Bandomoji „iPhone X“ įrenginių gamyba startuos anksčiau, nei „Foxconn“ pradės pilno masto surinkimą savo gamykloje, įsikūrusioje pietinio regiono Čenajaus mieste, teigė asmenys, prašę likti neidentifikuotais, nes planai kol kas neviešinami. „Wistron Corp.“ Bangalore įsikūrusioje gamykloje jau surinkinėja senesnius „Apple“ telefonų modelius, tokius kaip „iPhone 6s“, „iPhone SE“ ir „iPhone 7“.

Iki šiol „Apple“ Indijoje buvo šalutine žaidėja: kompanijos produkcija sudaro maždaug 1 proc. šalies pardavimų, nes didelės kainos atgraso sparčiausiai augančios pasaulio rinkos klientus. Gamyba Indijoje padėtų Kupertine, Kalifornijoje įsikūrusiai kompanijai išvengti 20 proc. importo muitų ir kartu atitikti 30 proc. vietinio tiekimo taisyklę, kuri leistų Indijoje atidaryti savo firmines parduotuves.

„Žiūrint iš Kupertino, Indijos rinka atrodo mažulytė, tad ir „Apple“ strategija buvo trumparegė, – teigia Neilas Shahas, „Counterpoint Research“ tyrimų direktorius. – Jie nepasinaudojo pagrindiniu potencialu – šiais metais Indija peržengs pusės milijardo išmaniųjų telefonų vartotojų ribą.“

Kadangi „Apple“ rinkos dalis Kinijoje mažėja, o JAV ir Kinijos prekybos karas vis dar tęsiasi, JAV bendrovei nelieka nieko kito, kaip atsigręžti į Indiją. „Apple“ nebenori visų savo kiaušinių laikyti vienoje pintinėje“, – pastebi N. Shahas.

Praėjusiais metais indai įsigijo daugiau kaip 140 milijonų išmaniųjų telefonų, tačiau „Apple“ pardavė tik 1,7 milijoną, nes vartotojai pirmenybę teikia pigesniems kiniškiems modeliams. „Xiaomi Corp“ Indijos svetainėje nurodyta „Redmi Note 7“ kaina siekia 9999 rupijų (143 dolerius), o tai yra dešimtoji „Apple“ „iPhone X“ kaina šalyje.

Per pirmuosius du 2019 m. mėnesius „Apple“ į Indiją išsiuntė apie 150 000 įrenginių ir, pasak N. Shaho, pirmąjį metų ketvirtį kompanijos pardavimai greičiausiai sumažės apie 50 proc., lyginant su praėjusiais metais.

„Apple“ atstovė neatsakė į elektroniniu paštu išsiųstus klausimus apie Indijos produkciją. „Foxconn“ taip pat ne iš karto atsakė į prašymus pateikti komentarą.

„Foxconn“ priklausančio „Hon Hai Precision Industry Co.“ Indijos surinkimo linija aptarnautų vietines ir eksporto rinkas iki to laiko, kai „Apple“ rugsėjo mėnesį paskelbtų apie kitus „iPhone“ modelius, teigė šaltiniai. Taivane įsikūręs didžiausias „iPhone“ gamintojas iš pradžių į gamybą investuos apie 300 mln. dolerių, tačiau, kylant pajėgumams, investicijos irgi didės, patvirtino jie.

„Foxconn“ turi dvi surinkimo gamyklas pietinėse Andhra Pradešo ir Tamilnado valstijose, kur gamina įrenginius kompanijoms „Xiaomi“ ir „Nokia“. Didesnės produkcijos dalies lokalizavimas Indijoje padėtų diversifikuoti „Apple“ ir „Foxconn“ gamybą toliau nuo Kinijos, nes šiuo metu vis dar vyksta šios šalies prekybos karas su JAV.

Gruodžio mėnesį laikraštis „Hindu“ pranešė, kad „Foxconn“ 2019 m. Čenajaus gamykloje pradės surinkinėti „iPhone“, cituodamas pranešimą, paskelbtą kabineto posėdyje, kuriam vadovavo Tamilnado vyriausiasis ministras Edappadis K. Palaniswamis.