Jo „Baring Vostok“ fonde „konstruktyvūs santykiai“ su valdžios institucijomis nurodoma kaip septintoji iš 10 sėkmingo investavimo Rusijoje taisyklių. Jis pasamdė visoje šalyje žinomą buvusį sovietinį kosmonautą, kad šis padėtų išspręsti bet kokią kilusią įtampą.

Pasklidus kalboms apie sulaikymą, M. Calvey sulaukė kai kurių svarbiausių šalies verslininkų rekomendacijų ir paramos. Tarp jų – paties Kremliaus verslo ombudsmenai, kurie areštą pavadino „nelegaliu“ veiksmu, „sukrėtusiu verslo bendruomenę“.

Prezidentas Vladimiras Putinas, susipažinęs su M. Calvey dar tada, kai gerinosi užsienio investuotojams, pasak atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo, atidžiai seka bylą. Nepaisant kontroversijos, Kremlius nemano, kad tai galėtų pakenkti Rusijos investiciniam klimatui.

Tačiau net ilgalaikiai investuotojai, įpratę prie rusiškų siurprizų ir nuolatinės geopolitinės rizikos, teigia, jog buvo sukrėsti tokio atsargaus ir atsidavusio rinkos veterano kaip M. Calvey arešto. Tai sukėlė nuo lapkričio mėnesio didžiausią pinigų nutekėjimą iš stambiausio biržoje prekiaujančio Rusijos fondo, o vietinės akcijos ėmė kristi.

„M. Calvey mūsų pramonėje nepaprastai gerbiamas, – patvirtino Julianas Rimmeris, „Investec“ prekiautojas, padėjęs organizuoti „Baring Vostok“ investuotojų susitikimus Londone 2016 m. – Jis dirba Rusijoje jau daugelį metų, todėl yra laikomas lyg ir „insaideriu“, ar bent jau kažkuo, ką režimas akivaizdžiai laiko savu.“

Vienutė

Šiuo metu M. Calvey laikomas vienutėje karantine, kaip ir visi naujokai Maskvos Matroskaja Tišina kalėjime, patvirtino jo advokatas Dmitrijus Kletočkinas pokalbyje telefonu po susitikimo su juo pirmadienį. „Jis nusiteikęs kovoti“, – pridūrė D. Kletočkinas. M. Calvey neigia bet kokį neteisėtą elgesį. Teismas įsakė jį sulaikyti mažiausiai dviem mėnesiams.

M. Calvey, kuriam šiuo metu 51-eri, įsteigė „Baring Vostok“ 1994 m. ir atlaikė visas vėliau sekusias krizes, orientuodamasis daugiausia į žemo profilio kompanijas, kurias kiti investuotojai praleisdavo pro akis.

„Baring Vostok“ įgijo „savos“ įmonės reputaciją tarp Londono ir Niujorko pinigų valdytojų, ieškančių galimybių įsiskverbti į Rusijos vartotojų sektorių, išaugusį iš Sovietų Sąjungos pelenų. Fondas geriausiai žinomas dėl sėkmingų ankstyvų investicijų į technologijų kompanijas, įskaitant 500 kartų didesnę grąžą, gautą iš pagrindinės Rusijos paieškos sistemos „Yandex NV“.

Kai sandoriai susidurdavo su problemomis, M. Calvey kreipdavosi į savo ryšius viršūnėse ir viską sutvarkydavo. Kosmonautas Aleksejus Leonovas, pirmasis į atvirą kosmosą žengęs žmogus, dalį laiko dirba fondui ir jau padėjo „Baring Vostok“ atlaikyti daugybę „atakų“, leidiniui „Kommersant“ 2010 m. patvirtino fondo partneris Aleksejus Kalininas. Jis turėjo omenyje įprastą Rusijos verslui metodą, kai investuotojai pasitelkia teismus, policiją ir kitą teisinį spaudimą, kad priverstų konkurentus pigiai išsiparduoti.

A. Leonovas, kuriam dabar 84-eri, išvyko iš Rusijos vasario 6 d. gydymosi sumetimais, antradienį patvirtino jo žmona.

„Baring Vostok“ siekė išlaikyti žemą profilį ir pasitraukdavo iš investicijų, kai jos pasidarydavo tokios didelės, kad galėtų pritraukti nepageidaujamą dėmesį. Pasak „Investec's Rimmer“, privačiuose pokalbiuose su pinigų valdytojais Londone M. Calvey visada teigiamai atsiliepdavo apie galimybes investuoti Rusijoje.

Metų metais šis metodas pasiteisindavo. Pasak kompanijos tinklalapio, nuo savo įkūrimo 1994 m. „Baring Vostok“ sukaupė 3,7 mlrd. dolerių kapitalo ir atnešė daugiau nei 2 mlrd. dolerių grąžą.
Michaelas Calvey

Bankininkų ginčas

M. Calvey teisinės problemos kilo po ginčo su kitais „Bank Vostochny Express“, vartojimo paskolų teikėjo, kurio akcijų „Baring Vostok“ įsigijo beveik prieš dešimtmetį, investuodamas į mažmeninės rinkos augimą, akcininkais. Pastaraisiais metais, Rusijos ekonomikai susidūrus su recesija, bankas patyrė sunkumų ir buvo sujungtas su kitu banku, priklausančiu Artiomui Avetisjanui, rusų investuotojui, garsėjančiam ryšiais su saugumo tarnybomis ir savo vaidmeniu vyriausybės patariamosiose grupėse verslo aplinkos gerinimo klausimais.

Kai praėjusių metų pabaigoje centrinis bankas liepė „Bank Vostochny Express“ įgyti daugiau kapitalo, kad padengtų silpną paskolų portfelį, M. Calvey fondas ir kiti akcininkai negalėjo susitarti dėl to, kas prisidės prie kapitalo didinimo. „Baring Vostok“ bylinėjosi su kitais Londone, kaltindamas juos išpardavus aktyvus, kurie buvo įgyti bankams susijungus. A. Avetisjanas į prašymus pakomentuoti neatsakė.

M. Calvey ir trys kiti „Baring Vostok“ darbuotojai, taip pat dar du asmenys, buvo sulaikyti penktadienį. Byla perduota Federalinei saugumo tarnybai – sovietinio KGB įpėdinei.

Kremliaus verslo ombudsmenas Borisas Titovas pareiškė, kad byla, be jokios abejonės, turėjo atitekti civiliniam, o ne baudžiamajam teismui, tačiau Rusijoje tokiuose ginčuose dažnai dalyvauja ir policija bei prokurorai. „Tai sisteminė problema“, – pirmadienį „Vedomosti“ pakomentavo B. Titovas.

Kiti svarsto, kad konfliktą galėjo paaštrinti JAV ir Rusijos santykių atšalimas, tačiau Kremlius tokius įtarimus paneigė.

„Baring Vostok“ vyrukai tikriausiai galvojo: „Mums taip tikrai nenutiks, mes esame verslas, ne politika“, – savaitgalį tviteryje pakomentavo opozicijos politikas Aleksejus Navalnas, kurį ne kartą už grotų sodino tas pats teisėjas, įkalinęs M. Calvey. – Aš nesišaipau, tiesiog svarbu suprasti, kad visi ir viskas šiuo metu yra politika.“