Šis atvejis ne tik šokiravo Europą, bet kartu paskatino sarkastiškai baksnoti pirštu čia į Estijos, čia į Danijos priežiūros institucijas, svarstant, kuri kokius įsipareigojimus – ir kada – turėjo prisiimti prižiūrėdamos „Danske“ banką. Europos bankininkystės institucija (EBI) šią savaitę pranešė pradėjusi oficialų abiejų reguliavimo institucijų veiklos tyrimą.

JAV teisingumo departamentas yra vienas iš tų, kurie pradėjo „Danske“ veiklos baudžiamąjį tyrimą, po to, kai bankas rugsėjį pripažino, kad didelė nešvarių pinigų suma, išplauta per jo padalinį Estijoje, greičiausiai turėtų būti vertinama kaip įtartinos kilmės lėšos. Atskirą kolektyvinį ieškinį bankui pateikė investuotojai, be to, bankui gresia milijardų dolerių baudos.

„Mes pripažįstame, kad galimo pinigų plovimo Estijoje rimta byla turėjo neigiamą poveikį Estijos visuomenei, ir pripažįstame, kad tokiomis aplinkybėmis Estijos Finansinės priežiūros institucija (Financial Supervision Authority, FSA) mano, kad geriausia bus, jei „Danske Bank“ nutrauktų savo veiklą Estijoje“, – sakė „Danske“ laikinasis vadovas Jesperis Nielsenas.

„Danske“ uždarė Estijos ne rezidentų sąskaitas per patį skandalo įkarštį 2016 metais. Pernai jis pranešė apribosiantis ten teikiamas savo paslaugas Skandinavijos bei tarptautinių korporacinių klientų padaliniams.

Anot Kilvaro Kesslerio, Estijos finansinės priežiūros institucijos vadovo, jo šalis nori, kad „Danske“ visiškai pasitrauktų iš Estijos dėl „rimtų ir didelio masto vietos taisyklių pažeidimų“.

„Danske“ byla sudavė skaudų smūgį Estijos finansų rinkos skaidrumui, patikimumui ir reputacijai, nors šalies reguliavimo institucija nenuleido nuo banko akių“, – sakė jis.

Įtariama, kad Estijos padalinys, atsidūręs skandalo centre, tapo banku-prieglobsčiu buvusios Sovietų Sąjungos sukčiams, kurie iki pat 2015 metų pervesdavo savo lėšas į Vakarus. „Danske“ perėmė operacijas kaip dalį daug didesnio 2007 metais sudaryto sandorio, kai įsigijo „Sampo Bank“ iš „Sampo Oyj“.

„Danske“ banko akcijų vertė per pastaruosius metus smuko apie 50 proc., tad banko rinkos vertė nukrito per 18 mlrd. dolerių.

„Danske“ vis dar turi apie 238 darbuotojus Estijoje. Kaip gruodį skelbė „Danske“ banko svetainė, korespondentinės bankininkystės paslaugas Taline aptarnavo „Bank of America“.

„Remiantis „Danske“ ketvirtojo ketvirčio ataskaita, 2018 m. pabaigoje bankas buvo įdarbinęs per 3 200 žmonių visame Baltijos regione ir Rusijoje, daugiausia iki šiol jų – Lietuvoje, kur, anot banko, bendrasis paslaugų centras žada tęsti savo veiklą. „Danske“ patikino, kad jo sprendimas neturės įtakos jo 2019 metų orientyrams.