Jei lankotės kriptovaliutų svetainėse arba sekate rinkos nuomonės lyderius tviteryje, tai tikriausiai žinote, kad pastarosiomis dienomis ši visata buvo apimta kone euforijos. „Niekada nebuvau taip įsitikinęs kriptovaliutų sėkme, kaip dabar“, – kovo 29 d. tviteryje paskelbė „TechCrunch“ įkūrėjas Michaelas Arringtonas, valdantis kriptovaliutų investicinį fondą.

Vis dėlto sunku suprasti, kuo grindžiamas šis optimizmas, nebent esate pasiruošę patikėti „makroekonominiais“ paaiškinimais, kuriuos bruka kriptovaliutų ideologai. Pavyzdžiui, buvęs „Goldman Sachs“ analitikas Brendanas Bernsteinas neseniai pareiškė, kad buvo sukelta „tobula audra“, bitkoinui išeisianti tik į naudą: demokratinio socializmo augimas Jungtinėse Valstijose, didėjančios vyriausybės palūkanų išlaidos, besitęsiantis pinigų spausdinimas ir įtampa pensijų sistemoje, kurią sukėlė į pensiją išeinanti „kūdikių bumo“ karta. Tačiau kodėl investuotojai turėtų laikyti bitkoiną saugesniu pasirinkimu nei kitos, tradiciškesnės investicijos?

Pastaruoju metu apie kriptovaliutas negirdėti jokių gerų naujienų – jos nesulaukia didesnio pripažinimo kaip investicijos ar mokėjimai, o centrinių bankų, vyriausybių ir stambių bendrovių vykdomi kriptoeksperimentai iki šiol tebuvo kuklūs bandymai. Užtat būta blogų naujienų – daugiau didelio masto įsilaužimų, daugiau nykstančių valiutų, daugiau manipuliacinių schemų (kartais valiutų nykimas ir manipuliacijos veikia petys į petį).

Neseniai vykusiame pristatyme, skirtame JAV vertybinių popierių ir biržos komisijai, „Bitwise Asset Management“, kompanija, kuri norėtų sukurti kriptovaliutų biržoje prekiaujamą fondą, pareiškė, kad 95 proc. kriptovaliutų transakcijų, apie kurias praneša populiariausias tokių duomenų šaltinis, „CoinMarketCap“, yra suklastotos arba „neekonominės“. Sukčiavimas būdingas įtartinoms transakcijoms, kurios naudojamos manipuliacijoms arba tiesiog prekybos apimties dirbtiniam išpūtimui. Pasak „Bitwise“, per paskutines 24 valandas buvo prekiaujama 1,2 mlrd. dolerių vertės bitkoinais. Tai apima ir laikotarpį, per kurį įvyko 5000 dolerių šuolis.

Bitkoinas – mažytė rinka, lyginant su pasaulinės „Forex“ prekybos apimtimis, kurios siekia apie 5 trilijonus dolerių per dieną. Ir netgi „Bitwise“, kuris tvirtina, kad geresnės transakcijos yra atidžiai stebimos ir kad jų kiekis realus, negali garantuoti, kad šie skaičiai nėra iškraipomi.

Atsižvelgiant į nedidelę realią prekybos apimtį, antradienio pakilimą galėjo sukelti bet kuris įvykis: „slaptas pirkėjas“, kuris keliose biržose užsisakė 100 milijonų dolerių vertės bitkoinų pirkimą, o gal netgi prekybos botai, išprotėję nuo Balandžio 1-osios gando, neva SEC patvirtino du kriptovaliutų biržoje prekiaujamus fondus. O gal nei viena, nei kita. Gali būti, kad pakankamai didelis skaičius mažmeninių investuotojų perskaitė visus tuos optimistiškus tviterio pranešimus ir užkaitino rinką, o tai savo ruožtu sukėlė nerimą dėl to, kad kažkas kažko nesuspės, kaip kartais nutinka mažose, laukinėse rinkose.

Iš tiesų tai neturi reikšmės. Šuolius ir nepagrįsto optimizmo protrūkius geriausia ignoruoti. Nelikus entuziazmo, kuris paprastai lydi kriptovaliutų šuolius, išnyks daugiau abejotinų „monetų“, žlugs daugiau įtartinų sandorių ir daugiau sukčių nutars pasitraukti iš rinkos. O tuo tarpu galima ir toliau tęsti darbus – taisyti blokų grandinės technologijos trūkumus ir ieškoti jos pritaikymo realiame pasaulyje.