Nauji produktai, paslaugos, verslo modeliai ir ištisos pramonės šakos atsiras kartu su 5G tinklu, kuris savo greičiu, pajėgumu ir ryšio kokybe paskatins žengti didžiulį žingsnį į priekį.

Ekonomistai jau skaičiuoja laukiamų pokyčių vertę: „IHS Markit“ paskaičiavimais, 5G 2035 m. prie metinių pardavimų pridės papildomus 12 trilijonų dolerių. Tai – maždaug visa Kinijos ekonomika praėjusiais metais.

Vartotojams pirmieji pokyčiai bus didesnė mobiliųjų duomenų sparta – ilgainiui 5G pasieks iki 100 kartų didesnę spartą nei 4G, leisdamas žmonėms per kelias sekundes parsisiųsti pilnametražius filmus. Darbe tikėtina didesnė užduočių automatizacija ir skaitmeninis ryšys, dėl kurio kai kurios pramonės šakos gali išgyventi naują našumo bangą.

Nors 5G diegimas jau pradėtas Pietų Korėjoje ir kai kuriuose JAV miestuose, iš tikrųjų drastiški pokyčiai įvyks dar už kelerių metų. Daugelis jų su savimi atsineš naujas rizikas ir skausmingus sutrikdymus.

Štai keletas būdų, kaip 5G pakeis pasaulį.

Daiktų internetas

Daiktų internetas (angl. internet of things) reiškia visas mašinas ir įrenginius, susietus interneto ryšiu: atsiradus 5G, milžiniškas daiktų interneto augimas greičiausiai bus neišvengiamas. „DBS Group Research“ analitikų nuomone, iki 2030 m. egzistuos 125 milijardai su internetu susietų įrenginių, lyginant su 11 milijardų praėjusiais metais.

Šis ryšio kokybės šuolis bus raktas į dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi paplitimą, leidžiantį iš nuotolinių ir mobiliųjų jutiklių surinkti didžiulius duomenų kiekius ir analizuoti juos realiu laiku. Tai turės įtakos viskam – nuo buitinių prietaisų, kurie patys užsakys maisto produktus, iki autonominių transporto priemonių ir išmaniųjų miestų. Kinijos ambicijos dominuoti šiose ateities pramonės šakose, įskaitant pačią 5G technologiją, kaip nurodyta šalies strateginiame plane „Made in China 2025“, prisidėjo prie prekybos įtampos su Jungtinėmis Valstijomis.

Transportas ir logistika

Transporto ateitis prasideda nuo savavaldžių automobilių, o 5G eros pradžioje didžiausių pokyčių, tikėtina, sulauks būtent transporto priemonių sektorius. Visos kompanijos nuo „Apple Inc.“ iki „Uber Technologies Inc.“ ketina kurti automobilius, kuriems nereikalingas vairuotojas. Tačiau, nors bandomieji automobiliai jau važinėja keliuose miestuose, šių transporto priemonių – iš esmės tai yra dideli mobilūs kompiuteriai, apdorojantys didžiulius duomenų kiekius realiu laiku – komercinis pristatymas nebus įmanomas be visiškai išvystytų 5G tinklų greičio ir pajėgumo.

5G ir autonominės transporto priemonės žada revoliuciją ir laivybos bei logistikos srityse. Tai gali reikšti būrius tarpusavyje susietų autonominių sunkvežimių ir krovininių laivų „vaiduoklių“, taip pat – drastišką logistikos efektyvumo pagerinimą. Milijonai sunkvežimių, traktorių, autobusų ir taksi vairuotojų visame pasaulyje gali netekti darbo, nors, žinoma, atsiras naujų darbo vietų. Bandymų metu Hamburgo uostas pradėjo diegti jutiklius laivuose, kad galėtų stebėti judėjimo ir aplinkos duomenis realiu laiku: uosto darbuotojai su išmaniaisiais akiniais, prisijungę prie papildytos realybės, gali vizualizuoti veiksmą, gerindami eismo srautus ir efektyvumą.

Sveikatos apsauga

Prastai jaučiatės? Vieną dieną galėsite išsikviesti į namus savavaldę minikliniką ant ratų, kuri galės pasiūlyti automatinius diagnostikos testus ir vaizdo pokalbius su įvairiais gydytojais. Tai – viena iš sveikatos priežiūros ateities vizijų, kurioje sparti duomenų perdavimo, robotikos ir DI pažanga pakeis tiek sveikatos priežiūros kokybę, tiek jos pristatymo būdą. Tai taip pat galėtų reikšti nuotolines robotų asistuojamas ambulatorines operacijas ir netgi iš dalies automatizuotas chirurgines operacijas. Šios permainos labiausiai pasitarnautų senyviems žmonėms, ypač tiems, kurie gyvena kaimo vietovėse ar kitose nepakankamą priežiūrą gaunančiose bendruomenėse, ypatingai tokiose šalyse, kaip Japonija, kur gyventojų skaičius kaimuose sparčiai mažėja.

5G taip pat paskatins labiau individualizuotą, duomenimis paremtą mediciną: iš dalies dėl nešiojamų technologijų, kurios galės stebėti ne tik jūsų fizinę, bet ir emocinę bei psichinę būklę, ir visa tai – realiu laiku. Pavyzdžiui, Singapūre kognityvinio ir elgsenos mokslo startuolis „Cognifyx“ neseniai suvienijo jėgas su pavėžėjimo paslauga „Grab“, kad patikrintų vairuotojų psichinį nuovargį.

Biure

Darbas biure taps kur kas išmanesnis. DI ir mašininio mokymosi pažanga reikš, kad darbuotojams reikės atlikti mažiau pasikartojančių užduočių, net ir kognityvinių, tokių kaip buhalterinė apskaita ir duomenų apdorojimas. Dauguma atvejų išmanios mašinos neperims visos darbo pozicijos, bet atliks dalį svarbiausių užduočių. Labiausiai paklausūs bus darbuotojai, galintys bendradarbiauti su išmaniomis mašinomis ir turintys aukštesnio lygio kognityvinius įgūdžius, tokius kaip problemų sprendimas ir kritinis mąstymas.

Gamykloje

5G atneš pokyčių ir ateities gamyklai, kur operacijos remsis papildyta tikrove, autonomišku mobilumu, jutiklių tinklais ir mašininiu mokymusi. Laukiamas rezultatas – „ekstremalus automatizavimas“ ir drastiškas našumo augimas. Japonijos staklių gamintojas „Yamazaki Mazak“ neseniai padėjo atlikti pirmuosius Jungtinės Karalystės 5G gamyklos bandymus, panaudojant jutiklius, skirtus proceso stebėjimui realiu laiku ir duomenų rinkimui – tai padėjo pagreitinti ir geriau prižiūrėti automatikos sistemas.

Saugumas ir karas

5G turės įtakos viešajam ir nacionaliniam saugumui. Visų pirma, ekstremalus susietumas (angl. interconnectedness) jau pats savaime kelia pavojų, kad visi tinklai – nuo individualių namų ūkių iki energijos tinklų – bus labiau pasiekiami įsilaužėliams. 5G taip pat leis sukurti visiškai savarankiškus ginklus, kurie patys priims sprendimus, ar šauti į taikinį, jau nekalbant apie precedento neturintį žmonių sekimą viešumoje realiu laiku, naudojant veido atpažinimo technologiją.

Atsižvelgiant į 5G technologijos galią, nenuostabu, kad ji sukėlė dar didesnę įtampą tarp JAV ir Kinijos. JAV vyriausybė ir jos Vakarų sąjungininkės kritikuoja „Huawei Technologies Co.“ dėl to, kad bendrovė, palaikanti glaudžius ryšius su Pekinu, siekia lyderiauti vystant 5G tinklą.

Prieaugis

„IHS Markit“ į 5G žiūri taip pat, kaip į spaudos, elektros energijos ir garo variklio išradimą – tai bus technologija, kuri tarp 2020 ir 2035 m. padės pasiekti bendrąją vidaus produkciją, atitinkančią Indijos dydžio ekonomiką.

„Tikrieji šių inovacijų padariniai bus labai įvairūs – nuo teigiamo poveikio žmonių ir mašinų produktyvumui iki žmonių gyvenimo lygio pagerinimo visame pasaulyje“, – rašo „IHS Markit“ analitikai.