„Fiskalinė politika politikos formuotojams yra labai svarbi priemonių rinkinio dalis“, – per spaudos konferenciją antradienį Vašingtone žurnalistams sakė ekonomistė Gita Gopinath, netrukus po to, kai TVF paskelbė savo pasaulio ekonomikos prognozę. – Vis dėlto nemokamų pietų nebūna. Yra ribos, kiek šalys gali išleisti.“

G. Gopinath yra dar viena garsi ekonomistė, kuri ne per seniausiai išsakė savo svarią nuomonę apie teoriją, vadinamą Moderniąja pinigų teorija (Modern Monetary Theory, MMT). Pagal šią teoriją, šalys, kurios turi savo centrinius bankus ir kurios skolinasi savo valiutomis, – tokios kaip Jungtinės Valstijos ir Japonija, – negali subankrutuoti, tad nėra pagrindo nerimauti dėl pereikvojimo tol, kol smarkiai neužkyla infliacija.

Ši teorija sulaukė šalininkų demokratų partijos progresyviajame sparne, ją remia ir JAV politikė ir demokratų partijos narė Alexandria Ocasio-Cortez (Niujorkas), taip pat žinoma savo inicialais, AOC; ji yra viena iš keleto įstatymų leidėjų, raginančių didinti išlaidas kovai su klimato kaita ir užtikrinti garantuotą sveikatos apsaugą.

Kaip moderni pinigų teorija leidžia politikams „mąstyti plačiai“

Sunkiasvorės iš Volstrito bei akademinio pasaulio kritikuoja minėtą teoriją; JAV ekonomistas Lawrence‘as Summersas vadina ją „klaidinančia daugelyje lygių“, o korporacijos „BlackRockInc.“ generalinis direktorius Larry Finkas atmeta ją kaip „šlamštą“.

Tuo pat metu daugelis ekonomistų – įskaitant L. Summersą ir Olivier Blanchard‘ą, vieną iš G. Gopinath pirmtakų, abejoja nuomone, esą valstybės biudžeto deficitas kelia tiesioginę grėsmę. Pats TVF, seniai siejamas su parama ribotiems valstybių biudžetams, ypač šalims-paskolų gavėjoms, demonstruoja tam tikrus pokyčių ženklus – pavyzdžiui, pripažindamas, kad fiskalinio taupymo strategija Europoje galiausiai pakenkė ekonomikai.

Debatai dėl MMT kyla augant susirūpinimui dėl to, kaip išsivysčiusios valstybės sureaguos į galimą ekonomikos nuosmukį ir ar, bankams turint ribotą erdvę palūkanoms mažinti, fiskalinei politikai atiteks vadovaujantis vaidmuo.

Pasak G. Gopinath, daugelis valstybių stengiasi pasitelkti „finansavimą pinigais“ siekdamos padengti biudžeto deficitą. „Kaip rodo patirtis, tai galiausiai pakursto nevaldomą infliaciją, investicijų bei augimo krytį“, – sakė ji.

47-erių metų G. Gopinath šių metų sausį perėmė TVF vyriausiojo ekonomisto postą. Anksčiau ji ėjo Harvardo ekonomikos profesorės pareigas ir yra laikoma tikra pinigų bei fiskalinės politikos eksperte.