Pasaulio ekonomika toliau auga, bet lėtesniu tempu, nei tikėtasi pernai spalį, – sakė Japonijos finansų ministras Taro Aso per spaudos konferenciją, praėjusį penktadienį subūrusią G20 finansų ministrus bei centrinių bankų valdytojus Vašingtone. – Rizikų balansas tebėra nukreiptas į kritimo pusę“.

Japonija perėmė pirmininkavimą G20 pirmą kartą šiais metais ir tikisi per šių metų birželį šalyje vyksiančius susitikimus pasiekti konkrečius susitarimus įvairiais darbotvarkės klausimais – nuo naujų tarptautinio apmokestinimo sistemų iki pasaulinio disbalanso prekybos sferoje sprendimo.

Nors visos 20 narių-valstybių sutiko su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) nuomone, esą pasaulinis augimas gali paspartėti antrąjį 2019 metų pusmetį, Japonija atkreipė dėmesį į pasaulyje sustiprėjusį netikrumą.

„Mes turime būti budrūs ir neatmesti tokių reiškinių galimybės kaip prekybos įtampos eskalavimas, politinis netikrumas ir geopolitinės rizikos bei staigus finansinių sąlygų suprastėjimas, vyraujant didesniam finansiniam pažeidžiamumui“, – sako ministras T. Aso.

Viena iš rizikų praėjusią savaitę buvo bent jau atidėta, po to, kai Jungtinei Karalystei vis dėlto pavyko neiškristi be sutarties iš Europos, tačiau aklavietė prekybos derybose tarp Jungtinių Valstijų bei lėtėjančios Kinijos ekonomikos vis dar neįveikta. O Japonijai pačiai dar gresia diskusijos su Donaldo Trumpo administracija, po dvejus metus trukusių mėginimų išvengti dvišalių derybų.

Japonijos centrinio banko valdytojas Haruhiko Kuroda pareiškė, kad tarp narių galioja susitarimas, jog bus būtinas „savalaikis politinis atsakas“, jeigu iškils daugiau pavojų.

„Rizikos perspektyvoms toliau auga, vyrauja didelis netikrumas, susijęs su vykdoma politika, įskaitant ir poziciją dėl prekybinės įtampos, – sakė H. Kuroda. – Yra rizikų, jog prastėjant įmonių nuotaikoms ir nusiteikimui, pasaulio ekonomikos padėtis gali dar labiau pablogėti.“