Su J. Bezoso nesantuokiniais meilės ryšiais susijusios nuotraukos ir kitos detalės buvo gautos iš „patikimo šaltinio“, kurį J. Bezosas pažįsta, o ne iš prezidento Donaldo Trumpo, Saudo Arabijos ar D. Trumpo patarėjo Rogerio Stone'o, teigia „American Media Inc.“ generalinio direktoriaus Davido Peckerio advokatas Elkanas Abramowitzius.

„Tai buvo įprasta istorija, viena iš tų, kurias „National Enquirer“ gauna iš patikimų šaltinių“, – sekmadienį patvirtino E. Abramowitzius ABC televizijos laidoje „This Week“. Šaltinio jis nenurodė. „Tai jokiu būdu ne prievartavimas ir ne šantažas.“

Tačiau taip atrodo ne visiems.

„American Media Inc.“ laukia dideli nemalonumai“, – teigia Michaelas Pachteris, „Wedbush Securities“ analitikas, „Amazon“ veikla besidomintis jau daugelį metų.

Viešame tinklaraščio įraše, kuris buvo išplatintas vasario 7 d., J. Bezosas paskelbė „AMI“ atstovaujančių advokatų laiškus, kuriais buvo reikalaujama, kad „Amazon“ vadovas atšauktų privačiai užsakytą kompanijos tyrimą – grasinant išplatinti dar daugiau jį kompromituojančių nuotraukų. J. Bezosas „National Enquirer“ leidėją apkaltino prievartavimu.

Jo įraše buvo paminėti D. Peckerio ryšiai su Saudo Arabija ir užsiminta apie galimybę iškelti į šviesą ir daugiau detalių. „Amazon“ įkūrėjas, kuriam priklauso „Washington Post“, regis, davė užuominų į savo laikraščio atliktą drąsų tyrimą dėl Jamalo Khashoggio (buvusio „Washington Post“ žurnalisto) nužudymo, ir D. Trumpo administracijos nenoro priversti Saudo Arabiją prisiimti atsakomybę, nepaisant žvalgybos pateiktų duomenų.

E. Abramowitzius teigia, kad laiškai tebuvo bandymas išspręsti nesutarimus, nes J. Bezosas nenorėjo dar vieno straipsnio, o „AMI“ „nenorėjo būti apšmeižtas, esą straipsnius įkvėpė Baltieji rūmai, Saudo Arabija ar „Washington Post“.“

Pabrėždamas, kad istorija apie J. Bezoso meilės romaną tuo metu jau buvo prieinama viešai, „Abramowitzius iš esmės pripažino, kad jie bandė prievarta iškvosti „Washington Post“ savininko prisipažinimą, – teigia Tedas Boutrousas, Los Andželo advokatų kontoros „Gibson Dunn“ partneris. – „National Enquirer“ tai reiškia dideles problemas.“
„National Enquirer“

D. Peckeris per gyvenimą yra įsipainiojęs – ir išsipainiojęs – iš ne vieno skandalo. Tačiau kariaudamas su J. Bezosu jis, ko gero, nuėjo vienu žingsniu per toli. Vargu, ar J. Bezosas taip viską ir paliks. Užuot sumokėjęs „AMI“ už tylėjimą, ką tikrai galėtų sau leisti, būdamas turtingiausiu žmogumi pasaulyje, jis pareiškė verčiau rizikuosiąs patirti viešą gėdą, paskelbdamas intymius susirašinėjimus ir nuotraukas (įskaitant „žemiau juostos“), nei „kapituliuosiąs prieš prievartą ar šantažą“.

J. Bezosas dabar tikriausiai svarsto, ar verčiau palikti „AMI“ sudraskyti prokurorams, ar susidoroti su jais pačiam iš savos kišenės. Arba ir viena, ir kita.

Bendradarbiavimo susitarimas

Federaliniai prokurorai tiria, kaip „National Enquirer“ tvarkėsi su J. Bezoso istorija, kad nustatytų, ar kompanija nepažeidė ankstesnio bendradarbiavimo su prokurorais susitarimo, teigia du su šiuo klausimu susipažinę asmenys.

Pasirašiusi susitarimą, „AMI“ sutiko nedaryti nusikaltimų, kad būtų išvengta baudžiamosios atsakomybės už kyšius moterims, teigusioms turėjus santykių su D. Trumpu. Buvęs D. Trumpo advokatas Michaelas Cohenas atliko svarbų vaidmenį dalijant kyšius už tylėjimą ir savo kaltę jau pripažino.

Paklaustas, ar nesijaudina, kad J. Bezoso atskleista informacija kelia pavojų bendradarbiavimo susitarimui, E. Abramowitzius atsakė: „Jokiu būdu.“ E. Abramowitzius taip pat pridūrė, kad nors „AMI“ ir siekė Saudo Arabijos finansavimo, bet „niekada jo negavo, neturi jokių Saudo Arabijos pinigų“.

Praėjusį mėnesį J. Bezosas paskelbė, kad jiedu su žmona MacKenzie skiriasi; jo pranešimas pasirodė likus vos kelioms valandoms iki „Enquirer“ straipsnio apie tai, kad J. Bezosas buvo užmezgęs santykius su kita moterimi. J. Bezosas pasamdė privatų tyrėją Gaviną de Beckerį, kad sužinotų, kaip bulvariniam laikraščiui pavyko gauti žinutes, ir „išsiaiškintų daugelio kitų neįprastų veiksmų, kurių ėmėsi „Enquirer“, motyvus“.

Kažkas iš artimos aplinkos

E. Abramowitzius pametėjo dar vieną erzinančią detalę. Jis pareiškė, kad J. Bezosui straipsnio šaltinis iš tiesų buvo žinomas.

„Tai buvo kažkas iš [J. Bezoso ir jo draugės Lauren Sanchez] artimos aplinkos“ – pasakė E. Abramowitzius ABC laidų vedėjui George'ui Stephanopoulosui.

E. Abramowitzius atsisakė patvirtinti ar paneigti spekuliaciją, kad tas šaltinis – J. Bezoso draugės brolis Michaelas Sanchezas, D. Trumpo rėmėjas, artimas neseniai apkaltintam politikos konsultantui Rogeriui Stone'ui.

Jis pakartojo, kad pasiūlymas atšaukti nesantaiką abipusės naudos labui buvo teisėtas.

„Abi pusės būtų gavusios tai, ko norėjo“, – teigė E. Abramowitzius.