Pažvelkim kad ir į naujausią „Samsung Electronics Co.“ sulankstomą telefoną. Kaip rodo pirminės ataskaitos, jis pradėjo lūžinėti vos po dviejų dienų, – tai grėsmingas ženklas išmaniųjų telefonų pramonei, kuri tikėjosi, kad ši technologija paskatins naują augimo šuolį.

„Samsung“ planuoja balandžio 26 dieną Jungtinėse Valstijose pradėti prekiauti „Galaxy Fold“ telefonais už 1 980 JAV dolerių kainą – maždaug trečdaliu didesnę nei brangiausiojo „iPhone“. Kuo šis įrenginys išskirtinis? Atlenktas ekranas padidėja iki 7,3 colių, – tik šiek tiek mažesnis nei bendrovės „Apple Inc.“ „iPad Mini“ planšetės.

Tačiau „Bloomberg News“ reporteris Markas Gurmanas nustatė, kad didesniame ekrane greitai išryškėjo defektai, kol galiausiai prietaisas apskritai užlūžo. Žurnalistas pripažino nulupęs plastikinę plėvelę, labai panašią į laikinąją apsauginę plėvelę, kurią vartotojai paprastai pašalina nuo savo naujų išmaniųjų telefonų.

Kiti žiniasklaidos atstovai, kuriems bendrovė išsiuntė išbandymui skirtus naujausius ir prabangiausius savo telefonus, taip pat skundėsi susidūrę su panašia problema. Vėliau „Samsung“ žurnalistams sakė, kad plėvelės jokiu būdu negalima šalinti. Kad ir kaip būtų, atrodo, kad susidurta su rimtu dizaino defektu.

Čia, nori nenori, tenka prisiminti incidentą su „Samsung“ „Galaxy Note 7“, kai Pietų Korėjos bendrovei 2016 metais teko visiškai atšaukti milijonus įrenginių, nes kai kurių šios serijos telefonų akumuliatoriai buvo linkę savaime užsidegti ir sprogti. Vis dėlto ši nesėkmė neturėjo ilgalaikio poveikio „Samsung“ rodikliams.

Bet jeigu „Galaxy Fold“ problema išplis, jos padariniai gali būti daug rimtesni. Ne tiek finansiškai, nors bendrovė tiksisi parduoti tik vieną milijoną telefonų šiais metais, palyginti su 292 mln. išmaniųjų telefonų, parduotų 2018 metais. Didžiausia rizika yra ta, kad nesėkmė įvedant į rinką gerai neparengtą produktą, slopina vartotojų norą įsigyti bet kokį lankstomą telefoną.

„Samsung Galaxy Fold“

„Samsung“ ir daugelis jos konkurentų spekuliuoja tokios naujos telefono formos veiksniu, kad galėtų, jei ne paskatinti naujų pirkimų bangos, tai bent jau leisti sau didinti vidutinę prietaisų kainą. Išmaniųjų telefonų pardavimai sulėtėjo nuo 2016 metais pasiekto piko.

Vartotojai vis labiau lieka patenkinti savo jau įsigytais telefonais, todėl jie juos keičia ne taip dažnai. Štai kodėl įmonės kuria sulankstomus ekranus: „Huawei Technologies Co.“ turi savo konkurencingą modelį, tuo tarpu „Xiaomi Corp.“ ir „Lenovo Group“ grupės „Motorola“ taip pat darbuojasi prie šios technologijos.

„Samsung“ neabejotinai yra reikšmingiausia iš šių rinkos dalyvių. Ne dėl to, kad ji yra didžiausia išmaniųjų telefonų pardavėja pasaulyje, bet ir dėl to, kad parduoda savo technologijas kitiems, ypač „Apple“.

Kai kuriais vertinimais, „Samsung“ iš tiesų uždirbo daugiau pelno tiekdama organinių šviesos diodų (OLED) ekraną „iPhone X“ aifonams, nei iš savo pačios pagamintų „Galaxy S8“ telefonų. Jeigu „Samsung“ tinkamai įsisavins sulankstomų telefonų technologijas, tuomet „Apple“ galėtų jas naudoti ir būsimų „iPhone“ gamyboje.

„Samsung“ ištiktų tikras košmaras, jeigu „Galaxy Fold“ ištiktų „Google Glass“ likimas. Išmanieji akiniai, pasirodę 2013 metais, virto apgailėtina nesėkme. Technologija nebuvo tinkamai paruošta ir ilgam prislopino susidomėjimą papildytosios realybės akiniais.

Samsung Galaxy Fold

Sulankstomi telefonai kitokie – jie turi daug daugiau akivaizdžių pritaikymo galimybių, – bet „Samsung“ turėtų būti itin atsargi, kad nesugriautų rinkos, dar jai nesusiformavus.