Jo 1,7 mlrd. dolerių vertės pinigų pervedimo programėlė žiniasklaidos antraštėse minima neigiamame kontekste: reguliuotojų tarnybų akylas žvilgsnis dėl galimai netinkamo taisyklių laikymosi; finansų direktoriaus pasitraukimas; įtarimai dėl Rusijos politinio kišimosi; nesveika darbo kultūra.

Startuolio vadovas, plaukimo čempionas, vaikystėje daug laiko skyręs boksui, nuramino klientus ir personalą, jog nebūta jokių pažeidimų dėl taisyklių laikymosi, kad atsistatydinus finansų direktoriui atsivers kelias labiau patyrusiam pasaulinės bankininkystės specialistui ir kad visos problemos, susijusios su darbine kultūra įmonėje, jau seniai nužengusios praeitin. Ir kad informacija apie jo ryšius su Rusija nėra tiksli ir su įmone visiškai nesusijusi.

Vis dėlto yra daug gaisrų, kuriuos reiktų gesinti. „Revolut“ antradienį griežtai atkirto reaguodamas į „The Financial Times‘ (FT) straipsnį, esą Londono policija atlieka tyrimą dėl įtarimų sukčiavimu, susijusių su netinkamai atliktomis pinigų perlaidomis. Įmonės atstovas spaudai pareiškė, kad policija neatlieka jokio tyrimo dėl sukčiavimo, susijusio su „Revolut“, ir kad jis niekad nevaldė lėšų, apie kurias kalbama.

Vis dėlto toks straipsnis netapo gera reklama „Revolut“ verslo klientų aptarnavimo padaliniui, kuris auga kaip ant mielių ir kuris, anot N. Storonskio, yra programėlės „pelną duodančių“ produktų centrinė ašis, – kaip ir prekyba kriptovaliutomis bei prioritetinės banko kortelės.

Panašu, kad bankui „Revolut“ skaudžiai atsiliepia investuotojų praktika investuoti dideles pinigų sumas į gausų būrį startuolių aukštos rizikos, biurokratizmo našta slegiamoje pramonėje. Startuoliui prognozuojamas itin spartus augimas, bet kai augama šitaip greitai, nelengva įtikti reguliuotojams.

„Revolut“ iš tiesų auga. 2017 metais jo aptarnaujamų kelintų skaičius patrigubėjo iki 1,2 mln., pajamos padidėjo penkeriopai ir pasiekė 12,8 mln. svarų sterlingų (16,8 mln. JAV dolerių, o mėnesinės sandorių apimtys šoktelėjo nuo 200 mln. iki 1,5 mlrd. JAV dolerių. Bet tokios plėtros kaina vis dar neaiški. Didelė personalo kaita ir verslo modelis, priklausomas nuo „procesais pagrįsto mechanizmo“ gali būti pavojingas mišinys.


Priemonė, kuria siekta užtikrinti taisyklių laikymąsi, davė pernelyg daug apgaulingai teigiamų rezultatų, ir tai suerzino klientus, tad „Revolut“ jos atsisakė. Bet tada jis atkreipė Jungtinės Karalystės Finansinio elgesio tarnybos (Financial Conduct Authority, FCA) dėmesį.

N. Storonskis primygtinai tvirtina, kad startuolis nepažeidė jokių taisyklių, bet šis epizodas kelia klausimų dėl bendrovės prioritetų.

Nors finansinių technologijų startuolių vertė aukšta, vis dėlto nerimaujama dėl jų verslo modelio tvarumo. Jiems būtina numušti kainas konkuruojant su didžiaisiais bankais ir kartu stengtis užtikrinti tą patį saugumo lygį klientams.

Kaip pernai „Bloomberg Television“ sakė N. Storonskis, „Revolut“ nusitaikiusi į tokai rinkas kaip JAV, Indija, Australija, Kanada, Singapūras ir Honkongas. Tam prireiks dar daugiau lėšų, daugiau personalo, ir, žinoma, atsiras daugiau reguliavimo institucijų, kurioms reikės įtikti. Pastarasis veiksnys kelia ypač didelį susirūpinimą. „Revolut“ šiuo metu yra licencijuotas Europos bankas, gavęs specializuoto banko licenciją Lietuvoje, šalyje, kuri stengiasi imtis papildomų priemonių kovoje su itin realia pinigų plovimo grėsme. Nors „Revolut“ yra vis dar nedidelis, jis jau yra pasaulinės pinigų pervedimų sistemos dalis, tad laikymasis nuostatų ir taisyklių yra itin svarbus.

Vieno iš startuolio steigėjų pagrindinis akcentas jau seniai sutelktas į augimo greitį. „Jeigu norite parduoti produktą didžiuliais kiekiais su nuline rinkodaras, jis turi būti dešimt kartų pigesnis ir dešimt kartų geresnis“, – pernai kalbėjo N. Storonskis. Dabar svarbiausia, kad greitis būtų saugus.

Lionelis Laurent‘as yra „Bloomberg Opinion“ straipsnių autorius. Anksčiau jis yra dirbęs naujienų agentūroje „Reuters“ ir žurnale „Forbes“.