„BTA Group JSC“ ieškinyje tvirtinama, kad F. Sateris ir turtingas kazachų verslininkas Ilyasas Chrapunovas svarstė galimybę finansuoti dangoraižio statybas 2012 metais iš maždaug 4 mlrd. dolerių lėšų, kurias prieš dešimtmetį pasisavino I. Chrapunovo uošvis, buvęs BTA pirmininkas Muchtaras Abliazovas. Nors Maskvos planas žlugo, kiti sandoriai, susiję su F. Sateriu, padėjo išplauti pavogtus pinigus, teigia bankas.

„F. Sateris padėjo M. Abliazovui, I. Chrapunovui ir kitiems asmenims išplauti dešimtis milijonų JAV dolerių iš tų pasisavintų lėšų į Jungtines Valstijas, – teigiama pirmadienį Manhatano federaliniame teisme pateiktame skunde. – F. Sateris taip pat bandė padėti jiems paslėpti dalį pasisavintų lėšų užsienyje, įskaitant ir investicijas į nekilnojamąjį turtą Maskvoje.

53-jų metų F. Sateris liudys uždaroje teismo komiteto sesijoje. Be to, trečiadienį jis turėjo stoti ir prieš Žvalgybos komitetą, bet pirmadienį bylos nagrinėjamas buvo atidėtas. Didžiausias dėmesys greičiausiai bus sutelkiamas į ilgametes D. Trumpo pastangas pastatyti dangoraižį Maskvoje. Buvęs prezidento asmeninis advokatas Michaelas Cohenas anksčiau yra sakęs, kad D. Trumpas norėjęs jį pasatyti Maskvoje per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją.

Ieškinyje nenurodoma, kaip toli nužengė derybos dėl finansavimo ar kiek pinigų būtų išleista Maskvos dangoraižiui, kuris taip ir nebuvo pastatytas. BTA taip pat nutyli, iš kur jis sužinojęs apie derybas. D. Trumpas nėra kaltinamas žinojęs apie F. Saterio įtariamą schemą.

Vis dėto Kongresas greičiausiai nagrinės dalį BTA keliamų įtarimų. Almatoje įsikūręs bankas buvo minimas per M. Coheno parodymus Kongrese šių metų vasarį. 2012 metais F. Sateris buvo vyresnysis D. Trumpo patarėjas, turėjo biurą Donaldo Trumpo šeimos verslo imperijos dangoraižyje „Trump Tower“ Manhatane, o ant savo vizitinių kortelių buvo įrašęs nekilnojamojo turto magnato pavardę.

„F. Sateris ne tik buvo susitikęs su I. Chrapunovu dangoraižyje „Trump Tower“ aptarti pasisavintų lėšų plovimo, bet asmeniškai organizavo Ilyaso ir Donaldo J. Trumpo susitikimus, skirtus apsvarstyti galimas investicijas“, – skunde cituojamas banko advokatas, „Boies Schiller Flexner LLP“ partneris Matthew L. Schwarzas.
Donaldas Trumpas

„Nepagrįsti įtarimai“

F. Sateris savo pareiškime paneigė BTA „nepagrįstus įtarimus“. Jis tvirtina, kad bankas skolingas vienai nedidelei jo įsteigtai įmonei, kurią BTA buvo pasamdęs padėti atgauti turtą.

Šis teismo procesas – „varganos pastangos išsisukti nuo prievolės sumokėti sutartyje numatytus milijonus dolerių mano turto susigrąžinimo įmonei“, sakė F. Sateris pridurdamas, kad jo įmonės susitarimas su BTA atleidžia jį nuo atsakomybės „būtent už tai, kas yra klaidingai ir nepagrįstai tvirtinama šiame ieškinyje“.

Sekmadienį generalinis prokuroras Williamas Barras pranešė, kad specialiojo prokuroro Roberto Mullerio tyrimas nenustatė, kad D. Trumpo rinkimų kampanija buvo susimokiusi su Rusija stengdamasi paveikti 2016 metų rinkimus. Žvalgybos komitetas pranešė atidedantis F. Saterio viešą pareiškimą, kad galėtų apklausti FTB ir Teisingumo departamento liudininkus dėl R. Muellerio tyrimo.

Šis ieškinys yra naujausias posūkis dešimtmetį trukusioje BTA kovoje atgauti mažiausiai 4 mlrd. JAV dolerių, kuriuos, kaip įtariama, Abliazovas ištraukė iš banko per fiktyvių paskolų ir slaptų „priedangos“ bendrovių tinklą. Nekilnojamojo turto sandoriai buvo tariamai naudojami padėti M. Abliazovui išsisukti nuo 2009 metais Londono teismo išduoto arešto akto, taikomo pasauliniu mastu. M. Abliazovas neigia bet kokius pažeidimus ir tvirtina, esą jam pareikštos banko pretenzijos yra politiškai motyvuotos, nes jis pasipriešino ilgamečiam buvusiam Kazachstano prezidentui Nursultanui Nazarbajevui.

Tvirtindamas, esą F. Sateris prisijungė prie schemos, padėdamas M. Abliazovui bei I. Chrapunovui išplauti dalį iš bent 440 mln. dolerių pavogtų lėšų, investuotų į Jungtinių Valstijų ir Europos nekilnojamąjį turtą, bankas pradėjo naują bylinėjimosi frontą, kuris driekiasi nuo Kazachstano iki Europos ir Niujorko.

Pirmadienio teismo procese BTA pirmą kartą apkaltino F. Saterį sąmoningai dalyvavus pinigų plovimo schemoje.

Ryšys su Kazachstanu

Kaip nurodama ieškinyje, F. Saterį, JAV pilietį, gimusį Rusijoje, su I. Chrapunovu bei jo tėvu, Viktoru Chrapunovu, buvusiu Almatos meru, maždaug 2007 metais supažindino privačių nekilnojamojo turto investicijų įmonės „Bayrock Group LLC“ steigėjas Tevfikas Arifas. Jie dirbo drauge prie keleto investicijų Kazachstane, tarp jų – ir prie naftos bei anglies žvalgybos projektų, dar gerokai prieš jų derybas dėl JAV nekilnojamojo turto.

BTA tvirtina, kad nuo 2011 metų F. Sateris yra padėjęs M. Abliazovui ir I. Chrapunovui išplauti apie 40 mln. JAV dolerių per keletą JAV verslo sandorių ir kad, susipykęs su jais, pasisavino iki 20 mln. dolerių pavogtų lėšų. Šie sandoriai yra pagrindinė ašis byloje, kuria siekiama atgauti pinigus ir išsireikalauti padarytą žalą, nors ji nenurodoma.

Kaip tvirtina BTA, F. Saterio padedami, M. Abliazovas ir I. Chrapunovas perkėlė apie 40 mln. JAV dolerių iš vadinamųjų „priedangos“ bendrovių į JAV sandorius, pavyzdžiui, susijusius su Sinsinačio prekybos centru, psichinės sveikatos įstaiga Sirakjuse, Niujorko valstijoje, ir , kaip teigiama, fiktyvia medicinos tyrimų įrangos įmone, kurią jie tariamai naudojosi suktoje imigracijos schemoje kazachų šeimų interesais. F. Sateris taip pat mėgino padėti kazachams paslėpti pavogtus pinigus užsienyje, įskaitant ir investicijas į Maskvos nekilnojamąjį turtą bei minėtą D. Trumpo Maskvos dangoraižį, teigiama ieškinyje.
Maskva

Bankas taip pat teigia, kad F. Sateris asmeniškai pasipelnė iš pinigų, pasisavintų iš BTA ir vėliau panaudotų perkant tris blokus „Trump SoHo“, prabangiame dangoraižyje Manhatane, kurį F. Sateris padėjo statyti kaip „Bayrock“ partneris. Tris „Trump SoHo“ blokus įsigijo Ilyaso Chrapunovo sesuo, priduriama ieškinyje.

„Palaikydamas glaudžius ryšius su Ilyasu ir visa Chrapunovų šeima ir nuolat diskutuodamas su Ilyasu apie viso pasaulio mastu įšaldytas lėšas, F. Sateris žinojo, kad šios lėšos yra nešvarios“, – tvirtina BTA.

Pykčiai

F. Sateris du kartus pripažino savo kaltę dėl sunkių nusikaltimų ir bendradarbiavo su JAV prokurorais atskiruose nesusijusiuose tyrimuose. Jis taip pat padėjo BTA jo ieškinyje prieš Chrapunovus, tačiau vėliau susipyko su banku paaiškėjus, kad F. Sateriui priklauso „Litco LLC“, smulki teismo ginčų konsultacijų įmonė, kurią bankas buvo pasamdęs padėti surinkti įkalčius ir liudininkus teismo procesui. Bylos teisėjas tikrina įtarimus, esą BTA, paklojęs F. Saterio įmonei 2,5 mln. JAV dolerių už jos darbą, pažeidė įstatymą sumokėdamas pagrindiniam liudininkui.

Šių metų vasarį buvęs D. Trumpo advokatas M. Cohenas Atstovų Rūmų Priežiūros komitetui pareiškė, kad 2017 metais jis pasirašė dvylikos mėnesių 1,8 mln. dolerių vertės sutartį, pagal kurią įsipareigojo BTA suteikti teisines konsultacijas dėl ankstesnės bylos prieš M. Abliazovą ir jo įtariamus sąmokslininkus. Sandoris subyrėjo po kelių mėnesių, nes M. Cohenas ligi galo neįvykdė savo įsipareigojimų, pareiškė bankas.

Viktoras Chrapunovas, šiuo metu gyvenantis Šveicarijoje, taip pat yra atsakovas 2015 metais banko Niujorke iškeltoje byloje, jis kaltinamas pasisavinęs milijonus dolerių iš miesto; dalis iš šių lėšų, kaip įtariama, susijusi su M. Abliazovo pasisavintomis lėšomis.

Grupė „Trump Organization“ anksčiau tvirtino nevykdžiusi jokių verslo sandorių su Ilyasu Chrapunovu, kuris taip pat gyvena Šveicarijoje. Chrapunovų advokatas atsisakė komentuoti naująjį ieškinį.

Reaguodami į ankstesnį BTA ieškinį, Chrapunovai pareiškė, kad lėšos, kurias jie investavo į JAV, buvo gautos ne iš M. Abliazovo. Pasak jų, jos gautos iš Genadijaus Petelino, buvusio Kremliaus slaptosios tarnybos agento, kuris šiuo metu gyvena Kalifornijoje ir prašo prieglobsčio. G. Petelinas, buvusio Rusijos ministro pirmininko Viktoro Černomyrdino dešimtajame dešimtmetyje personalo vadovas, tvirtino įkalbėjęs I. Chrapunovą investuoti šimtus milijonus dolerių, gautų per dešimtmetį pardavus Rusijos energetikos milžinės „Gazprom PJSC“ akcijas.

BTA tvirtina, kad G. Petelinas yra M. Abliazovo „statytinis“ ir neturi išteklių byloje minimoms investicijoms. G. Petelinas, kuris nei vienoje byloje nėra kaltinamas pažeidimais, turi šeimos ryšių su BTA kaltinamais asmenimis. D. Petelino sūnus yra vedęs Ilyaso Chrapunovo seserį. D. Petelino advokatas Eugenijus Ilovskis į žurnalistų skambutį neatsiliepė ir neperskambino.