Tuo metu laikėsi stabili kainų bekvordacija – rinkos struktūra, kurioje artimiausi ateities sandoriai yra brangesni nei vėlesnės sutartys – atspindinti skurdžias atsargas dabar, bet pakankamas vėliau, balandžio 8 d. pranešime teigė „Goldman“ analitikai, tarp jų Damienas Courvalinas.

Šis reiškinys gali pasikartoti, nes Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) keičia dabartinę gamybos mažinimo strategiją, kuria siekiama išvengti pasaulinio masto pertekliaus, ir grąžina tiekimą atgal į rinką, o toks žingsnis gali pakenkti ilgalaikėms kainoms, teigia „Goldman“. Tai išlaikys bekvordaciją ir paskatins JAV skalūnų gręžėjus apriboti veiklą.

„Mes tai vertiname kaip palankiausią rezultatą OPEC, o rinkos struktūra greičiausiai išliks tvari, – pranešime teigia analitikai. – Tačiau šio pokyčio mes laukėme nuo 2016 m., ir dar nesame pasirengę pagrįsti jo faktais, nors bręstanti skalūnų gamintojų aplinka galiausiai padės tai įgyvendinti.“

„Goldman“ taip pat pakėlė savo antrojo ketvirčio prognozę pasauliniam lyginamajam indeksui „Brent“ iki 72,50 dolerių už barelį (nuo 65 dolerių) ir patikino, kad kainų augimas (viršijant 70 dolerių už barelį) atspindi didesnį deficitą, nei buvo prognozuojama. OPEC gamybos apimčių mažinimas, pasaulinės ekonominės veiklos spartinimas, griežtesnės JAV naftos sankcijos tokiems gamintojams kaip Iranas ir tik nežymus skalūnų gamybos padidėjimas – visa tai 2019 m. ir toliau mažins tiekimą, prognozuoja bankas.

„Brent“ ateities sandoriai Londone 10.59 val. keitėsi mažai – 71,11 doleris už barelį. Niujorke „West Texas Intermediate“, JAV etalonas, padidėjo 0,4 proc. – iki 64,63 dolerių už barelį.

Nors investuotojų nusiteikimas rizikuoti ir nuosmukio grėsmė gali netgi dar labiau pakelti kainas, „Goldman“ tikisi, kad nuo šios vasaros jos palaipsniui mažės, nes padidės gamyba skalūnų laukuose, o OPEC padidins tiekimą. „Todėl korporacijoms ir investuotojams matome daugiau patrauklių galimybių ilgalaikėje perspektyvoje“, – teigė analitikai.

Priešingai nei praėjusiais metais, šiuo metu stebimas aiškus pasaulinis perteklinės gamybos pajėgumas. Be to, „Goldman“ teigimu, naujasis dujotiekis ir eksporto galimybės iki šio rudens susies Permą – pigiausią ir didžiausią skalūnų baseiną Amerikoje – su pasauline rinka.

Ši perspektyva pagrindžia banko lūkesčius dėl tolesnės bekvordacijos. „Goldman“ teigia, kad OPEC sėkmingai įgyvendinti strategiją pavyks tuo atveju, jei per artimiausius mėnesius bus pereita prie suderintos strategijos. Ilgalaikių kainų įtvirtinimas bus svarbiausias rodiklis, pagal kurį bus galima įvertinti, ar suvaržymai nėra viršyti ir ar bekvordacija yra tvari.

„Bet koks reikšmingas kainų ralis trejiems metams į priekį – kuris kol kas buvo įtvirtintas kaip 55 doleriai už WTI barelį – suteiktų galimybę agresyvesniam skalūnų augimui, neprarandant grąžos akcininkams“, – teigė analitikai.