Abu magnatai gerą dešimtmetį grūmėsi dėl Rusijos kasybos milžinės „MMC Norilsk Nickel“ kontrolės. Šiai ilgametei nesantaikai, regis, bus padėtas taškas, po to, kai JAV Iždo departamentas privertė O. Deripaską smarkiai sumažinti savo kontroliuojamų akcijų dalį „Rusal“ bendrovėje, antroje didžiausiojoje „Nornickel“ akcininkėje po V. Potanino „Interros Holding Co.“. Dabar V. Potaninas turės daugiau laisvės brėžti nikelio ir paladžio kasybos bendrovės kryptį, neturėdamas šalia ilgamečio varžovo, kovojančio dėl milžinės sujungimo su „Rusal“.

Šiuo metu „Nickel“ neturi jokių planų keisti savo santykius su „Rusal“, bendrovė vis dar tyrinėja Iždo departamento susitarimą, teigė vienas gerai su situacija susipažinęs šaltinis, nepanoręs būti įvardintas dėl reikalo konfidencialumo.

„Russal“ ir „Nornickel“ atstovai spaudai komentuoti atsisakė.

„Gyvenimas V. Potaninui „Nornickel“ fronte dabar bus daug lengvesnis, - sakė „BCS Global“ analitikas Olegas Petropavlovskis. – Sankcijos prieš „Rusal“ nutraukė karą tarp V. Potanino ir O. Deripaskos“.
Vladimiras Potaninas

O. Deripaska sumažino savo turimą „Rusal“ akcijų kiekį, ir pagal susitarimo su JAV Iždo departamentu sąlygas jis nebegali skirti narių į antros didžiausios aliuminio gamintojos valdybą. Tai reiškia, kad „Rusal“ vis dar valdo maždaug 28 proc. „Nornickel“ akcijų, bet spaudimas V. Potaninui sumažėjo.

Teoriškai, sankcijų atšaukimas galėtų atverti kelią V. Potaninui išpirkti „Rusal“ turimas „Nickel“ akcijas. Pastarąjį kartą tai mėginta įgyvendinti 2011 metais, kai buvo pateiktas 12,8 mlrd. JAV dolerių siūlymas. Visus siūlymus atmetė O. Deripaskos kontroliuojama „Rusal“ valdyba, nors pardavimą palaikė mažumos investuotojai - Viktoras Vekselbergas ir Michailas Prochorovas.

Rusal
Atokvėpis priešininkų stovykloje buvo juntamas 2012 metais, kai „Russal“, „Interros“ ir grupė investuotojų, vadovaujama Romano Abramovičiuas, pasirašė akcininkų susitarimą, kurį palaimino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Konfliktas atsinaujino praėjusių metų pradžioje, po to, kai R. Abramovičius įsigijo teisę parduoti. „Rusal“ pagrasino pasinaudosianti vadinamuoju „susišaudymu“ – dvikova tarp dviejų investuotojų, kurios laimėtojas už kito akcijas sumokėtų priemoką, - tačiau sankcijos sustabdė O. Deripaskos imperijos kūrimo planus.

Nors priešininko išstūmimas galėtų suteikti galimybę įsigyti „Rusal“ turimų „Nornickel“ akcijų, V. Potaninas galbūt neskubės ir tiesiog lauks progos, iš lėto įsitvirtindamas rinkoje su savo 34 proc. akcijų, sakė „Alfa Bank“ (Maskva) tyrimų vadovas Borisas Krasnojenovas.

Rusal
„Be O. Deripaskos spaudimo V. Potaninas gali nuspręsti nieko nedaryti, o tik bendradarbiauti su „Rusal“ atstovu valdyboje“, - sakė B. Krasnojenovas pridurdamas, kad jis niekada nesiekė turėti daugiau nei 50 proc. „Nornickel“ akcijų.

Ketvirtadienį „Nornickel“ akcijų vertė siekė rekordines aukštumas, trečiadienį pakilusios 2,9 proc. iki 13 639 rublių. Tad bendra bendrovės rinkos vertė pasiekė 2,17 trln. rublių (33 mlrd. JAV dolerių).