Vyriausybė iki 2022 m. ketina padidinti ilgalaikių paskolų dalį nuo 5 proc. praėjusiais fiskaliniais metais iki maždaug 70 proc., interviu patvirtino finansų ministro pavaduotojas Ahmedas Kouchoukas. Siekiant „palaipsniui pereiti“ nuo trumpalaikių vekselių prie tokių priemonių, kaip iždo obligacijos, vyriausybės tikslas – iki 2022 m. padidinti vidutinį paskolos terminą iki maždaug penkerių metų, t. y. beveik dvigubai ilgesnio termino, nei galioja šiais fiskaliniais metais, kurie baigsis birželio mėnesį.

„Buvome įpratę skolintis, kad grąžintume ankstesnę paskolą ir finansuotume naują“, – teigė A. Kouchoukas. – Tai darė papildomą spaudimą rinkai ir dar labiau didino skolintojų gaunamą pelną.“

Šios pastangos – naujas žingsnis 2016 m. prasidėjusioje plataus masto programoje, padėjusioje užsitikrinti 12 mlrd. dolerių paskolą iš Tarptautinio valiutos fondo, bandant atgaivinti po 2011 m. revoliucijos aplamdytą šalies ekonomiką. Užsienio įplaukos į Egipto vyriausybės vertybinius popierius sausio mėnesį užbaigė nuosmukio mėnesius, todėl šią savaitę vyriausybė vėl sugrįžo į skolos rinką, per tris sykius išparduodama savo 4 mlrd. dolerių skolą.

Finansų ministerija atnaujina savo požiūrį į skolinimąsi, nes ketina kovo mėnesį prezidentui Abdel-Fattahui al Sisi pristatyti ketverių metų skolos strategiją. Atkreipiant dėmesį į riziką, TVF šį mėnesį paskelbtas tyrimas parodė, kad „trumpalaikių paskolų naudojimas susijęs su dažnesnėmis finansinėmis krizėmis praeityje“.

„Norime diversifikuoti skolinimosi priemones ir valiutas, taip pat – mūsų vietinę ir tarptautinę investuotojų bazę, kad galėtume pagerinti grąžinimą ir užtikrinti pelningumą, – teigė A. Kouchoukas. – Jau pradėjome didinti iždo obligacijų grynąją emisiją šiais fiskaliniais metais.“

Finansų ministerija taip pat bendradarbiaus su visomis atitinkamomis institucijomis, kad pagerintų pirminę skolinimosi sistemą, paskatintų tolesnį likvidumą ir rinkos konkurenciją.

Persvarstydama savo požiūrį į skolinimąsi, Egipto vyriausybė, remdamasi TVF parama, vysto vidutinės trukmės pajamų strategiją – planą, kurį ketina užbaigti iki birželio mėnesio. Pasak A. Kouchouko, vystoma strategija suteiks aiškumo Egipto pajamų tikslams ir šių tikslų prielaidoms.

„Planas leistų mums parengti nuoseklų ir efektyvų vidutinės trukmės reformų paketą, kuris padėtų pasiekti fiskalinius ir deficito tikslus“, – paaiškino A. Kouchoukas.