„CGI Group Inc.“, informacinių technologijų tiekėja, šalyje įdarbinusi 5000 žmonių, tikisi atsakyti į išaugusią IT paslaugų paklausą, kol vyriausybė ir įmonės prisitaiko prie naujų taisyklių ir ekonominės nežinomybės. Nors „CGI“ turi biurų visoje kontinentinėje Europoje, bendrovė planuoja išsaugoti ir savo Jungtinės Karalystės darbuotojus.

„Mūsų tikslas – padėti klientams spręsti bet kokius su „Brexit“ susijusius iššūkius ir/arba naudotis visomis su „Brexit“ susijusiomis galimybėmis, – trečiadienį interviu bendrovės būstinėje Monrealyje teigė generalinis direktorius George'as Schindleris. – Šiais laikais daugumos problemų be IT pagalbos tiesiog neišspręsi“.

2012 m. įsigijusi „Logica“, „CGI“ išsiplėtė ir šiuo metu Jungtinėje Karalystėje uždirba apie 11 proc. visų savo pajamų, kurių beveik pusę gauna iš centrinės ir vietinių valdžios institucijų. Neseniai buvo pasirašytos sutartys dėl elektroninių balsų skaičiavimo 2020 m. Londono rinkimuose ir internetinio žiuri komisijos šaukimo proceso Anglijoje ir Velse.

Vis dėlto pastaraisiais ketvirčiais painiava dėl išėjimo iš bloko sąlygų pavėlino viešuosius pirkimus ir pakenkė sutarčių užsakymui, todėl „CGI“ pajamos iš JK pernai padidėjo tik 0,3 proc., palyginti su 6,1 proc. bendru kompanijos augimu.

Parama verslui

Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjų nesugebėjimas suvienyti pajėgų plano sukūrimui paskatino tiek gamintojų, tiek mažmenininkų grasinimus išeiti iš Europos Sąjungos be susitarimo, o finansinių paslaugų įmonės jau pradėjo perkėlinėti darbuotojus ir pinigus į žemyną. Kai tokie bankai tampa klientais, „CGI“ gali jiems į pagalbą atsiųsti beveik 30 000 darbuotojų visoje Europoje, o JK personalui patikėti vidines sutartis, teigia G. Schindleris.

Nepaisant to, ar susitarimas bus pasiektas, JK vyriausybė turės pakeisti esamas IT sistemas, kad prisitaikytų prie naujų procedūrų tokiose srityse kaip pasienio kontrolė, pastebi G. Schindleris. Kalbant apie bendroves, kai kurios gali perduoti savo IT priežiūrą rangovams, kad sumažintų sąnaudas ir sutelktų dėmesį į klientus, bandančius naviguoti neaiškioje pasikeitusioje ekonomikoje, teigia jis.

Kompanija turi patirties dirbti politinių neramumų sąlygomis. 13 proc. pajamų ji gauna iš sutarčių su JAV federaline vyriausybe, kuri ką tik išgyveno 35 dienų – ilgiausią per savo istoriją – dalinį uždarymą. Trečiadienį per konferencinį pokalbį G. Schindleris pareiškė, kad uždarymo laikotarpiu „CGI“ kai kuriuos savo darbuotojus perkėlė kitur, kad sušvelnintų jo poveikį.

Spekuliacijos dėl įsigijimo

„CGI“ akcijos per pastaruosius metus išaugo 24 proc., o analitikai jau laukia naujo stambaus įsigijimo – tai yra vienas iš „CGI“ strategijos ramsčių, nes per ateinančius 5-7 metus kompanija siekia išaugti dvigubai. Nuo tada, kai įsigijo 1,7 milijardo svarų (2,2 mlrd. dolerių) vertės „Logica“, „CGI“ supirkinėja smulkius konkurentus, kad padidintų savo įtaką kai kuriose rinkose, pvz., JAV bendrovėse.

G. Schindleris teigia, kad kompanija gali nesunkiai finansuoti „milijardinį“ įsigijimą, tačiau laukia tinkamo varianto ir tinkamos kainos. Kadangi pastaraisiais metais įmonės ir vyriausybė skubėjo siūlyti kuo daugiau internetinių paslaugų, visų IT bendrovių akcijų kainos pakilo, teigia G. Schindleris. Dabar jis tikisi, kad kai kurie vertinimai ekonominio netikrumo akivaizdoje sumažės.

„Daug dirbsime, kad įsitikintume, jog tai tinkama galimybė, – reziumavo jis. – Mūsų srityje agresyvus perpirkimas neveikia, tai – žmonių verslas“.