Kelias savaites koneveikus tariamus kainų kėlėjus kaip išdavikus ir net teroristus, prezidento Recepo Tayyipo Erdogano partija nuo grasinimų pereina prie darbų. Vasario 6 d. penkiose provincijose atlikus didmeninių maisto prekybviečių patikrinimus, rasta, jog kai kurių produktų kainos „lupikiškai“ išpūstos net iki 800 proc., sekmadienį pranešė prekybos ministras Ruhsaras Pekcanas.

Pasak valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“, vyriausybė taip pat nutarė atsikratyti tarpininkų, pirkdama daržoves tiesiogiai iš ūkininkų ir parduodama jas mažesnėmis kainomis dviejuose didžiausiuose Turkijos miestuose, kur nuo pirmadienio įvairiose lokacijose bus įrengtos prekybos palapinės.

Ar kaltinti derėtų vien kainų „pūtikus“ – klausimas, ypač po to, kai rugpjūčio mėnesį sparčiai nuvertėjus lirai išaugo maisto importo ir transportavimo išlaidos. Antaliją neseniai nusiaubę potvyniai taip pat galėjo prisidėti prie tam tikrų produktų trūkumo, nors iždo ir finansų ministras Beratas Albayrakas atmetė mintį, kad kaltas nepalankus oras, sakydamas, kad jis apgadino tik nedidelę dalį Turkijos šiltnamių.

Turint omenyje, kad mažiau nei po dviejų mėnesių laukia savivaldybių rinkimai, kova su įsisiautėjusia infliacija – elementarus politinis ėjimas, nes išaugusi maisto kaina neproporcingai nuskriaudžia neturtingiausius iš 82 milijonų Turkijos gyventojų, kurie tradiciškai rėmė prezidento partiją. Perkeldamas mūšį į maisto prekybvietes ir sandėlius, R. T. Erdoganas leidžia suprasti, kad vyriausybės apsisprendimas ginti liaudį bus ne menkesnis nei tada, kai ji stojo į kovą su ginkluotais kurdų separatistais.

„Vyriausybė susidoros su tais, kurie terorizuoja didmenines maisto prekybvietes, kaip kad susidorojo su teroristais jų urvuose“, – sekmadienį televizijos komentaruose paskelbė R. T. Erdoganas.

Reaguodama į tai, kad maisto infliacija per metus pasiekė 31 proc. (aukščiausias rodiklis nuo 2004 m.), vyriausybė nutarė perimti situaciją į savo rankas ir netgi nusamdė vietines policijos pajėgas, kad šios prižiūrėtų maisto prekių parduotuves. Po šio mėnesio reidų Prekybos ministerija ruošiasi nubausti 88 įmones baudomis, kurių suma viršija 2 milijonus lirų (381 tūkst. dolerių), pranešė R. Pekcanas.

Ankaros ir Stambulo savivaldybės pirmadienį dešimtyse lokacijų atidarys prekybvietes, kuriose bus prekiaujama pigesnėmis daržovėmis. R. T. Erdoganas patvirtino, kad produktai jose bus parduodami už savikainą. Remiantis oficialiais duomenimis, per mėnesį baklažanų, agurkų ir pomidorų kainos išaugo atitinkamai 81 proc., 53 proc. ir 39 proc.

„Mūsų patikrinimai ir toliau tęsis visoje Turkijoje visu smarkumu, tad oportunistams atokvėpio nebus“, – pareiškė R. Pekcanas.