JAV vertybinių popierių ir biržos komisijos (SEC) ir E. Musko advokatai ginčysis dėl to, ar JAV apylinkės teisėja Alison Nathan turėtų jį pasmerkti už žinutę apie „Teslos“ transporto priemonių gamybą.

Reguliavimo institucija teigia, kad E. Muskas pažeidė 40 milijonų dolerių susitarimą su SEC, turėjusį išspręsti ieškinį dėl ankstesnių tviterio žinučių, kuriose jis pareiškė kompaniją privatizuosiąs.

Štai, ką tvirtins SEC:

E. Muskas pažeidė rugsėjo mėnesio susitarimą, pagal kurį jis privalo gauti vidinį patvirtinimą skelbti tviterio žinutes, galinčiams paviešinti „materialinę informaciją“. Savo vasario 19 d. žinutėje E. Muskas savo tviterio sekėjams pateikė klaidinančią informaciją, esą „Tesla“ 2019 m. pagamins 500 000 automobilių. E. Muskas, kuris, pasak SEC, negavo leidimo paskelbti vasario 19 d. žinutės, „nesistengia“ uoliai laikytis nurodyto reikalavimo.

E. Musko gynyba:

Vasario 19 d. žinutėje nebuvo jokios materialinės informacijos ir ji atitiko ankstesnius bendrovės pranešimus. SEC teikiama susitarimo interpretacija pažeistų E. Musko konstitucinę teisę į žodžio laisvę. E. Muskas bandė uoliai laikytis susitarimo reikalavimo, „drastiškai“ sumažindamas su „Tesla“ susijusių žinučių srautą. SEC pastangos siekti sankcijų prieš E. Muską susijusios su jo TV laidoje „60 Minutes“ išsakyta reguliavimo institucijos kritika ir „atspindi neraminantį ir precedento neturintį SEC įgaliojimų viršijimą“.

Kas tikrai nutiks:

Alison Nathan, kurią paskyrė buvęs prezidentas Barackas Obama, gali pateikti nuosprendį vos išgirdusi argumentus, bet greičiausiai apsvarstys pretenzijas ir vėliau paskelbs rašytinį sprendimą. Jei A. Nathan nuspręs, kad E. Muskas kaltas, ji apsvarstys, kokios bausmės galėtų būti paskirtos „Teslos“ generaliniam direktoriui, kad šis paklustų susitarimui. Tai galėtų būti naujos baudos, nauji jo tviterio įpročių apribojimai ar netgi laikinas arba nuolatinis draudimas E. Muskui vadovauti „Teslai“ ar bet kuriai kitai viešai kompanijai. Kai kurie ekspertai teigia, kad A. Nathan greičiausiai neuždraus E. Muskui vadovauti kompanijai ir netaikys jokios kitos bausmės, kuri galėtų pakenkti „Tesla“ akcininkams.

Ko mes nežinome:

Ar E. Muskas dalyvaus bylos nagrinėjime? To daryti jis neprivalo, o advokatai tikriausiai patarė palikti gynybą jiems. Tačiau E. Muskas nėra linkęs slapstytis nuo viešumos, ir greičiausiai norės papasakoti istoriją savais žodžiais. Kokį nuosprendį pateiks A. Nathan? Galimas daiktas, kad ji pakels ranką dar per bylos nagrinėjimą, bet labiau tikėtina, kad ji tik užduos klausimus, kad aiškiau suprastų abiejų pusių argumentus.