Rizikos draudimo magnatas neseniai sudarė kosminį sandorį už penthauzą Niujorke, už 240 mln. dolerių. Iki tol jis paklojo 122 mln. dolerių už didžiulį namą Londone. Viename iš jų jis galės pasikabinti 200 mln. dolerių kainavusį Paulo Jacksono Pollocko paveikslą, kitame – Willemo de Kooningo darbą už 300 mln. dolerių.

Įdomu pažymėti, kad visa aukščiau paminėta suma yra mažesnė už 2018 metais Griffino uždirbtas pajamas, – pernai jo asmeninis turtas pernai išaugo 870 mln. dolerių iki beveik 10 mlrd. JAV dolerių, rodo „Bloomberg Billionaires Index“ (BBI) sąrašas, kuriame – 500 turtingiausių planetos asmenų.

Dar labiau stebina tai, kaip Griffinui ir daugeliui kitų rizikos draudimo fondų milžinių pavyksta „susižerti“ tokias sumas pinigų: su tokia investicijų grąža, kuri nors ir tvirta, toli gražu neprilygsta Johno Paulsono naujam rekordui apribotos rizikos fondų pramonėje 2010 metais arba tiems laikams, kai George‘as Sorosas buvo pramintas tuo, kuris palaužė Anglijos banką.

„The Bloomberg Billionaires Index“ rizikos draudimo fondų turtų reitingas apnuogina tiesą apie verslą, kuris daugeliui siejamas su „ką reiškia būti turtingam“ apibrėžimu.

K. Griffino investicinė įmonė „Citadel“ ir Ray‘aus Dalio „Bridgewater Associates“ pagal aktyvų apimtis išaugo tokios milžiniškos, jog faktiškai tampa pinigų spausdinimo mašina savo superturtingiems savininkams. Šie fondai šiuo metu išleidžia milijonus ar milijardus dolerių per metus valdymo mokesčiams.

„Mes vis dar norime, kad megafondai uždirbtų didesnę investicijų grąžą nei tipinis rizikos draudimo fondas, štai kodėl mes sutinkame mokėti 2 ir 20 proc. mokesčius“, – sakė įmonės „Clearbrook Global Advisors“, investuojančios į rizikos draudimo fondus, direktorius Timas Ng‘as pajamas. – Mes sutinkame toleruoti kai kurių iš jų prastesnius veiklos rodiklius tokiomis rinkos aplinkybėmis, kaip 2018 metais, nes jie nemažai metų dirbo geriau už kitus panašius fondus.“

„Bloomberg“ susisiekė su visų sąraše nurodytų įmonių ir asmenų atstovais, bet visi jie atsisakė komentuoti.

Didžiausias pajamas 2018 m. uždirbę rizikos draudimo fondai pademonstravo daug geresnius rezultatus už vidutinius valdytojus. Pavyzdžiui, rizikos draudimo fondo „Citadel“ Wellingtono fondo grąža pernai siekė 9,1 proc., tuo tarpu vidutinis fondas neteko 6,7 proc., šiek tiek daugiau nei indeksas „S&P 500 Index“.

Kaip išsidėstė sąraše kiti didieji fondai 2018 metais?

„Bloomberg“ sudarytame sąrate pirmauja privataus rizikos draudimo fondo steigėjas Jamesas Simonsas. Pagal „Bloomberg“ apskaičiavimus buvusio kriptoanalitiko turtas padidėjo 1,6 mlrd. iki 16,6 mlrd. JAV dolerių, tad jis laikomas turtingiausiu pasaulyje rizikos draudimo fondo valdytoju.

Rizikos draudimo fondo „RenTech“ fondo „Institutional Equities Fund“ vertė išaugo 8,5 proc., tuo tarpu jo fondas „Medallion“ pasiekė dar geresnių rezultatų.

Ray‘aus Dalio turtas išaugo 1,3 mlrd. dolerių, kai jo įsteigtos investicinės įmonės „Bridgewater“ turto vertė pasiekė beveik 160 mlrd. dolerių. Dabar jo turto vertė siekia apie 16,2 mlrd. dolerių. Jo svarbiausio fondo „Pure Alpha“ vertė pernai išaugo 14,6 proc., tuo tarpu „All Weather“ fondo strategija nepasiteisino.

Kai kurie valdytojai atlaikė konkurenciją.

Rizikos draudimo fondo „Bluecrest Capital Management“ valdytojas Michaelas Plattas susigrąžino 25 proc. pelno iš investicijų. Rizikos draudimo fondo „Element Capital Management“ steigėjas Jeffas Talpinsas iš savo makrofondo uždirbo 17 proc. pelno ir prisijungė prie milijardierių gretų.

Keletui sąraše nurodytų asmenų rizikos draudimo fondai tėra tik dalis jų verslo.

K. Griffinas valdo vieną iš didžiausių pasaulio įmonių, prekiaujančių akcijomis ir obligacijomis. Be namų ir meno kūrinių pirkimo, jis dar aukoja didžiules sumas labdarai – yra paaukojęs per 700 mln. JAV dolerių.

Rizikos draudimo fondo „Tiger Global Management“ steigėjas ir investuotojas Chase‘as Colemanas vadovauja nepaprastai sėkmingai veikiančiam įmonės rizikos kapitalo padaliniui, kuris padėjo jam padidinti savo turtą iki 3,9 mlrd. dolerių.

Tokių sumų daugelis neuždirbtų per visą savo gyvenimą, bet 2018-ieji minėtai pramonei nebuvo itin geri metai, užbaigtų sandorių skaičius pernai viršijo pradėtų iniciatyvų apimtis trečius metus iš eilės, ir investuotojai toliau daro spaudimą valdytojams mažinti mokesčius, nurodo „Eurekahedge“

Sudarydamas reitingą, „Bloomberg“ išskyrė „bendrų pajamų“ rodiklius, parodydamas dividendų pajamas ir asmeninio turto grąžą. Dividendų pajamas mes skaičiuojame kaip su veiklos rezultatais susijusio mokesčio dalį, kurią susigrąžina valdytojas kaip rizikos draudimo fondo savininkas. Asmeninio turto grąžą įvertiname kaip dalį, kurią uždirba valdytojai iš savo nuosavo kapitalo, investuoto į jų valdomus fondus.