtarimus vaistinių piktnaudžiavimu valdžios institucijoms, nes suprato, jog šios gali pradėti jų užsakovių veiklos tyrimus ir galiausiai jos gali būti uždarytos, teigė JAV institucijos. Iš 8300 užsakymų, kuriuos įmonė išskyrė kaip galimai įtartinus, ji DEA administracijai pranešė tik apie keturis, teigė prokurorai.

Atitikties užtikrinimo departamento ir pardavimų skyriaus personalas ne vieną kartą yra perspėję aukščiausius įmonės vadovus, sulygindami gausius preparatų preparatų pirkimus su „dinamito lazdele, kurią netruks susprogdinti DEA“, nurodoma teismo medžiagoje.

L. Doudas iškėlė bylą

„Jeigu vaistinės – dinamito lazdelė, tai kas tada buvo RDC? Dinamito prikrautas sandėlis“, – per spaudos konferenciją sakė Ray‘us Donovanas, specialusis agentas, DEA Niujorko biuro atsakingas pareigūnas.

L. Doudas pateikė ieškinį RDC, tvirtindamas, kad jis buvo išstumtas iš įmonės praėjusiais metais ir tapęs atpirkimo ožiu, bendrovei manipuliuojant skausmą malšinančiais opiatais. Pasak jo, jis buvo klaidingai apkaltintas ėmęs kyšius, nes taip siekta suteršti jo reputaciją.

Be baudžiamųjų kaltinimų, RDC sulaukė ieškinių iš dešimčių Niujorko apygardų, kuriose bendrovė kaltinama prisidėjus kurstant visuomenės sveikatos krizę. Bendrovė buvo paminėta federaliniame ieškinyje, kurį pateikė JAV miestai ir apygardos, nusitaikiusios į gamintojų bei platintojų taikomą skausmą malšinančių preparatų paskirstymo praktiką.Tais atvejais vietos valdžia tvirtina, kad „Purdue Pharma LP“, „Johnson &Johnson“, „McKesson“ ir kitos opiatų gamintojos bei platintojos sumenkino skausmą malšinančių preparatų rizikų sveikatai reikšmę ir išpūtė jų naudą vykdydama itin agresyvias rinkodaros kampanijas. Ieškovai siekia susigrąžinti išlaidas, susijusias su priklausomybių nuo opiatų gydymu ir perdozavimu.

Ieškiniuose tvirtinama, kad „McKesson“, „Cardinal Health“ ir kitos vaistų platintojos prisidėjo prie epidemijos tuo, kad nesustabdė įtartinai didelių skausmą malšinančių preparatų partijų. „McKesson“ korporacija yra kaltinama išsiuntus 3 mln. piliulių vienai Vakarų Virdžinijoje įsikūrusiai vaistinei per dešimties mėnesių laikotarpį. Vaistinė aptarnavo miestelį, kuriame gyvena 400 žmonių.