Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) parengė planuoto įstatymo projektą po atlyginimų skandalo centriniame banke, kuris sukėlė vyriausybės susirūpinimą dėl galimų skandalo padarinių prieš rudenį numatytus rinkimus.

Europos centrinis bankas (ECB) trečiadienį išsakė savo nuomonę tuo klausimu. Anot ECB, bet koks centrinio banko personalo atlyginimų mažinimas neturėtų kelti rizikų banko galimybėms samdyti ir išsaugoti darbuotojus. Bankas taip pat pareiškė, kad sankcijos už įsipareigojimų atskleisti finansinio turto vertę nesilaikymą neturėtų suteikti naujo pagrindo atleisti valdybos narius.

Žiniasklaidoje kilo nepasitenkinimo banga iškart po pranešimų apie nepagrįstai didelius atlyginimus, mokamus artimiausiems valdytojo Adamo Glapinskio patarėjams. A. Glapinskis, kuris pirmininkauja komisijai, atsakingai už Lenkijos pinigų politiką, paneigė bet kokius jam priskiriamus pažeidimus ir atmetė pasklidusias kalbas apie jo galimą atsistatydinimą.

Pats šalies centrinis bankas atmetė, jo nuomone, klaidingus pranešimus, esą svarbiausias A. Glapisnkio patarėjas per mėnesį uždirba 65 000 zlotų (15 193 eurus), tai yra sumą, kuri keturis kartus viršija šalies premjero bazinį darbo užmokestį. Bankas atsisakė viešinti konkrečių darbuotojų informacijos apie gaunamą algą, nurodydamas tik kai kurių panašaus rango darbuotojų vidutinius atlyginimus.

Įstatymo projektas įsigalios, tik pritarus šalies Senatui ir prezidentui.