D. Trumpo skeptiškas požiūris į pasaulines organizacijas ir aljansus – vienas jo aplinkos aukšto rango diplomatas išskyrė Jungtines Tautas kaip organizaciją, kurią būtina „reformuoti arba eliminuoti“, - reiškia, kad Pekinui atsiveria daugiau erdvės primesti savo globalizmo viziją organizacijai.

Šiais metais Kinija pralenkė Japoniją kaip antra didžiausia JT donorė, ir analitikai teigia, kad šalis naudojasi savo didėjančia įtaka, kad palaužtų pozicijas dėl žmogaus teisių, kad paremtų rezoliucijas, atspindinčias jos pasaulėžiūrą ir kad nuslopintų kritiką jos vykdomai prieštaringai vidaus politikai.

„Kinija, stiprėjant jos kaip politinės jėgos statusui, didesnę vertę įžvelgia daugiašalėje sistemoje, - sako buvęs JAV misijos prie Jungtinių Tautų organizacijos pareigūnas Jake‘as Shermanas, šiuo metu einantis Tarptautinio taikos instituto (Niujorkas) direktoriaus pareigas. „Jie sako: turime reikalų su D. Trumpu, kuriam nerūpi Jungtinės Tautos. Nagi pasižiūrėkim, kiek toli galime šia kryptimi pasistūmėti“.

Kinijos internacionalistinis požiūris kartais daugeliui pasaulio valstybių suteikia savotiško palengvėjimo, ypač kai ji gina tarptautinius susitarimus, kurių purtosi Jungtinės Valstijos. Bet Vakarų diplomatai vis labiau nerimauja dėl to, kad Kinija nori pasinaudoti savo lyderyste, kad prislopintų JT dėmesį į žmogaus teises ir atkreiptų didesnį dėmesį į savo propaguojamą valstybinio kapitalizmo variantą.

Jungtinėms Valstijoms atkakliai siekiant susimažinti savo indėlį organizacijose, Kinija ir Rusija pernai per biudžeto derybas bendru pareiškimu paragino apriboti žmogaus teisių pozicijų mastą taikos palaikymo misijose. Nors tokiems bandymams pasipriešino Vakarų valstybės, abiems šalims vis dėlto pavyko prisidėti uždarant mažesnį generalinio sekretoriaus biuro padalinį, atsakingą už žmogaus teisių reikalų koordinavimą. Manoma, kad šios abi šalys gali dar kartą šiais metais nusitaikyti į kitus žmogaus teisių srities postus, sakė keletas diplomatų.

„Kinija mėgina atsikratyti žmogaus teisių Jungtinėse Tautose, kaskart atsikratant po poziciją, - sakė Žmogaus teisių stebėsenos organizacijos JT direktorius Louis Charbonneau. – Tai sistemingas, ilgalaikis metodas, ir jie mokosi, kaip panaudoti JT sistemą, kad iš to turėtų kuo daugiau naudos“.

Kinijos misijos JT pareigūnai komentuoti atsisakė.

Biudžeto galia

Net jeigu D. Trumpas ir užleistų pozicijas, JAV vis tiek bus dominuojanti jėga Jungtinėse Tautose ir kitose pasaulinėse organizacijose, finansuojančios apie 25 proc. taikos palaikymo biudžeto ir 22 proc. įprastinio biudžeto. Kinijos diplomatai užėmė dvi aukštesnio rango pozicijas Jungtinėse Tautose, palyginti su daugiau nei 20 pozicijų, kurias užima JAV. Ir Kinija vis tiek neturi diplomatinio svorio ir aljansų sistemos mėginant pasiekti tokius sudėtingus klausimus, kaip, tarkim, susitarimus dėl pasaulinių sankcijų.

Bet nors Kinija anksčiau buvo vertinama kaip uždara ir pasyvi JT Saugumo Tarybos narė - ji naudodavosi savo veto teisėmis tik išskirtinėmis situacijomis, - Pekinas pastaruoju metu vis agresyviau meta savo jėgas aplinkui. Jis prisidėjo blokuojant kai kuriuos pasitarimus žmogaus teisių klausimais, prisijungdamas prie aljansų besivystančių šalių regionuose, tokiuose kaip Afrika ir Centrinė Azija, kur ji tampa dominuojanti ekonominė galia, sakė diplomatai.

D. Trumpas Irake
Bendradarbiaudama petin į petį su Rusija, Kinija neseniai blokavo JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro Zeido Ra'ad Al Husseino susitikimą Sirijos klausimais, nors Kinija ir neturi svarbių nacionalinių interesų šioje karo draskomoje šalyje.

Jungtinėms Tautoms tampant vis labiau pažeidžiamoms dėl biudžeto suvaržymų, Kinija čia taip pat regi progą pasinaudoti savo didėjančiu indėliu ir daryti atitinkamą spaudimą. Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas, kuris būdamas Portugalijos premjeru prižiūrėjo Makao perdavimo Kinijos Liaudies Respublikai procesą, jau seniai mėgina artyn prisitraukti Pekiną, pripažindamas jo besiformuojantį vaidmenį Jungtinėse Tautose.

A.Guterresas, savo neseniai sakytoje kalboje Kinijos verslo investicijas Afrikoje apibūdino kaip abiem pusėms naudingą bendradarbiavimą; tokia naudojama diplomatinė kalba, kaip teigia žmogaus teisių gynėjai, - tai ženklas, kad pirmenybė teikiama ekonominei plėtrai, o ne pilietinėms teisėms.

„Kinija visomis išgalėmis stengiasi kitiems įpiršti savo pasaulėžiūrą, - sakė Jungtinių Tautų universiteto Politikos tyrimų centro vyresnysis mokslinis bendradarbis Richardas Gowanas. – Kol kas tokios pastangos veikiau simbolinės, bet ji turi galimybių siekti teisėto savo pasaulėžiūros pagrindimo“.

Nors Jungtinės Valstijos pasitraukė iš Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos pernai birželį, apkaltinusios ją šališku požiūriu į Izraelį, Kinija paskatino tarybą palaikyti jų pozicijas. Pernai Kinijos remiama rezoliucija, kuria buvo raginamas „abipusiai naudingas bendradarbiavimas“, buvo priimta, - Pekino pergalė, pasiekta stengiantis susilpninti pasaulinę taktiką „įvardinti ir gėdinti žmogaus teisių pažeidėjus“, rugsėjį rašė JAV tyrimų grupės „Brookings Institution“ vyresnysis mokslinis bendradarbis Tedas Piccone‘as.

Aukštesnio rango pozicijos

Kinijos metodai, pavyzdžiui, kaip jos „Vienos juostos, vieno Kelio“ iniciatyva, sukelia priešišką reakciją, ypač tarp europiečių. Kinija nesėkmingai bandė užblokuoti uigūrų aktyvisto Dolkuno Isa‘os akreditaciją JT, be to, jos pastangos nurėžti 28 mln. dolerių iš JT organizacijos, atsakingos už nusikaltimų prieš Rohinjų musulmonus Mianmare įrodymų rinkimą, buvo sustabdytos, teigia „Human Rights Watch“.

Idant užsitikrintų didesnę įtaką, kinai yra numatę siekti aukštesnių pozicijų, pavyzdžiui, taikos palaikymo organizacijos vadovaujančių postų – šioje organizacijoje Kinija yra žinoma kaip didžiausia lėšų kariuomenei suaukojanti šalis. Brettas Schaeferis, Paveldo fondo vyresnysis mokslinis bendradarbis, atkreipė dėmesį į mįslingą Interpolo vadovo Mengo Hongwei dingimą praėjusiais metais, kaip pagrindą plačiau sunerimti, ar Kinija tik nesitaiko į vadovaujančias pasaulinių organizacijų pozicijas.

„Kai kalbame apie britų ar amerikiečių diplomatus, jie, tikėtina, ateis su vakarietiškomis vertybėmis, bet aišku viena - bus naudojami skaidrūs mechanizmai siekiant užtikrinti tam tikrą savarankiškumo lygmenį, - sakė B. Schaeferis. – Kai kalbame apie kinus, kurie galimai vadovautų JT grupei, kyla klausimas: ar jis atstovaus organizacijai ar Kinijai?“