Šalies vyriausybė pasidavė centrinio banko reikalavimams, sumažindama finansinių aktyvų apmokestinimą ir atsisakydama ryšio su pinigų rinkos palūkanų normomis, praėjusį penktadienį pareiškė Rumunijos premjerė Viorica Dancila. Vyriausybė taip pat atidėjo daug ginčų sukėlusį reikalavimą padidinti kapitalo reikalavimus privatiems pensijų fondams ir atsisakė 2 proc. mokesčio, taikomo anglies gamintojoms.

Rumunijos lėjos vertė pakilo, pašoko ir bankų akcijų vertė.

„Vyriausybė siekia, kad piliečiams sumažėtų skolinimosi kaina ir kad rumunų įmonėms būtų prieinamos naudingos paskolos plėtrai“, – sakė Rumunijos premjerė.

Rumunija jaučia spaudimą atšaukti specialųjį mokesčių paketą, kuris buvo pristatytas 2018 metų pabaigoje siekiant sumažinti biudžeto deficitą ir išlaikyti jį ties Europos Sąjungos leistina riba. Tačiau paskelbtos priemonės įaudrino rinkas, investuotojus bei centrinį banką. Pažadas atsisakyti pirminio banko mokesčio varianto sustabdė reitingų agentūros „S&P Global Ratings“ planus sumažinti Rumunijos investicinio reitingo perspektyvą į neigiamą.

Tarp sušvelnintų paketo priemonių numatoma:

Sumažinti bankų mokestį nuo pradinio 1,2 proc. iki 0,4 proc. per metus stambaus kapitalo kreditoriams ir iki 0,2 proc. – mažesniems skolintojams; atleisti nuo apmokestinimo finansinius aktyvus, tokius kaip vyriausybinės obligacijos, lėšos, laikomos centriniame banke, valstybės remiamos paskolos; leisti bankams išvengti bet kokio mokesčio tuo atveju, jei jie per šiuos metus padidins kreditavimą 8 proc. ir/ar sumažins skirtumą tarp indėlių ir paskolos (2) palūkanų normų; nauja orientacinė norma, susijusi su vidutinėmis tarpbankinėmis palūkanų normomis, pakeis „Robor“ palūkanų normą; išsaugoti viršutinę ribą dujų bei elektros kainoms namų ūkiams, bet ne bendrovėms; atleisti anglimi kūrenamas elektrines nuo 2 proc. mokesčio pajamoms.

„Visi šie pokyčiai sudarys geras sąlygas rumunams, bet kartu konsoliduos šalies ekonominį augimą“, – sakė šalies premjerė. Lėja sustiprėjo 0,1 proc. euro atžvilgiu, o pagrindinis BET indeksas pakilo 0,5 procento.