„Tribeca Investment Partners Pty“, Sidnėjuje įsikūręs turto valdytojas, valdo du gamtinių išteklių fondus, sutelktus į įvairiausius išteklius, nuo dujų iki baterijų mineralų, ir dabar svarsto apie galimybę pritraukti 500 mln. JAV dolerių kapitalą, kuris būtų skirtas investicijų į sektoriaus korporatyvines obligacijas strategijai. Be kitų iškeltų tikslų, įmonė ieško galimybių teikti paskolas lašišų gamintojams arba į juos investuoti, nes išsivysčiusių šalių gyventojai vis labiau rūpinasi savo sveikata ir vartoja daugiau žuvies.

„Mes matome didelių mitybos permainų visame G20 regione, įskaitant ir Kinijos vidurinę klasę, – interviu Singapūre sakė „Tribeca Investment Partners Asia“ generalinis direktorius Benas Cleary. – Lašišos rinka įgavo įdomią dinamiką, per pastaruosius trejus metus ji nepaprastai išaugo.“

„Tribeca“ valdo per 2,3 mlrd. JAV dolerių aktyvų. Pasaulinis šviežios žuvies ir jūros gėrybių suvartojimas pastaraisiais metais stabiliai augo ir, prognozuojama, kad iki 2022 metų jis išaugs nuo 111 mln. iki 122 mln. metrinių tonų, rodo „Euromonitor“ duomenys, nes žmonės, besidominantys sveika gyvensena ir jos privalumais, daugiau valgo žuvies. O augant žuvies paklausai, raudonosios mėsos vartojimas smunka, teigiama ataskaitoje.

Lašišos rinka patraukli ir dėl patekimo į rinką kliūčių, o tai gali nulemti ir didesnį pelną, sako B. Cleary. Įmonė jau investavo į lašišos gamintojus, kaip ir į aštuonkojų ir krevečių auginimą. Pasaulinių gamtos išteklių ilgalaikės-trumpalaikės strategijos fondas pranešė apie 30 proc. šoktelėjusią metinę grąžą per penkerius metus, tuo tarpu kreditavimo strategijos fondas pranešė apie 17 proc. prieaugį nuo jo atsiradimo 2018-aisiais, nepaisant audringų metų pasaulinėse rinkose.

Kalbant apie naują 500 mln. dolerių fondą, įmonė taikosi į 50–100 mln. dolerių sandorius ir ieško galimybių visur – nuo Australijos iki Šiaurės Amerikos, sakė vienas iš fondo valdytojų Haydnas Smithas. Fondas jau pritraukė 100 mln. dolerių, sakė jis.

„Bankai yra verčiami apskritai trauktis nuo kreditavimo, ypač gamtinių išteklių sektoriuje, – telefonu iš Sidnėjaus kalbėjo H. Smithas. – Gamtiniai ištekliai susiduria su tam tikru kapitalo vakuumu, todėl čia atsiveria aiškios galimybės.“ Vis dėlto bankai ir toliau išlieka „gana aktyvūs“ aukso kasybos sektoriuje, sakė B. Cleary.

Tarp žaliavinių prekių žemės ūkio produkcija puikiai tinka fondui „Tribeca“, nes čia susiduriama su mažesne bankų konkurencija. „Istorija moko, kad visam, kas gyva, sudėtinga rasti privataus kapitalo“, – sako B. Cleary, cituodamas tokius nenuspėjamus veiksnius, kaip sezoniškumas ir orai.

Platesne prasme, pereidami prie sveikesnės mitybos, žmonės tampa vis reiklesni ir išrankesni. Pavyzdžiui, pirkdami kavą „jūs norite žinoti, kokiomis sąlygomis jos atkeliavo, koks jūsų baristo vardas, visa, kas su ta kava susiję“, sakė jis.